Förlovningsringar - olika varianter

Hur ska en förlovningsring se ut? Vad är skillnaden mot vigselring? Ska ni båda ha ringar? Bröllopstorget reder ut förvir(ring)en!


I takt med Hollywood-filmer och instagramflödens framfart har frierier och förlovningsringar ändrat form från det vi traditionellt sett har haft i Sverige. Här listar vi olika varianter på förlovningsringar, resten är upp till er!

Alliansringar

En alliansring är en ring bestående av tre stenar eller fler. De har funnits i Sverige länge och har främst använts som vigselring eller förlovningsring. Det går alltså utmärkt att bära en alliansring både som förlovningsring, eller som tillägg efter att ni gift er. Traditionellt sätt i Sverige lägger man till en vigselring i form av en solitär eller motsvarande, till alliansringen, men om din förlovningsring består av ett slätt band kan istället alliansringen läggas till den släta vid vigseln.

Vid det internationella sättet att bära förlovningsring på, som idag är minst lika vanligt, bärs en solitär som förlovningsring och alliansringen läggs till på bröllopet – alltså i omvänd turordning mot vad som varit det traditionella sättet i Sverige.

En alliansring bärs av oftast kvinnor, då män generellt sett brukar bära en slät ring. Antingen skaffar ni en ring direkt till den parten som inte friade, eller så väntar ni till bröllopet med den andres ring (beroende på inom hur snar framtid ni planerar att gifta er, såklart!).

LÄS ÄVEN: Förlovningsfest – 3 tips

Alliansringar

Förlovningsringar

En traditionell ”svensk” förlovningsring är en slät ring som (oftast) båda parterna bär direkt vid förlovningen. Denna är en enklare ring, och kan bestå av guld, vitguld, silver men också roséguld, platina, palladium eller titan. Till denna läggs vanligen en mer exklusiv ring (som en alliansring) till, eller så lägger man helt enkelt till en likadan ring som förlovningsringen vid vigseln. Detta är mer vanligt hos männen.

Ett annat sätt är att bära den släta förlovningsringen en kortare period, för att sedan byta ut den helt till två nya ringar med stenar. För mannen kanske man istället byter ut den släta ringen till en ny, fortfarande slät ring, men i en dyrare metall och finare slipning.

Det är även mycket vanligt att förlovningsringen är en solitär ring. Till denna läggs vanligen en alliansring till vid vigseln, som nämns ovan.

LÄS ÄVEN: Vilken ring passar ihop med ditt stjärntecken?

Förlovningsringar

Vigselringar

Vigselringen är, som namnet avslöjar, ringen som tillkommer vid vigseln. Även om en vigselring och förlovningsring kan se likadan ut, så är det just benämningen ”vigselring” den stora skillnaden – man säger således inte att man bär en vigselring vid förlovningen. En vigselring kan antingen bestå av en alliansring, eller en solitär med en sten i valfri slipning, carat och metall.

För männen är vigselringen oftast slät, och kan som nämns ovan bestå av den befintliga förlovningsringen som putsas upp, eller helt enkelt byts ut mot en ny, mer exklusiv variant.

Vigselringar

Några sista råd…

– Prioritera en dyrare metall om ni vill kunna ha ringarna under en lång period. Silver är fint och oftast billigt, men räkna inte med att kunna ha ringarna hela livet.

– Att sätta ett ”normalt” pris på en ring är svårt, då alla såklart har olika ekonomiska förutsättningar. Utgå från er inkomst och ta er inte vatten över huvudet – ingen vill känna ångest över priset när de tittar ner på sin ring. En månadslön för en exklusivare förlovningsring är ett vanligt mått att gå efter i Sverige.

– Din ring, din stil! Ringen ska passa just DIG, så varför inte designa era egna ringar? Det kan kosta lite mer än en färdig ring, men å andra sidan får ni en ring som är helt unik och anpassade efter just era önskemål.

Vill du bli inspirerad? Kolla in den populära tråden ”Visa din ring” där medlemmarna själva visar sina ringar! 

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
stats