Chicita skrev 2014-03-04 20:17:59 följande:
Det enda jag egentligen aktar mig för i matväg - är att stressa upp mig över alla tillsatser.
Stressen kan (enligt vissa rapporter) vara farligare än tillsatserna i sig.
Jag äter det jag känner för i stor utsträckning, men undviker halvfabrikat (inte för att jag är rädd för tillsatserna, utan för att jag tycker att det är godare att laga från grunden).
Är ett fan av "medeltidsmat" och lagar gärna med riktigt smör och honung samt havs eller klippsalt som enda tillsatser.
Håller helt med!
Lagar också alltid mat från grunden för att det är godare helt enkelt. Samtidigt är det inte alltid man hinner! Jag älskar också smör, honung och havssalt (även om det kanske inte är så nyttigt alltid ;) och har en liten fönsterodling med färska örter. Dessa på exakt vilken mat som helst så blir jättegott och vackert! Lite dijonsenap, citron och en slurk vin har heller aldrig förstört en enda maträtt.
När jag jobbade med bistånd i fattiga länder gick jag ofta omkring i affärerna och letade efter mat MED mycket konserveringsmedel och tillsatser - för att slippa bli magsjuk. Vi glömmer lätt hur viktiga dessa ämnen är för att hålla vår mat fräsch. Vi kommer från ett land där man alltid konserverat - det växer ju inget här på vintern. Och fick man välja mellan de tidigare konserveringsmetoderna i saltlag och nuvarande e-nummer är det ingen tvekan om att e-numrena är klart mindre skadliga!
Att bara äta färskt året runt vore ju drömmen, men med det kommer mängder av matsvinn och en massa miljöfarliga transporter. Jag försöker leta efter säsongsanpassade produkter när det går.
Det vi verkligen borde vara rädda för är vår kosthållnings påverkan på miljön - inte att matprodukterna själva är farliga. Det farliga för oss i rika länder
överkonsumtion av mat överhuvudtaget, inget annat.