• Maira

    Doktorand + Barn = Mammapeng???

    Tyvärr så kan du bara få grundersättningen från försäkringskassan. Detta är ett av alla de skäl som gör att studentorganisationer hra kämpat och fortfarande kämpar så hårt för att alla forskarstuderande ska vara anställda som doktorander.

    Eventuellt kan du anmäla detta till skattemyndigheten. Vissa fall där svenska forskarstuderande har fått stipendie istället för lön har bedömts som skatteflykt och då har universitetet fått betala in sociala avgifter i efterhand och om de gjorde det skulle du ev. kunna vara berättigad till högre mammapenning. Detta är dock knappast ett realistiskt alternativ eftersom jag antar att du vill forsätta där efter mammaledigheten.

    Doktorander med utbildningsbidrag har lite bättre skydd, men det hjälper inte dig om du går på endast stipendium.

    Mer än så här kan jag inte untantill, men om du har fler frågor så vet jag antagligen var jag ska ta reda på svaren.

    En f.d. studentkårsaktiv med särskilt ansvar för studiesociala frågor

  • Maira

    Kom på att det är möjligt att be den som ger ut stipendiet att få behålla det även under mammaledigheten. Vissa går med på det.

    Har du varit sjuk någon gång under tiden du doktorerat? Har du då fått behålla stipendiet ?

  • Maira

    Jo du Blink, forskning och pengar ja...

    Jag har ganska mycket kunskap på detta område då jag för ett par år sedan tog studieuppehåll för att jobba heltid med studenters fysiska och psykiska arbetsmiljö. Känner mig lite ringrostig, men just detta diskuterades nyligen på min instutition och jag blev då utsedd att föra studenternas talan.

    Det finns mycket att läsa i doktorandhandboken www.doktorandhandboken.nu/
    som endast finns på nätet eftersom den uppdateras kontinuerligt. Om du vill att jag ska ta reda på något mer åt dig är det bara att säga till. Det är tråkigt att man lär sig så mycket men bara jobbar ett år och sedan ska någon ny läras upp. På det sättet går mycket kunskap förlorad, men å andra sidan sett får man in nya tankesätt hela tiden. Jag tycker i alla fall fortfarande att det är kul att engagera mig i studiesociala frågor.

    Vill du berätta vad du studerar och vid vilket universitet/högskola? Reglerna skiljer nämligen mellan olika lärosäten.

    Till sist vill jag tillägga att det inte är meningen att svenska forskarstuderande ska kunna genomgå sin utbildning på stipendium, utan reglerna för stipendium är främst till för att kunna ta in studenter från andra länder då dessa ändå inte kommer att åtnjuta svensk pension m.m. Tyvärr har många lyckats gå runt detta och jag lovar att du inte är ensam om situationen!

  • Maira

    Jag klipper in stycket ur doktorandhandboken som berör denna typ av finansiering:

    Stipendier

    En doktorands studier kan helt eller delvis finansieras via stipendier.
    Tänk på: Stipendium ska normalt inte vara ersättning för ett arbete. I vissa fall kan stipendiet vara ett alternativ till lön och då ska det tas upp som inkomst av tjänst i deklarationen och därmed beskattas.

    Den som uppbär stipendium för studier bör däremot inte ha arbetsuppgifter som normalt åligger en anställd. Om stipendiaten utför sådana arbetsuppgifter kan stipendiet i efterhand bedömas som skattepliktig inkomst.
    Det sociala skyddsnätet

    Skyddsnätet är mycket tunt för doktorander som finansieras genom stipendier. Stipendier ger inte några sociala förmåner över huvud taget utan alla försäkringar måste ordnas på egen hand.

    Stipendier inrättas ofta med medel från privata fonder och forskningsstiftelser ? ur doktorandernas synvinkel vore det tryggare om pengarna användes till utbildningsbidrag.

    Stipendier är inte sjukpenninggrundande. Den som inte tidigare haft en inkomst kommer inte nu heller att kvalificera sig för sjukförsäkring.

    Den som haft en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) från tidigare yrkesverksamhet får inte ha sin SGI vilande under den stipendiefinansierade perioden.

    Den som sagt upp sig från ett arbete för att forskarstudera inom sitt yrkesområde har rätt till sjukpenning under ett år, därefter utförsäkras han eller hon. Den som är tjänstledig har däremot sin sjukförsäkring under hela studietiden.

    Endast stipendier som kan tas upp som inkomst av tjänst och beskattas är pensionsgrundande.

    För den som under utbildningstiden har en annan anställning utanför högskolan gäller naturligtvis de socialförsäkringar som är kopplade till anställningen.

    ----------------------------------------

    Förlåt om jag överöser med information. Tycker bara att detta är en viktig fråga som det pratas alldeles för lite om. Ska se om jag hittar den där artikeln som SFS och fackförbunden (tror jag) skrev i typ DN eller SVD. Återkommer...

  • Maira

    Dags igen... Här kommer en mycket bra artikel: www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp&a=238189&previousRenderType=2

    Och en skrivelse från fackförbund och SFS:
    www.sulf.se/upload/Dokument/Nyheter/Gemensam%20skrivelse%20till%20UbU-led.pdf

    Hoppas att du lyckas lösa det! Jag får förhoppningsvis en doktorandplats snart och min plan är att försöka få till det så att jag är höggravid vid disputationen och sedan kan vara mammaledig och söka jobb. Alla vet ju att barn kommer på beställning när det passar...

    Lycka till!

  • Maira

    Nikki27:

    Det är skillnad på att plugga och ha studiemedel och att forskarstudera med stipendier. Om du har studiemedel har du vilande s.k. SGI, sjukpenninggrundande inkomst och får då föräldrapenning baserat på din tidigare lön.

Svar på tråden Doktorand + Barn = Mammapeng???