• majacilla

    Äktenskapsförord

    Hej,
    det tycks finnas många juridikstuderande här och jag hoppas någon tar sig tid att svara mig.

    Jag och min nyblivne man har äktenskapsförord vari står att var och en äger sitt. Han har massor o jag har inget...nåväl:han har också en livförsäkring. Min fråga är vem den tillfaller om han skulle gå bort och jag inte står som förmånstagare men vi är gifta?( Han har två barn sedan tidigare.) Om jag istället står som ensam förmånstagare vem tillfaller den då? Äger han kanske livförsäkringen som enskild egendom också eller får jag del av den?
    Vi frågade försäkringsbolaget och de var faktiskt inte säkra(?) men TRODDE att den tillfaller mig om vi skriver mig som förmånstagare.
    Eftersom jag arbetar i min mans firma(för minilön) känner jag mig lite orolig för framtiden om något händer honom. Han har också skrivit ett testamente med en summa MEN ser aldrig till att få den påskriven och bevittnad vilket betyder att jag kan hamna på bar backe om det hemska inträffar. OCH utan jobb, häpp!

    Om jag inte får något skydd alls kommer jag att återgå till mitt yrke men vill först ge honom en chans att "se om mitt hus". Att strida för det skulle inte kännas bra.

    Någon som har erfarenhet av liknande situation? Please..!

  • Svar på tråden Äktenskapsförord
  • Henrike

    Livförsäkrningen vet jag inte mycket om, men du vet väl att det är hur enkelt som helst att göra ett testamente giltigt? Se till att han tar fram pappret nästa gång ni har gäster, han skriver på det och så skall två personer över 18 år som inte finns med i testamentet bevittna det. (De behöver inte se vad det står i det, men de skall veta att det är ett testamente.) Det borde väl vara enkelt att ordna - om han nu menar allvar med att han vill skriva på det!

  • majacilla

    Tack för svaret Henrike,

    jag känner till att det är enkelt men tyvärr undrar jag om han menar allvar. Å ena sidan är han ofta slarvig med papper å andra sidan kan man ju fundera om han egentligen inte vill.
    Konstigt det där med pengar, jag vill definitivt inte "roffa " något som inte är mitt men blir lite ledsen att han inte önskar mig allt gott om han dör. (Om det nu är så.)
    Hur resonerar ni andra kring detta? Till saken hör att vi är 40+ bägge och om jag satsar några år på hans verksamhet blir det svårt för mig att få annat jobb och "starta om" om något händer honom. Skulle inte ha funderat på detta när jag var yngre.

  • Saline

    Bli inte ledsen över mitt svar då de endast är grundat på ditt inlägg. Jag vill inte vara hård i tonen men stöttar dig och vill få dig att tänka till över din livssituation så att du inte blir drabbad av olyckligheter;

    Jag rekomenderar dig att snaras byta arbete och skaffa dig kapital. Du har antagligen en slug make och får vara slug tillbaka. varför skrev ni äktenskapsförord. Oj jag känner din ångest ända hit. Gå till en advokat omgående och till arbetsförmedlingen. Undrar han varför. Berätta som det är; att han inte tänker på din framtid och du då själv får göra det. Därefter tycker jag att du ska läsa Relationsakuten. Rusta dig och väj inte för sanningen då kommer allt att gå bra.
    Lycka till och så får du en kram.
    Saline

  • majacilla

    Hej Saline och tack för ditt stöd.

    Äktenskapsförordet skrevs för att han ville gardera sig och se till att hans barn ärver honom vid eventuell skiljsmässa eller dödsfall.Jag äger ju ingenting från början så jag tycker väl i och för sig att det är konstigt. Tror att många gör så av samma anledning.

    Jo, jag har pratat om att börja arbeta igen. Han vill helst inte det. Jodå, jag ser hur det ser ut när jag skriver det här men till saken hör att jag jobbat rätt hårt förut och är rätt "slut"nu. Jobbar fortvarande extra på mitt gamla arbete och det blir inte mycket familjeliv under de perioderna. Kommer mest hem och lägger mig.
    Är jag hemma och hjälper honom har jag däremot både ork och energi över för mina barn och våra intressen. Därför är det sammantaget så att jag trots allt har ett betydligt "bättre" liv än då jag levde ensam med barnen.
    Vi har det för övrigt bra tillsammans och skulle det vara så att han fullföljer testamentet och livförsäkringen har jag en utmärkt grund att stå på om något händer honom.
    Det som gör mig orolig är väl att han tycks dra ut på det. Att han på mitt initiativ först gick till jurist och fixade alla papper men sen inte gör klart gör att jag undrar om han ångrat sig. Eftersom jag ju redan tagit upp detta då papperen skrevs känner jag mig som en "gosddigger" om jag tar upp det igen.
    Vet inte vad jag ska tänka faktiskt. Vill han inte? Är han bara slarvig och glömt?

    Har inte varit i den här situtationen förut och vill gärna höra flera argument för och emot. Hur har ni gjort när ni flyttat ihop då ni haft olika mycket tillgångar från start?

    Tack ännu en gång Saline för ditt stöd. Ibland är det verkligen ångestfyllt det här. Man känner sig mindre värd än barnen och scenariot om han skulle då och hans barn ärver allt och "skickar" ut mig är mardrömslik. Å andra sidan har jag aldrig haft det så bra som nu....Det mest väsentliga ändå: vi har ett jättebra liv förutom detta. Önskar han var en av mina vanliga fattiglappar....

  • majacilla

    P.S Vad är Relationsakuten?

    Tack på förhand!

  • S.C

    Hej Livförsäkringar vet jag jätte mycket om, det är min bransch, skriv en livförsäkring korsvis tecknad så att den tillfaller dig om han går bort, annars så tillfallaer den dödsboet och då får alla dela på det, samt om du skriver den korsvis tecknad så blir det ingen arvsskatt på den i o m att du är ägare till försäkringen.

    Säg till om du vill veta mer ... berättar det mer detaljerat då... arbetar inom försäkringsbranschen

  • Oliven

    Hej!

    Jag är inte helt haj på allt detta, men barn ärver alltid sina föräldrar.
    Oavsett om det finns äktenskapsförord eller inte. Bröstarvingar får alltid ut sin laglott. Möjligt att den kan vara mindre om föräldern är omgift.
    Om man har en livförsäkring går den till den som är skriven på den. Annars går den i första hand till make/maka, andra hand till barn, tredje hand till syskon och i fjärde hand till föräldrarna. (Kan vara tvärtom när det gäller syskon/föräldrar)

    Min mamma & hennes nya man har något avtal, äktenskapsförord/testamentet, där det står att jag ärver båda, men inte förrän båda är avlidna, endast för att jag inte ska kunna tvinga någon av dem och flytta eller så för att betala mitt arv.
    Inte för att jag skulle vilja det, men men...

    Hm. Kanske inte riktigt svar på dina frågor..

  • majacilla

    S.C

    Jaa, gärna mer info från dig. Korsvis,,hm hur menar du då?
    Försäkringsbolaget säger att vi ska fylla i mig som förmånstagare och att det räcker. Jag är fundersam om det stämmer p.g a äktenskapsförordet. Förs.bolaget var först också osäkra på svaret.
    Som sagt är jättetacksam om du har ytterligare info.

  • S.C

    Hej!

    Korsvis tecknad försäkring; Du gör din make som försäkrad men dig så ägare av försäkringen, om han går bort så får du försäkringen arvsskattefri, men för att den skall bli det så måste du registera försäkringen på tingsrätten kostar 275 kronor. om du inte gör den korsvis tecknad så till faller försäkringen giftorättsgodset och hamnar med i bodelningen..

    Rekommenderar det stark... var bor ni? Själv finns jag i Skåne län just nu

  • Ettolrach

    Säger inte lagen att make sitter i orubbat bo även om det finns bröstarvingar?

    Se'n finns ju regler om särkullsbarn, det har väl alltid rätt att få ut minst laglotten även om efterlevande make/maka finns.

    Laglotten påverkas inte av omgifte, tvärtom så har väl särkullsbarn (barn till bara den ene maken) starkare rätt till den än barn till båda makarna då efterlevande make har rätt till orbubbat bo?

    Jag skulle absolut kontakta en jurist som är specialist på arvsfrågor, det kan bli trista konsekvenser av att försöka reda ut sådana ibland ganska snåriga regler på egne hand.

  • majacilla

    Hej och tack för svaren!

    Det var det jag tänkte; att det inte räcker med att skriva mig som förmånstagare på försäkringen. Tack snälla S.C! Ska kolla närmare med maken och hans jurist. Usch, jag SKA ta itu med det här nu.

    När det gäller arv,så är jag på det klara med att hans barn ärver allt och jag har ingen besittningsskydd i och med äktenskapsförordet. Han har dock skrivit ett testamente med en viss summa till mig. Kruxet är att det inte är påskrivet och att han inte verkar angelägen om saken...Antar att om han skrivit på det erhåller jag den uppgivna summan innan barnen får sin lott.
    Tack igen för svaren men finns här ingen som är lite i samma sits? Skulle vara intressant att höra era åsikter i frågan. Är jag fel ute? Rätt o fel? Moral? Delar man hela livet men inte ekonomi?

  • Guldfisken

    Du har helt rätt Ettolrach.

    Oliven: Ja, gemensamma bröstarvingar har alltid rätt till minst sin laglott men en make ärver alltid sin make med försteg, inklusive laglotten. Gemensamma bröstarvingar får därför nöja sig med ett efterarvsanspråk när den efterlevande maken dör.

    När det däremot gäller särkullbarn har de, som Ettolrach skriver, däremot rätt att få ut åtminstone sin laglott direkt när föräldern dör (beroende på om det finns ett testamente, det kan även bli så att särkullbarnet får ut hela sin arvslott direkt så länge det inte kränker den efterlevandes rätt till fyra basbelopp)

  • callisto79

    jag vet inte om jag har fattat rätt, men om min far(som är omgift och har 4 barn med nya frun) dör så kommer jag få ut mitt arv direkt , medans de andra barnen får vänta tills deras mor dör med att få ut sin del..
    Inte för att det besvarade den ursprungliga frågan, men ändå.. :)

  • callisto79

    jag vet inte om jag har fattat rätt, men om min far(som är omgift och har 4 barn med nya frun) dör så kommer jag få ut mitt arv direkt , medans de andra barnen får vänta tills deras mor dör med att få ut sin del..
    Inte för att det besvarade den ursprungliga frågan, men ändå.. :)

  • callisto79

    jag vet inte om jag har fattat rätt, men om min far(som är omgift och har 4 barn med nya frun) dör så kommer jag få ut mitt arv direkt , medans de andra barnen får vänta tills deras mor dör med att få ut sin del..
    Inte för att det besvarade den ursprungliga frågan, men ändå.. :)

  • Guldfisken

    Det är riktigt, callisto79. Detta dock så länge din fars nya fru får tillräckligt med egendom att det motsvarar fyra basbelopp. Annars kan det bli aktuellt med efterarv även för din del.

Svar på tråden Äktenskapsförord