• _koko_

    Traditionella könsroller (långt)

    Hej, mitt första inlägg, men jag har läst och lärt mig mycket av er andra de senaste 2(?) åren.

    Jag lever tillsammans med en lika gammal (26 år) man sedan 3½ år tillbaka. Vi är båda tekniskt lagda och jobbar i mansdominerade yrken. Jag har aldrig funderat särskilt mycket över jämställdhet, utan det har funkat ändå. Jag har behandlats med respekt av mina kollegor, vänner och pojkvänner för mitt kunnande och min erfarenhet, oberoende av mitt kön.

    Men VARFÖR funkar inte det hemma? Hemma är det jag som tvättar, jag som rensar på diskbänken, jag som torkar bordet, jag som ser allt som måste göras... Min sambo har inga måsten (väldigt hårddraget), förstår inte varför det blir stora dammråttor när man inte dammsuger på 3 veckor, påbörjar de projekt som han tycker är roliga, utan hänsyn till att det finns annat som verkligen BEHÖVER göras. Jag får panik när jag tänker på att föra över detta till ytterligare en generation...

    HUR ändrar jag på detta utan att bråka? Utan att gnälla och tjata? Är det möjligt, eller måste jag inse att jag måste ändra på mig själv i stället (vilket jag inte vet om jag kan i det här fallet)?

    Jag älskar verkligen honom, kan inte tänka mig att leva med någon annan, men det är inte kul att jämt vara på dåligt humör hemma för att vardagslivet inte funkar för mig.

    Kan tillägga att han inte haft några långa förhållanden innan mig, och när vi träffades trodde han att om ett förhållande var "rätt" behövde man inte anstränga sig, då funkade det bara... Mycket har hänt sedan dess, säger jag bara rätt saker så lyssnar han och lär sig, men just nu känns det som att jag står och trampar och inte kommer någon vart.

    Skulle uppskatta lite råd...

  • Svar på tråden Traditionella könsroller (långt)
  • _koko_

    Tack snälla ni.

    Vi hade en lista förut, faktiskt, som funkade rätt bra. Men så flyttade vi, och fick en trädgård och en hel massa annat att ta hand om som inte fanns med på vår lista, och då föll den i glömska...

    Ska nog sätta mig ner ikväll och påbörja en ny.
    Jag föreslog en gång att vi skulle skriva ner vad var och en gjorde, men det ville han inte alls (han insåg nog vad resultatet skulle bli...).
    Usch, nu låter han som värsta mansgrisen, så farligt är det inte.

    Det jobbiga är ju att det är så mycket småsaker, som var för sig låter väldigt töntigt (typ "jag blir så less på att jag måste vara den som håller reda på när soptunnan ska tömmas hela tiden"), men som sammantaget blir till problem för mig.

    Jätteskönt att få skriva av sig lite, nu känns det bättre. Tack. :)

  • _koko_

    Jättebra reflektioner Scarlett. Jag inser ibland hur lik jag är min egen mamma, på gott och ont...
    Livet är en kompromiss, man får inte alltid precis som man vill. Och jag är ju själv en stor del av problemet, som gnällande gör det han borde göra, i stället för att vänta ut honom.

    Gerda, jag tror du tolkar mig lite väl hårt. Han är en underbar man min sambo, han behöver bara lära sig att se skiten och prioritera upp sånt som behöver göras.

    Jag ska nog få ordning på honom. :) Är på bättre humör nu än i morse, märks det?

  • _koko_

    Hoppsan, bytte dator och fick annan signatur...
    "kristinq" = "Lycklig?".

    Ledsen för ev förvirring.

  • _koko_

    Visst är det en stor del av problemet att man hellre gör det som behöver göras och gnäller, än att det inte blir gjort alls. Och det är ju där JAG måste ändra på mig. Ibland är jag också jättebra på det. Låter disken stå tills sambon till slut reagerar. Det brukar kunna ta två veckor, så det är inte alltid tillämpbart (inte så kul att ha gäster när man har ett diskberg i köket...). Men när han till slut ser all disk och inser vad det beror på, då fattar han faktiskt... Ett tag iaf. ;)

    Och visst vet jag att uppmuntran funkar mycket bättre än tjat, men ibland är det svårt att vara uppmuntrande när han gör någonting en gång, som jag annars gör varje dag, utan minsta uppmuntran... Ibland känns det mest som ett himla daltande...

    Tyvärr är det nog så att det i många förhållanden ser precis likadant ut idag som för 40 år sedan. Vi är ju trots allt uppfostrade av våra föräldrar, och har hela livet sett och lärt oss av deras förhållanden.
    Det är därför det är så otroligt viktigt för mig att försöka få ordning på det här innan vi börjar fundera på egna barn...

    Jag ska kolla upp Vardagsfeminism!

  • _koko_

    Maria A: I hans lägenhet var det sällan jättestökigt, men aldrig riktigt ordentligt städat heller. Han är rätt påhittig och löser det mesta på lite egna sätt. T ex använde han väldigt sällan riktigt porslin, han dyrkar än idag papperstallrikar. Dessutom äter han i princip alltid färdigrätter när jag inte är med, vilket inte heller genererar disk. Han är rätt duktig på att gömma undan skit, vilket betyder att det ser städat ut, men drar man ut en låda kan den vara överfull med papper, pryttlar och apparater. Han tycker att det är städat, jag blir lätt neurotisk...
    Så såg det ut då, och så ser det ut nu.

    Hahaha, Galenpanna, känner verkligen igen städbeteendet... Råkar man titta bakom en stol när han har städat hittar man nästan alltid en lång dammkorv (vi har katt), men det kan han inte aaalls förstå, han har ju dammsugit! ;)

    Nu ska jag ut och njuta av sooolen! :)

Svar på tråden Traditionella könsroller (långt)