• Bobou

    klamydiatest...

    Med dagens pcr-teknik är det i princip ingen skillnad mellan urin- och bomullspinneprov. (Det finns dock bättre belägg för detta bland män än bland kvinnor.) Faktiskt har de flesta kliniker nu gått över till att bara köra urinprov, och bomullspinne bara ibland som komplement. Vilket man väljer att använda är upp till den som tar provet, inte landstinget.

    Klamydiaproven som säljs på apoteken är väldigt nya, så alla kanske inte har fått in dem än. Jag vet inte hur tillförlitliga de är.

    1½ eller 2 timmar spelar knappast någon roll.

  • Bobou

    Nej, tyvärr vet jag ingenting om hemmakitet.

    Om du bor i Västerbotten kan du beställa hem ett provtagningskit som du sedan skickar in för vanlig analys. Se www.klamydia.se.

  • Bobou

    Ulrica28:

    Det finns många bakterier som kan ge urinvägsinfektion, och flera av dem går inte att odla. Därför ser det inte ut som en UVI på odlingsprov, men om du har symtom på UVI brukar man ändå kalla det det (särskilt om du har många vita blodkroppar - har de gjort ett cervixutstryk?). Om man inte hittar anledningen kallas det en ospecifik uretrit. (uretrit = UVI)

    En bakterie som liknar klamydia i nästan allt är mycoplasma genitalium. Den är nästan lika vanlig, nästan lika symtomframkallande och går inte att odla. Studier har visat att ca 30% av alla fall av ospecifik uretrit kan härledas till mg. Tyvärr biter inte samma sorts antibiotika som används vid klamydiainfektion på mg. Därför kan folk få flera antibiotikakurer och ändå inte bli av med sina symtom. Eftersom MG är relativt outforskad utför man inte MG-analyser på särskilt många platser i Sverige - just nu tror jag att det är bara Falun. Men man kan skicka prover dit för analys även från andra landsting.

    Om det är så att du får diagnosen ospecifik uretrit tycker jag att du ska kräva att få testa dig för mycoplasma genitalium också.

  • Bobou

    Jo, jag jobbar med såna här saker - men inte som läkare...

    Om inte slemhinnorna känns sköra behöver du nog inte akta dem mer än vanligt. (Den enda risk jag kan tänka mig är att din pojkvän kanske smittar dig igen med den bakterie som du just försöker behandla bort, men det kan ju i så fall hända även efter behandling. Eftersom de vanligaste sexuellt överförda bakterierna har avfärdats, så ska du inte behöva oroa dig för det. Men jag är som sagt inte läkare.)

Svar på tråden klamydiatest...