Palak Panir (indisk färskost med spenat)
Panir:
1 liter röd mjök ( eller gammaldags mjölk)
1 dl naturell youghurt
1 msk pressad citron
Koka upp mjölken, ta av den från plattan och häll i yoghurt och citron under omrörning. Massan delar sig ganska omgående. Häll av vasslan och låt osten rinna av i en sil. platta till dn lite med en sked. Efter en stund kan man stjälpa upp den på ett fat. Osten kan ätas som den är, skäras i tärningar och ha i tex wok. Den går bra att steka.
Spenatsåsen:
1-2 påsar färsk spenat
6 tomater
ca 3 cm finhackad färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
koriander efter tycke och smak
lite kanel
salt, peppar
(1 dl creme fraiche, kan uteslutas)
Skålla tomaterna och dra av skinnet.
Fräs kryddorna i smör i en stek- eller wokpanna, hacka upp tomaterna grovt och lägg i tillsammans med spenaten. Låt det koka samman till en grön röra. Mixa den slät med en mixerstav och blanda i creme fraiche om du vill ha det.
Skär färskosten i tärningar och lägg i såsen, servera med ris och gärna en sallad med yoghurtdressing.
Min favoriträtt just nu!
Ps vasslan som blir kvar efter osttillverkningen är bra att baka bröd på, om man är så hurtfriskt lagd....