Videoinspelning av bröllopsvideo

Mycket vanligt nuförtiden är att brudparet arrangerar videoinspelning av bröllopet. Det ersätter aldrig stillbildsfoton, men blir ett komplement av ljud och rörliga bilder.


Mycket vanligt nuförtiden är att brudparet arrangerar videoinspelning av bröllopet. Det ersätter aldrig stillbildsfoton, men blir ett komplement av ljud och rörliga bilder.

Beträffande videofilmning så är det lite som man måste tänka på, dels vilken nivå man ska lägga sig, t.ex. att någon bekant filmar med en VHS-kamera, HI8:a eller DV-format. Först och främst så kan det vara väldigt svårt att vara både gäst och fotograf, det går sällan att vara både och. Som gäst går man miste om mycket när man ser bröllopet genom en lins. Däremot kanske man känner någon bekant som är bra på att filma och inte direkt är på bröllopet som gäst.

Videotjänst
Ett annat alternativ är att brudparet hyr in denna tjänst professionellt. Att hyra en professionell videoinspelare blir ett lite dyrare alternativ, men kvalitén blir med all säkerhet bättre, både bildmässigt och ljudmässigt. Man skulle kunna göra en jämförelse med att låta en oerfaren vän göra ringarna jämfört med en guldsmed. Välj även en proffessionell filmare med stor omsorg, be att få se något som han tidigare har gjort. Nedan är ungefärliga riktpriser.

En professionell bröllopsvan videofotograf med 1 kamera med digital utrustning och ljudpaket, du får originalbandet och alla rättigheterna. Från ca 3000 kronor för en halv dag.

Inspelning i kyrkan och mottagningen med 2-3 kameror samt hela festen med  1 kamera. Professionell dokumentation som även lämpar sig för redigering. Från ca 6 000 kronor. Inspelning i kyrkan och mottagningen med 2-3 kameror. Hela festen med 1 kamera samt intervju, tal, filmning i köket och även viss redigering. Från ca 10 000 kronor.

Filma själv
Något man måste fundera över om man väljer att filma själv är om man ska ha två kameror. Det kan vara tråkigt att se brudparet från samma vinkel genom hela vigselcermonin. Om man däremot har två kameror kan man redigera ihop videon till en liten berättelse. Det finns flera olika redigeringsprogram som inte är alltför dyra. Ett billigare videokort kan man köpa från tex PYRO som kostar ca 1.500 kronor. Om man bokar in en proffsfotograf eller två, kanske de kan redigera ihop det.

Videofilmar man själv så måste man inse begränsningarna, ljudet är ofta den svagaste länken eftersom mikrofonen sitter på kameran så kan man helt enkelt inte få med allt ljud, prästen hörs inte och inte heller brudparet utan det blir ett allmänljud eller atmosfärljud som man brukar säga.

Har man två kameror så kan det bli riktigt proffsigt, något som är väldigt viktigt oavsett om man har en eller två kameror är att inte zooma eller panorera för mycket, det är näst intill omöjligt att redigera ihop en video där fotografen zoomar in och ut, panorerar höger och vänster. En panorering ska följas av minst 5 sekunders stillbild så att man har en chans att redigera till nästa bildsekvens.

Frilandsfotografen Marius van Niekerk videofilmade vid ett bröllop i Solna kyrka. Han hade en beta SP kamera och stod precis vid altaret och tog närbilderna på både präst och bröllopspar. Den andra kameran var en DVC-Pro kamera som stod på läktaren och tog helbilden som vi sen kunde använda i redigeringen. En sändarmikrofon placerades på prästen och ljudet från den spelades in på DVC-Prokameran som stod obemannad. En sändarmikrofon på brudparet spelade in ljudet på Beta SP-Kameran. Tänk på kameraaxeln dvs. 180 gradersregeln: låtsas dra en linje så båda kamerorna står bakom samma linje, då blir det lättare att redigera och man tappar inte bort sig som tittare. Se ovan skiss hur kameror och mikrofoner riggades upp.

Något som är mycket viktigt, som t.o.m. proffsfotografer slarvar med ibland är inklippsbilder. Det kan naturligtvis fler hjälpa till att filma, tex. de som är med på bröllopet som gäster. Det kan vara detaljer inne från kyrkan och även exteriörbild på kyrkan, dvs. utomhus som sedan kan bli en smidig övergång in i kyrkan med hjälp av redigering. Tänk även på hur ljuset faller in i kyrkan, undvik tex. att filma brudparet mot ett fönster så slipper du motljus.

/
/
/
/
/
/
/
/
stats