Vi reder ut hur mycket man ska ge i bröllopsgåva.
Vi reder ut hur mycket man ska ge i bröllopsgåva. - Foto: Foto: Unsplash, Fredrik Sandberg/TT

Hur mycket pengar ska man ge brudparet till bröllopsresan?

Att ge pengar i bröllopspresent har blivit allt vanligare. Då ställs man ofta inför frågan: Hur mycket är rimligt att ge i bröllopspresent? Vi reder ut!


Att bli inbjuden som gäst till ett bröllop är otroligt smickrande, det innebär inte bara att man är med och firar brudparets kärlek, man är också med och skapar ett minne som paret kommer ha med sig hela livet. 

Bröllop är ofta dyrt och som tack för att man får vara med och dela den glädjefyllda dagen, vill man som gäst ofta visa sin tacksamhet till brudparet med en gåva.På senare år har det blivit alltmer populärt att visa sin uppskattning genom att ge ett bidrag till den kommande smekmånaden. 

Hur mycket ska man ge i bidrag till bröllopsresan? 

I Bröllopstorgets forum diskuteras frågan frekvent i flera olika trådar, där alla ställs inför samma dilemma: Hur mycket är rimligt att ge i bidrag till bröllopsresan? 

Vi har samlat svar från flera olika personer med olika erfarenheter och åsikter, för att reda ut frågan: Hur mycket bör man ge i bröllopspresent? 

”Tänk på hur mycket du skulle lagt på en "vanlig" bröllopspresent! Tror inte det finns någon etikettsgräns utan man ger väl det man känner att man vill och har möjlighet till.” 

”Ge det du känner att du kan ge. Vi gav några vänner som gifte sig 500 kr förra året. Vet att vissa gav mer vissa mindre.” 

”Vi har ganska tight ekonomi, så skulle vi gå på ett sådant bröllop och det var tex min syster som skulle gifta sig, så skulle vi nog lägga kring 500kr var, men om det var våra vänner skulle vi nog stanna på kring 300kr var, alltså jag och min sambo.”

”Vi önskade oss bidrag till resan i bröllopspresent och jag tror snittet för vad folk la var 500 per par. Alltså 250 per person.”

”Jag har bara varit på ett bröllop där brudparet önskade sig bidrag till bröllopsresa och då gav jag 250 kr. Kändes lagom.”

”Hade vi själva gått på bröllop och gett pengar hade vi kanske gett ca. 300 kr till en vän, och 500 kr till en i familjen. Det är vad vi har råd med för tillfället och känner inte för att ge mer.”

”Vi fick i genomsnitt 1000 kr/hushåll, men då ska tilläggas att vi hade ett litet bröllop med nästan bara familj som gäster.”

Det finns alltså inget exakt svar på denna fråga eller några konkreta etikettsregler att förhålla sig till. Men utifrån erfarenheter från Bröllopstorgets användare är 250 kronor per person ett rimligt belopp att utgå från. Men summan kan också variera på vem det är som gifter sig. 

Det är viktigt att komma ihåg att man givetvis ska utgå från sin egen ekonomiska situation och bidra utefter förmåga. 

Svaren ovan kommer från forumtrådarna: Ge pengar till brudparet, hur mycket? och Bidrag till bröllopsresa. Ta del av hela diskussionen och var med och bidra du också! 

/
/
stats