17/6 -06: Tack!
Vi hade ungefär 65 gäster. Det gick faktiskt oväntat bra, men även om man förbereder en del så måste man nog räkna med att ha ett par lediga dagar (och kanske ett par hjälpande händer) precis före bröllopet. Vi var lediga hela veckan före, och då var det gott om tid.
Oxfilén gjorde vi helt i förväg. Vi köpte färsk oxfilé på extrapris, gjorde marinad 1 och stekte filén, och sen frös vi den, färdigskuren, i marinad 2. Då kunde vi bara tina upp den före festen, och servera den direkt. Den marineras medan den tinar, om du förstår vad jag menar. Väldigt bra!
Laxen ska ju rimmas två dygn i förväg, så vi gjorde det, och skar upp den samma dag.
Potatissalladen gjordes helt dagen före (förutom det som skulle ligga ovanpå) , och samma sak med de rostade grönsakerna. (Men de blandades inte ihop förrän före festen).
Salladen skar vi dagen före och la i påsar som vi drog ut luften ur i kylen. Den blandades ihop före festen. Dressingen gjorde vi ett par dagar före.
Pannacottan gjordes på plats dagen före, i såna där värmeljuslyktor från IKEA (4 st för 9 kronor, billigare än att hyra - och nu har vi jäkligt många ljuslyktor).
Det är otroligt enkelt, man vispar bara ihop ingredienserna och häller upp det i formarna. Sen hade vi brickor som vi ställde alla formar på, och så in i kylen i "travar".
Hallonmoussetårtan gjorde vi 3-4 dagar i förväg, några i taget. De blir bara godare av att stå. Rörorna gjorde vi dagen före, tror jag.
Som du märker gäller det att ha lite hjälp dagen före bröllopet, då ska en hel del göras. Vi var nog 5-6 personer som hjälptes åt. Sen hade vi två tjejer som serverade. De kom några timmar före festen började, och gjorde i ordning allt som skulle göras samma dag - blandade sallader, lade upp på fat och sånt. De gjorde också tunnbrödrullarna, rörorna kan förberedas nån dag, men de kan inte rullas ihop, för då blir brödet alldeles geggigt.
Vi kunde vara i festlokalen, som har ett rätt stort kök, redan dagen innan, vilket var väldigt smidigt. Där fanns två kylar och en frys, vilket räckte för oss. I övrigt så hade vi tiggt oss till såna där plastbyttor som lösgodis kommer i, de var jättebra att transportera i och frysa i - passar bra att stapla och så. Ska man transportera ut all mat samma dag så bör man nog ha ordentliga bilar. Flyttkartonger som är stadiga var också bra, så transporterade vi tårtorna, till exempel.
Jaha, nu kommer jag inte på nåt mer! Fråga gärna om du undrar. Många tycker att det är vansinne att göra maten själv, men om man har tid på sig så är det faktiskt riktigt kul. Men man måste kunna släppa taget på bröllopsdagen!
Det kunde vi, vi brydde oss inte om att nån garnering var bortglömd och nåt inte hade skurits upp som vi hade tänkt oss. Vi fick otroligt mycket beröm för maten, det är därför som recepten finns på hemsidan - alla ville ha dem.
Lycka till!