Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    Jag hjälper er med frågor och funderingar kring blommor :)

    blivande brud skrev 2013-05-30 23:59:53 följande:

    Som tärnbuketter funderar jag på enbart liljekonvalj, vad tror du en sådan skulle kosta?


    Jag gifter mig den 7 juni nästa år, finns det chans att liljekonvaljen går att plocka då?


    Ska du köpa konvaljer av florist, kommer det att vara fråga om odlade sådana och då är det en väldigt exklusiv (men underbar) blomma. Det är vanligare som brudbukett, just på grund av kostnaden. Du får räkna med mellan 700-1000 kr för en bunt på 25 stjälkar beroende på vart i landet du bor. Men, du får tag i dem året om och de är sagolika!

    Ska du plocka dem själv så sent, så behöver du nog bo mer norröver än söderut. Men, som Sara sa, så beror det ju helt på våren. Nu blommar konvaljerna som vackrast här i Småland-men det är sent i år!
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    amerika skrev 2013-06-02 07:32:36 följande:
    Finns det pioner alldeles i början av maj? Eller får man hålla till godo med ranunkler? (som iof oxå är superfina!)
    Pionerna är mitt i högsäsongen i början av maj. De är i bättre säsong än ranunklerna (och passar fint tillsammans också)
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    HannaM skrev 2013-06-01 22:55:30 följande:
    Kan du säga något ca-pris på vita dahlior i augusti?
    Karlskronamamman
    Det finns mängder av olika sorters Dahlior och dessutom till olika kvalité. Man kan köpa allt från knippor till buntpris fdär varje blomma inte går på många kronor, till praktexemplar för flera tior styck. Så är det förövrigt med de flesta blommor.
    Vad man kan säga, är att Dahlian oftast är mycket prisvärd och inte ligger bland de dyarare blommorna.
    Jag måste verklgien ta tillfället i akt att också understryka hur viktigt detär att notera dels att priser varierar stort över vårt land (vilket beror mycket på fraktförhållanden) och mellan butiker. Man kan inte vänta sig samma priser överallt och därför brukar jag för min del låta bli att ange priser alls-det har under åren på BT synts tydligt att samma blommor som jag i Stockholm sålde för 50 kr st kan kosta 25 i en butik i Skåne. Det är bättre att kolal upp saken lokalt där man faktiskt kommer att handla.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    amerika skrev 2013-06-02 10:38:11 följande:
    Det låter ju fantastiskt bra! Jag trodde att pionerna kom lite senare, slutet av maj-juni. Jag har alltid älskat pioner, min favoritblomma i mormors rabatter, långt innan det blev trendigt, men det är inte förrän nyligen jag förstått att det är så oerhört populärt i brudbuketterna. Men precis som du skriver, det blir nog ruskigt snyggt att blanda även med ranunkler!!
    Generellt kan man säga att det vanligaste i snittvärlden är, att man ligger en säsong före rabatterna och naturen. Ta tulpanerna som exempel-vi längtar efter att få göra vår direkt efter jul. När det väl blommar i rabatterna, struntar vi i tulpaner i vaser inne. Tulpansäsongen tar slut vid påsk i blomsteraffärerna, fastän det är nu de står i rabatterna. Just de där blommorna vi är känslomässigt bundna till med stark årstidsanknytning (som är ganska unikt för Sverige tror jag) är ännu tydligare.
    Mycket av det vårigaste vi vet, köper man till bäst kvalité på vintern och just nu är det full sommar i snittvärlden. Det ställer ibland till det, eftersom folk väntar sig kunna köpa de blommor de som sagt ser i rabatterna vid en viss årstid, men då är odlarna i snittvärlden redan förbi i säsongen.
    Sedan finns ju de sorter som inte är årstidsbundna, utan så allmänt efterfrågade året om och världen över att de finns jämt. (Som rosor, liljor, nejlikor och så vidare.)

    Allmänt tycker jag det är ett gott råd att inte låsa sig vid en viss blomma, utan istället lägga fokus på vad det är för känsla man vill åt. Har man det klart för sig, kan en duktig florist hjälpa en fram med alternativ och många gånger kan resultatet bli hästlängder bättre än vad bruden själv tänkt ut.
    Visst kan man titta på sorter och bilder på nätet och visst kan man ha sina favoriter i förväg-men lämna lite öppet för alla de blommor ni inte vet om och ta chansen att få en bukett som verklgien blir unik och personlig.
    Ofta blir det också bättre pris om det finns utrymme för floristen att fynda bland det som kommit in för dagen och råkar vara toppklass-än om man lagt en totaldetaljerad specialbeställning där floristen inte har något förhandlingsutrymme på priserna utan vackert får betala det som grossister och odlare säger.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    lenuz skrev 2013-06-02 13:33:46 följande:

    Hej Sara.


    Jag vill gärna ha lila rosor i min droppformade bukett, tillsammans med vita liljor och eventuellt prärieklocka. Jag har varit hos en florist som visade mig det enda alternativ de hade till lila rosor, vilken jag tyckte var med rosa än lila.


    Har du något förslag på lila rosor?


    Kika i mitt galleri så finns det några exempel på rosor i lila toner. Du ser namnet på dem om du pekar på bilden.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    passionsblomman skrev 2013-06-02 13:42:06 följande:
    Kika i mitt galleri så finns det några exempel på rosor i lila toner. Du ser namnet på dem om du pekar på bilden.
    Det finns alltså en egen mapp som heter "rosor", ett exempel är
    Memory Lane som ser ut så här:

    Memory Lane.jpg
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Ett tips rent forummässigt: Citera inte hela bildinlägg en gång till med alla bilder i full storlek! Det blir oändligt svårlästa trådar när man gör så, eftersom samma bilder då återkommer igen och igen och igen! Det blir hopplöst att följa trådar med mycket bilder i annars.
    Vill man hänvisa till en viss bild, kan man med fördel citera, klippa bort allt man inte måste ha med i citatet och sedan klicka på bilden och dra ner den i storlek. Så här tillexempel:


    Sara1991 skrev 2013-06-02 15:08:10 följande:


    Och sist men inte minst så har du Ocean Song . Lite mörkare och den som har mest blått i sig.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Maria466 skrev 2013-06-02 15:20:06 följande:
    Den sista rosen var vacker. Då kommer jag med en liknande fråga, finns det olika champangefärgade rosor också?
     
    Rosor är by far den största gruppen av blommor i snittvärlden och det finns HUR många sorter som helst, vissa försvinner till förmån för nya och det pågår hela tiden framkrosning av nyheter-alla odlare vill ju såklart gärna bli den som får fram en ny storsäljare!

    Just för att läsbarheten i trådarna blir så dålig med tusentals bilder direkt i tråden, har jag valt att lägga en del sortbilder i mitt eget galleri-där finns ett litet urval av exempel på vad man kan hitta- och när det kommer till färgtoner, så är det en god idé att kika lite och se vad det är man själv menar-för jag lovar dig att jag hör många varianter på vad man anser är champange, creme, aprikos...

    Slutligen ska man alltid kolla med sin florist och få hjälp att få veta vilka sorter just deras grossister arbetar med. Alla har sina favoriter och som sagt dyker det nu och då upp helt nya saker.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Det är ju dessutom så, att det inte finns en färg som heter "champange", utan det är, precis som "aprikos/lax/lime/barbierosa/babyblått/korall/citron" etc etc bara olika sätt att beskriva upplevelsen av en färg. Och då hamnar man i tolkning och tyckande. Jag påstår exempelvis att champange är en variant av ljust aprikos, med ganska mycket gult i, men en kund kan ju likagärna tycka att det jag mer upplever som gräddvitt eller vaniljgult är vad hon tycker är "Champange" eller varför inte "ivory" eller vad det nu är för olika populära uttryck som ligger i tiden.
    Därför är det vrålviktigt att man har pratat ihop sig ordentligt, så att florist, kund och sedan då grossist faktiskt är överens om vad det är för färg man ska ha hem.
    Kom också ihåg att bilder på nätet kanske inte ser ut likadant när man väl står med blommorna! Är det väldigt petigt med en exakt ton, ska man nog se till att få se just den sorten irl innan man bokar sin bukett färdigt.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Madicken skrev 2013-06-02 15:52:20 följande:
    Skulle även tacksamt ta emot tips på rosor som ser ut som pioner! Som man kan odla fram själv
    Då ska du ha några år på dig, så att de buskar du planterar hinner bli stora nog att sätta många blommor. Det är buskrosor av typen dit bla Austinrosor hör, som vi pratar om här och jag tror du ska slå det ur hågen om du inte är både rejält trädgårdsintresserad och dessutom har råd att betala såmycket mer för blommorna som det kommer att kosta att köpa de buskarna. det blir garanterat billigare att beställa hem roros av "gammeldags" typ ,som tex Austinrosor, från floristen.

    Liljor är heller inget du drar upp många av utan vidare, och precis som Sara säger, så är det högst osäkert hur många klockor du verkligen får fram.
    jag skulle råda dig att satsa på solrosorna för degen odling och köpa resten av din florist. Lägg beställningen på hela buntar som du tar hand om varuvården på själv, så bör du få ett bättre pris ä om du ska ha enstaka stjälkar.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden Jag hjälper er med frågor och funderingar kring blommor :)