• StinaS

    Traditionella könsroller (långt)

    En stor orsak till att tjejer får det största ansvaret är att de TAR ansvaret. Om jag hade någon hemma som tog tag i allting utan att säga något är nog risken att jag också struntade i att göra något. Hos oss är det ingen som har ansvaret och ingen gör mer än den andre. Vi brukar storstäda tillsammans med jämna mellanrum och dessemellan händer det väl inte så mycket. Vi turas om att laga mat och fixa ordning i köket. Kan nog inte säga att någon gör det oftare än den andre.

    Själv har jag aldrig tagit på mig något ansvar för hemmet, men har i det också varit ganska olika från mina egna kompisar. Därför så säger jag heller aldrig att min sambo "hjälper till". Vi gör det tillsammans. Jag är själv över 40 och trodde att yngre var annorlunda på området, men har till min förvåning hört diskussionerna på jobbet och då är 25-åringarna och 50-åringarna rörande överens om sina mäns oförmåga i hemmet. Framförallt när de skaffat barn.

    Den enda på jobbet där mannen och kvinnan har delat rakt av på föräldraledigheten är ett par som invandrat från Slovakien. Vilket förvånade mig mycket, fördomsfullt naturligtvis. Svenskarna däremot gör inte så hos oss. Möjligen kan mannen ta 1-2 månader. Och helst på sommaren. Dåligt!

    Sorry - nu drog jag diskussionen längre, men jag retar mig så ibland på att så många kvinnor stannar kvar i den traditionella kvinnorollen.

  • StinaS

    cilla - just den orsaken har gjort att jag inte velat se den. Sedan har den väl förmodligen någon klok sensmoral i slutet som amerikanska filmer brukar ha. Fast många gånger är ju den sensmoralen att det är bäst för alla om kvinnan ägnar sig mer åt man, hem och barn än åt ett yrke.

  • StinaS

    I så fall har jag en sambo som inte faller under din "alla män" regel Genus. Han är definitivt mer renlig än jag när det gäller städning. Idag har han städat hela lägenheten själv t.ex. På helt eget initiativ. Och förutsätter inte att jag skall säga "vad duktig du är" efteråt.

    På ett sätt har jag så svårt för den här diskussionen för jag har inga beröringspunkter. Jag känner inte igen mig i någonting. Jag skulle aldrig hamna i någon av de här situationerna. Jag skulle förmodligen aldrig ha flyttat ihop med någon som förutsatte att jag skulle sköta hemmet. När det finns tvätt till en maskin så sätter en av oss igång en maskin. Ibland hänger den andre tvätten ibland inte. Var och en stryker sina egna kläder. Vi turas om att laga mat. Min sambo kunde inte laga mat när vi flyttade ihop, men eftersom jag inte tänkte laga maten varje dag så fick han lära sig. Idag gillar han att laga mat och vill gärna testa nya saker.

  • StinaS

    Genus - jo jag fattade att du egentligen inte menade alla män. Tror faktiskt inte att du är så enkelriktad.

    På små rosa moln - jag lärde inte min man laga mat. Det var bara hans ansvar att fixa maten. Hur han gjorde det fick han sköta själv. Det roliga är dock att han blev väldigt intresserad av det och började hålla koll på vad jag gjorde när jag lagade mat. Och han började läsa kokböcker. När han lagade mat så var jag överhuvudtaget inte i närheten av köket. Och SKA man nu lära någon laga mat så tror jag att det viktigaste är att inte lägga sig i vad de gör utan acceptera det man får. Det blir inte alltid så gott, men det blev det inte när jag lärde mig laga mat själv heller. Minns fortfarande med äckel en del av de rätter jag lagade när jag flyttade hemifrån. Jag var bara sexton och hade inte upptäckt det där med kokböcker än.

Svar på tråden Traditionella könsroller (långt)