Man måste inte alls köra ketosfasen om man kör på GI. Det väljer man helt och hållet själv.
Lauritzons och Paulúns variant är indelad i tre faser. Vill man snabbt gå ner mycket börjar man med den första, där man är mycket restriktiv med kolhydraterna och äter i stället betydligt mycket mer fett och proteiner. Då kommer man in i ketos och går snabbt ner i vikt.
Vill man gå ner lite långsammare, ungefär samma tempo som på Vv, begränsar man kolhydraterna utan att gå i ketos.
Vill man däremot gå ner långsamt, alternativt endast stabilisera blodsockret byter man bara ut de kolhydratrika livsmedeln mot fullkornsprodukter. Jämfört med tallriksmodellen äter man lite mer protein och fett och mindre kolhydrater.
Går man upp i vikt när man kör på ketosfasen i GI äter man helt enkelt för mycket kolhydrater. Begränsar man kolhydratsmängden hårdare så går man ner i vikt i stället. Var den gränsen går är individuell - vissa klarar av att äta såväl nötter, frukt och mjölkprodukter medan andra inte alls kan äta något av detta.
Inom GI är den rekommenderade fettmängden per dag högre än för tallriksmodellen. Dock är det värt att notera att man skiljer på nyttiga och onyttiga fetter. Fett från nötter, fisk, avokado och liknande är rekommenderade före fett från mjölkprodukter, rött kött etc.