• Krystal

    Vilken kom först, antal gäster eller menyförslag?

    Om man har en budgett och bara ett hum om hur många gäster man ska bjuda, hur ska man då göra med maten? Ska man gå efter hur många gäster som osa:at och då där efter bestämma vilken typ av mat man ska bjuda på (servering eller buffe) eller ska man bestämma maten och sen bara bjuda det antal gäster "man har råd med"? (Detta handlar om mat vid två tillfällen och ca 50-60 gäster totalt)

  • Svar på tråden Vilken kom först, antal gäster eller menyförslag?
  • Tokig

    Jag tycker att ni ska sätta budget med marginal för oförutsedda saker. Med det sagt tycker jag att ni ska välja en meny som ni har råd med till 60 personer. Även om ni "bara" blir 50 så finns det marginal. Sätt inte för tajt budget!!!

  • Fjärilen

    Det beror ju dels på hur du prioriterar. Vi började med att försöka uppskatta antal gäster och sedan så kollade vi priser för mat, hur stor lokal osv och utifrån det så gjorde vi en budget och en planering.

    Nu så har vi dock inte följt budgeten utan det blev nog nästan den tredubbla om man räknar in bröllopsresa och allt. Men kul hade vi. :)

    Lycka till med planeringen.

  • Magenta

    Det viktigaste för oss är vilka vi bjuder, inte vad vi bjuder på. Så för oss var det självklart att sätta antalet gäster först och sedan se vad budgeten räcker till för mat. Men det beror väl på hur an prioriterar. Är maten viktiagare än familj och vänner?

  • TheD

    Mat och antal gäster var bestämt innan vi planerade bröllop ;) Så när det var dags att bestämma allt ca 1 år i förväg så var dessa två punkter redan klara. Så det hade inte något med antalet gäster vs maten att göra. Två helt olika områden.

  • Chicita

    Vi bestämde maten först utefter hur många vi bjudit och vad vi hade råd med. Eller rättare sagt vi hade bara ett alternativ så vi fick pris från dom och bestämde att det var värt att betala för att dom fixade maten så vi slapp hålla på med sånt.
    Vi hade först räknat lite löst på ca 100 gäster när vi funderade på att laga maten själva.
    Men när vi fick priset från cateringfirman och såg att vi hade råd, även om allt vi sparat fram tills vi fick offerten skulle gå till maten, så bestämde vi oss för att det var värt det.
    När vi sållat lite i gästlistan så blev det 87 personer då vissa som stod på listan bara gjorde det för att dom var släkt. Det kändes fel att bjuda alla kusiner till maken på hans mammas sida bara för att vi träffar dom ett par gånger per år men att inte bjuda kusinerna på hans pappas sida som maken aldrig träffar och jag aldrig har sett. Du vet det där med "bjuder man en kusin så måste man bjuda alla kusiner" - syndromet.
    Men svärmor tyckte helt resolut att vi strök dom... Tungan ute + några till.

    Sen krockade det med älgjakten (jepp du läste rätt). Så där försvann några till.
    Så i slutänden blev vi 64 och då fick vi ju loss pengar till annat.

    Så om du räknar med mat som du har råd med om alla inbjudna skulle välja att komma. Och inte alla kommer.
    Tja då har du mer pengar att lägga på tårtan, musiken eller något annat Solig 

  • BodyMindSoul

    Vi hade ca 100 på listan som snabbt blev 80 efter jag blev kär i lokalen. Cut throat helt enkelt :))

  • BodyMindSoul

    Oj, postade lite snabbt.... Meny sattes Mao efter hur många som skulle äta.... Snurrigt det blev :)

  • married observer

    Vi började med att sätta budget för hela bröllopet. Sen kollade vi vad stället vi ville ha tog för maten. Sen sammanställde vi gästlistan och kom fram till att det blev en rimlig summa och att vi hade råd med allt annat. Men vi hade redan från början ett hum om hur stort bröllop vi ville ha.

Svar på tråden Vilken kom först, antal gäster eller menyförslag?