• Janne

    Hur svårt skall det vara att hitta en bra fotograf??!!

    Vilken galen inställning man kan ha till en fotografs arbete !!!!!!!

    Hur kan man tro att det enbart är bilderna man betalar för ??? Åker du till brädgården och köper vike för att bygga ett garage så får du väl inte snickaren på köpet ??
    Att bli en duktig fotograf tar många år av utbildning och kräver sin utrustning vilken inte är gratis.
    Du har krav på vackra bilder men vill inte betala för ett hantverk. Näää tänk om....... vill du ha garanterat bra bilder så krävs det en person bakom kameran som har ett stort kunnande och säljer sin kreativitet och det är just det som syns i vackra bilder. En riktig fotograf chansar inte för att få bra bilder, de VET hur man lyckas.
    Att sedan fotografens bilder/förstoringar har en helt annan kvalité än den lokala fotobutiken, behöver man väl inte ens prata om, hoppas jag.
    Man får vad man betalar för !
  • Janne
    Chicita skrev 2012-09-13 10:49:17 följande:
    Poängen (som jag förstått den, men som många verkar missa) är ju att TS vill ha många bilder och rättigheterna att använda dom istället för 20 redigerade bilder i pdf-format som hon inte får använda och en fotobok (som plåster på såren).

    Hon säger i ett inlägg längre ner att hon gärna kan betala den summan hon pratar om, om hon får många bilder.

    Så alla inlägg om att hon är dum som vill ha det billigt och att fotografer lägger ner massa jobb har inte med saken att göra.

    Jag håller med om att det är svårt att hitta en fotograf där man kan få många bilder. Alla fotografer verkar ha paket som innehåller en fotobok och sen ett begränsat antal bilder.
    Jag behövde inte ha alla i superbra upplösning eller redigerade till perfektion. Men jag ville ha många bilder, bilder som jag fick använda som jag ville. Alltså visa upp på internet, skriva ut hur jag ville osv. För jag känner att det är mina bilder och att jag betalar någon för att ta dom bara. Jag är inte en statist i fotografens dag där denne ska få vackra bilder till sin portfolio liksom...

    Vår lösning blev att anlita två duktiga amatörfotografer.
    Vi hade kallt räknat med att lägga ut samma summa på dessa två personer som för en "riktig" fotograf eller kanske mer eftersom dom var två. Men eftersom den ena avsade sig all betalning som gåva till oss så blev det ju billigare.
    För oss var mängden bilder viktigare än att få dom där perfekt arrangerade bilderna i sagolika miljöer.
    Vi ville ha fina bilder som speglade verkligheten och inte en dröm om hur det hade kunnat vara om allt var perfekt. 
    Nu har ju TS redigerat sitt inlägg och på så sätt så är det svårt för t.ex dig att förstå föregående inlägg.

    Det är väl inte konstigt att hitta en fotograf som vill ta många bilder. Men jag vet inte vad du menar när du säger att man ska FÅ dem. Betalar man så kan man väl få så mycket bildern man vill. Fotograferna är väl väldigt tillmötesgående vad det gäller att lyssna på sina kunder, ingen tvingas att köpa paket osv. Men man måste betala för fotografens arbete. Vem är villig att jobba näst intill gratis en hel lördag och sedan redigera bilder i flera dagar. Fotografer vill väl också ha en lön.

    Om du inte vill vara statist för fotografen så säger man väl bara det. Att amatörfotografer inte har dig som statist är väl ingen regel. Dom kanske bara har ett enda brudpar att skylta med och då tror jag att de är mer angelägna av att låta dig vara statist.
  • Janne
    Chicita skrev 2012-09-13 11:58:32 följande:
    Minimalt arbete - maximal förtjänst vill man ju ha som egenföretagare.
    Och lågupplösta filer som är snabbgallrade för att få bort dom värsta minerna, och sen märkta (finns väl program som automatiskt sätter dit signatur på förbestämt ställe?) kan kanske vara en bra idé? Ingen redigering, bara korten som dom faktiskt såg ut. Där man kan sitta hemma och bläddra och välja i lugn och ro och kanske släppa ut några bilder till släkt och vänner innan man bestämmer sig för vilka man vill få redigerade och i högupplöst format. Men att man sen får behålla skivan med dom "sämre" bilderna... 
    Fotografer har yrkesstolthet som jag tror de flesta har som skapar något. Vi vill inte lämna ifrån oss bilder som bara är halvfärdiga och ger oss dålig reklam.
    Får kunderna dessa bilderna som hamnar de nästan direkt ute på nätet för att kunden är så ivrig att visa upp sina minnen. Hur bra reklam blir detta för fotografen då, namnet står ju på bilderna.
Svar på tråden Hur svårt skall det vara att hitta en bra fotograf??!!