EATA skrev 2013-05-16 12:20:22 följande:
Jag är ny här och tänkte hoppa på denna tråd!
Vi ska gifta oss 15 juni på en liten herrgård och vi blir 29 personer, inklusive oss och tre syskonbarn och en tonåring.
Det mesta är fixat, bokat och förberett, men maten är vi inte klara med ännu. Vi har velat fram och tillbaka vad vi vill ha. Första tanken; Välkomstbål och snacks utomhus. Vigselakt och brudskål också utomhus. Förrätt som står framdukad när gästerna sätter sig vid bordet. Därefter buffé som gästerna får ta själva. Vinkaraffer på bordet. Sist bröllopstårta och kaffe.
Detta kräver endast några personer som fixar i köket och dukar av. Vi hade tänkt fixa förrätt själv och ta catering till buffén.
Andra tanken var att vi skulle ha en varmrätt istället för buffé, men då blir problemet att vi måste ha mer personal som serverar och är snabba, så maten inte kallnar. Då bör nog vinet hällas upp av personal också och inte stå i karaffer på bordet.
Till förrätt hade vi tänkt oss laxröra i glas med lite tillbehör. Då skulle vitt vin passa bra att dricka till det. Men till buffén passar det bättre med rödvin, för vi har tänkt oss kycklingfilé. Det blir en himla massa glas: till välkomstbål, brudskål, att ha förrätten i, vitt vin, rödvin, vattenglas... Svårt att veta hur mycket vitt respektive rött vin som kommer att gå åt!
Det kanske vore bra att ha en förrätt, som man kan ha rödvin till, så slipper man fundera för mycket!?
Till förrätt ska det vara något som kan stå framme, som inte ska vara varmt. Kanske någon sallad med serranoskinka eller liknande? Vi får se.
Så det som inte är klart, är; maten, personal och dryck!
Vi måste hitta en som kan städa efter festen också. Vi har begränsad budget. Jag hade inte haft något emot att göra det själv, men vi kommer åka på bröllopsresa direkt efter bröllopet, så det går inte. Bland våra gäster har vi inte ännu hittat någon som skulle kunna göra det, så vi får fundera på andra alternativ.
Låter ju jätte mysigt :)
Vi kommer vara precis lika många inkl. oss med våra 2 barn. Bjudit närmsta släkten, föräldrra, mina mor och farföräldrar (sambons finns ej i livet) syskon och syskonbarn, sen blev det även sambons 2 kusiner som även är ett par av våra bästa vänner, och så frågade vi våra resp. närmsta vänner om de ville bli brudtärna resp. bestman.
Ang. maten och drycken så är ju buffé jätte bra och med en förrätt på bordet så låter det ju som en utmärkt plan.
Ni kanske kan servera mousserande till förrätten så ber ni alla att ta med glaset från brudskålen till bordet.
Har ni personal på plats så kanske även välkomstdrinken kan var en sådan att den passar att serveras i antingen champagneglasen eller vinglasen och servisen bara diskar ur dom under vigseln.
Fixat en del cateringar och fester så jag har varit med om många varianter där man just försöker hålla sig till samma för att ej behöva ha många olika osrters dricka eller glas för att underlätta.