• Josefine_

    ** Är du för eller emot abort?**

    "Flummigt, jajjamen... men jag tycker "pro life" är minst lika flummigt, då det är en tillbakagång i utvecklingen och det är skrämmande att så många kvinnor vill att det fria valet ska fråntas dem. Vad händer därnäst? Att vi inte får rösta längre?"

    Är också för fria val men jag tycker att valet görs i sängkammaren...

    "Om abort är mord är inte att onanerande (för killar) också det då?

    Var går gränsen för vad som är en människa?"

    Skulle säga att "gränsen" går vid befruktning.

    "Men ni som är emot - i fall där säg en ung flicka blivit våldtagen och gravid? Ska man tvinga en säg så ung som 11-12-årig flicka att föda en våldtäktsmans barn? Ens tvinga NÅGON att göra det? En 45-årig kvinna som blir gravid för att kondomen spricker och risken för fosterskador är stora?"

    Fall där jag klart skulle ha förståelse för det, men jag skulle forfarande inte kunna säga att jag tycker det är rätt.

  • Josefine_

    "Men Josefine, ett foster är på inga sätt livsdugligt vid befruktningen, hur kan du då säga att det är en människa?"

    När skulle du säga att barnet är livdugligt? Och precisera gärna mer vad du lägger i "livsdugligt".

    "Sen kan jag inte låta bli att fråga om vad du anser vara "rätt" med att en 11-åring är tvugnen att föda ett oönskat barn?"

    Har inte sagt att jag skulle anse det vara rätt heller. Och jag skulle absolut ha full förståelse för en abort i det här läget.

    "Det finns ju många år i framtiden som kan skälpa massor av liv pga att det inte är "rätt" att tillåta abort (både mammors och barnens)."

    Förstår inte meningen...

  • Josefine_

    Läste en artikel i tidningen Kupé om graviditet/abort en gång (1996). Artikeln tog upp en undersökning som hade gjorts där kvinnor tillfrågades om de använt preventivmedel vid senaste samlaget; 60% svarade "ja" på den frågan. Nästa fråga var om de önskade bli gravida; 94% svarade där nej.

    Jag är mot abort för att jag anser att ett foster är ett människoliv lika värdefullt som något annat, och jag anser att det är fel att ta en annans liv.
    Visst finns det fall där jag kan förstå att man väljer att avsluta en graviditet, men jag kan fortfarande inte säga att jag anser det vara rätt för det gör jag inte.

  • Josefine_

    "...hade jag en liten teori om att de som inte har barn själva var mer representerade som motståndare, men så var det alltså inte i ditt fall."

    Jag är en av de abortmotståndare som inte har barn, men förstår inte vad det överhuvudtaget har med saken att göra.

    "Jag var/är helt enkelt nyfiken till varför så många vill ta bort kvinnans rätt att bestämma över sitt eget liv och sin egen kropp"

    Som Jennie med ie sa, det handlar ju inte bara om kvinnans kropp.

  • Josefine_

    Loka:

    Upprepningen var absolut inte illa ment (tog du det väl inte som egentligen skulle jag tro, lr iaf hoppas?) utan jag såg bara att du hade upprepat biten om kvinnans kropp själv och tänkte att du kanske hade missat den biten av hennes inlägg och så ville jag själv också skriva under på det.
    (Å jag vet att jag missat en massa inlägg däremellan men det blir så när man försöker skriva här och samtidigt sköta sitt jobb. Sitter på kundservice och när telefonen ringer...)

    Och absolut! Självklart har en graviditet med kvinnans kropp att göra. Tror att jag nån gång hört talas om att fostret lever i mammas mage... Men det är ju inte bara kvinnans kropp. Vid en abort bestämmer ju kvinnan även över barnets kropp, även om den vid det stadiet är en liten sådan...

  • Josefine_

    Problemet är att vi abortförespråkare/motståndare (kanske en liten generalisering här men..) har så olika syn på var gränsen för ett liv går, så den här diskussionen känns ganska meningslös...

    Jag är medveten om att vi inte lever i en perfekt värld och att allt inte är så svart och vitt, och som jag har sagt så finns del fall där jag absolut har förståelse för att man väljer att göra abort, men jag kan fortfarande inte säga att jag tycker att det är rätt.

    Å ta då våldtäktsfallen, hela den situationen började ju med ett fel och där har ju inte kvinnan på ngt sätt gjort ett eget val och jag har full förståelse för abort i ett sådant fall (vågar inte själv säga att jag skulle föda barnet i en sån situation) men att det skulle vara rätt?
    För mig gör inte två fel ett rätt.

  • Josefine_

    "Men man klarar sig inte"

    Vad är det man inte klarar? Leva utanför livmodern?

  • Josefine_

    Kikade in här igen å började skumma inläggen lite snabbt för att friska upp mitt minne. Det märks att det här är ett ganska känsligt ämne...

    upprepar väl tusen saker här men ändå...

    Ingen hemlighet att jag är mot abort, eller snarare att jag tycker att abort är fel. Litet, outvecklat, oförmöget att klara sig ensamt men jag anser fortfarande att det är ett liv man släcker vid en abort. Jag tror att människan har en själ och jag tror inte att den själen helt plötslig bara "dyker upp" vid förlossningen utan jag tror att själen "skapas" där livet skapas, så därför anser jag att det är fel att göra abort. Man förhindrar detta liv, denna själ, denna person från att utvecklas och bli sin egen. Man nekar den den möjligheten.

    MEN jag är fortfarande "pro-choice" i den meningen att jag anser det kränkande att ta ifrån en människa hennes vilja och rätt att välja. Däremot anser jag inte att jag därför alltid måste hålla med om hennes val; jag måste få tycka och säga att jag anser att vissa val hon gör är fel om än inte hindra henne att göra dem.

    Sen har vi en annan sak när det gäller den här diskussionen; hela tiden bemöts vi som är "motståndare" (som många "förespråkare" tycks ha en fallenhet att kalla oss) med "extrem-falls-argument" trots att ingen av oss (om jag inte missat något inlägg) sagt att vi vill att rätten till abort tas bort. Det finns som sagt många fall där jag har full förtåelse för att man väljer abort (jag vågar t ex inte säga hur jag skulle göra vid en våldtäkt även om jag hoppas att jag skulle ha styrka nog att ge även det barnet en chans), men tyvärr så tror jag inte att de flesta av aborterna som utförs i det här landet har dessa "extrem-falls-bakgrunder".

  • Josefine_

    Vill inte heller förbjuda abort, som jag sa tidigare så tycker jag att det är kränkande att inskränka på en människas fria vilja (uppfatta mig inte som anarkist nu för det finns gränser...).

    MEN något jag gärna skulle se är att lagen kring abort skärptes, t ex INGA aborter efter 18:e veckan utom i fall där det upptäcks att en födsel skulle innebära fara för moderns liv och sen anser jag att man borde ta mer hänsyn till faderns åsikt i den mån det är möjligt.

    Sen skulle jag vilja att man betonade vikten av att samtala med någon efter aborten (vilket erbjuds) eftersom att många inte är medvetna om den postdramatiska stress som en abort kan medföra långt efter att aborten ägt rum.

    Vet inte hur förståligt det här blev men ni får väl fråga om det är nåt...

  • Josefine_

    Tetze:

    En fråga, ser du fostret som en "cellklump"?

Svar på tråden ** Är du för eller emot abort?**