• CyberPet

    ** Är du för eller emot abort?**

    Jag är för ett fritt val för kvinnan. Däremot anser jag inte att man ska använda abort som ett preventivmedel.

    Eftersom jag själv gjort en abort, så vet jag vad man går igenom och det är inget man tar lätt på.

    Om man skulle förbjuda abort tycker jag man ska tvångssterilisera varje man och han får donera sin egen sperma innan. För det är ju männen som gör oss kvinnor gravida, vare sig vi vill det eller inte.

    Logiskt? Nä inte alls, men det visar bara på hur ologiskt denna debatt kan bli.

    Petra

  • CyberPet

    Ni som är emot aborter, är ni också emot att man opererar bort cancertumörer? De är också levande organismer, förvisso rätt förvirrade och onda celler, men ändå. Så är det okej att ta bort celler som heter cancer, men inte celler som heter foster?

    Petra

  • CyberPet

    Jo, men en cancertumör lever ju. Den växer och den utnyttjar sin modervärld på samma sätt som ett foster. Enda skillnaden är ju att kroppen stöter ut fostret när det anses klart (eller något fel på det och aborteras), men att säga att en tumör inte är levande är inte riktigt sant heller.

    Nu vet jag många djupt religiösa som inte accepterar operationer för att rätta till ett fel, de anser att de med guds hjälp ska bli friska. De resonerar ju om att allt på kroppen är levande och inte ska påverkas. Så därför är de väl antaligen emot bröstimplantat, fettsugning och andra kosmetiska operationer.

    Jag tycker det är intressant att tack vare evolutionsläran så har många börjat prata om att livet skapas redan vid befruktelsen. De visste ju inte ens om hur det gick till för inte så många hundra år sedan. Nu använder extrema religiösa det som argument när de bränner ner abortkliniker i USA bland annat.

    Sen är det intressant att det heter "pro life" eller "pro choice". Jag trodde väl att alla var "pro life" oavsett liksom. Såvida alla inte går omkring och är självmordsbenägna hela tiden. "Pro life" borde istället heta "anti femenism" eller nåt. För man vill ta ifrån kvinnor valet att kunna göra abort, om de behöver den möjligheten. Och, i och med att aborter kan bli olagliga så riskerar många kvinnor att dö.... och då stämmer ju inte "pro life" alls, då dödsrisken ökar.

    Flummigt, jajjamen... men jag tycker "pro life" är minst lika flummigt, då det är en tillbakagång i utvecklingen och det är skrämmande att så många kvinnor vill att det fria valet ska fråntas dem. Vad händer därnäst? Att vi inte får rösta längre?

    Petra

  • CyberPet

    Intressant debatt. :D

    Hakade mig upp på denna mening:

    "Är också för fria val men jag tycker att valet görs i sängkammaren..."

    Vilket val då? Säg att du blir våldtagen, är det ditt eget fel då att du blivit våldtagen? Eller om p-pillren du äter inte funkar, dvs att du helt enkelt "löper igenom" som man säger om husdjur, dvs de tar inte som de ska. Då har du ju valt att skydda dig mot oönskad graviditet och ändå blir gravid. Är det enda vettiga valet då att kvinnor inte ska ha sex, om det inte är för att föröka sig?

    Själv FÅR jag inte bli gravid, jag har stränga läkarorder på det. Varför? Jo, för att jag riskerar mitt eget liv, förutom att jag kan riskera ett fosters liv. MITT val är redan gjort åt mig, jag kan och får inte bli gravid. Jag måste ta abort om jag blir gravid.

    Så, för att inte riskera att bli gravid måste jag antingen avstå helt från sex eller hoppas på att de preventivmedel jag använder fungerar. Men, de funkar inte alltid, tyvärr.

    Ska jag då inte få göra abort om preventivmedelet inte fungerar för att jag antingen kan kolavippa själv eller för att barnet kan bli allvarligt skadat?

    Jag förstår inte logiken i det hela.

    Men bara för att man är för möjligheten att kunna göra abort innebär det ju inte att man på något sätt missbrukar den möjligheten. Det är farligt om man använder abort som preventivmedel och det är något som är vår skyldighet att informera unga tjejer om. Så att de förstår vikten av att skydda sig. Om inte annat borde de alla ha gratis kondomer, så de kan få ett relativt skydd mot oönskade graviditeter, men framförallt skydd mot könssjukdomar (som också kan ge skador på foster).

    Någon nämde också att varför ska vi ha denna diskussion när det inte ens finns diskussioner om att dra tillbaka rätten till abort? Kan ju ha att göra med att president Bush i USA vill dra tillbaka lagen, på grund av hans religiösa övertygelse och att om han får sitta kvar en period till kan det innebära en katastrof för många unga kvinnor i USA. Han har redan dragit in bidrag för sexualundervisning och preventivmedelsrådgivning.

    Även om vi inte bor i USA är frågan aktuell på alla sätt, för det påverkar "världens största demokrati" (amerikanernas egna ord om sig själva) och då funderar man ju lite på vilken demokrati det egentligen är.

    Petra

  • CyberPet

    bluecat, nej jag har inte tänkt tanken, eftersom jag hoppas att någon gång kunna bli frisk och då försöka hinna få barn innan det är försent. Så nej, den tanken är totalt oacceptabel. Eftersom jag fått höra ständigt och jämt att jag kommer att kunna skaffa barn (även från min läkare) längre fram, så vill jag inte ta det steget som innebär inga barn alls, oavsett vad som sen händer.

    Sen vet jag inte om du missförstått, men de flesta inlägg jag läst har alla som sagt sig vara för möjligheten till abort sagt, åter och åter igen, att abort INTE ska vara ett alternativ till preventivmedel. Bara så vi är klara på den punkten.

    Petra

  • CyberPet

    Ah du ser hur lätt man missförstår, jag lyckades missa också. Men nu är det tydligare än någonsin. Hoppas jag. :D

    Petra

  • CyberPet

    Jennie med ie, du säger själv att det är få som använder abort istället för preventivmedel, så varför hänga upp sig på dem?

    Bättre är väl att öka informationen i skolan så att unga tjejer får veta vilka alternativ till p-piller det finns, som funkar bra som preventivmedel. Bara för några få obildades misstag ska väl inte alla kvinnor behöva lida? Det fria valet över våra kroppar ska inte behöva begränsas för att det inte finns resurser till bra preventivmedelsinformation.

    Petra

Svar på tråden ** Är du för eller emot abort?**