Inlägg från: Pepparmyntan |Visa alla inlägg
  • Pepparmyntan

    Vilket preventivmedel är BÄST?

    Tror att det är nästan omöjligt att säga vilket preventivmedel som är Bäst eftersom det är så himla individuellt hur man påverkas och reagerar. Man får helt enkelt prova sig fram.

    Det finns ju två huvudkategorier hormonella och icke-hormonell medel.

    Icke-hormonella är ju:
    Kondom. Plus slipper hormoner. Minus kan gå sönder.

    Pessar. Plus slipper hormoner. Minus verkar väldigt svårt att få tag på korrekt spermiedödande medel iallfall just nu eftersom apoteket tydligen slutat sälja det.

    Kopparspiral: Inga hormoner. Man kan dock få kraftigare mens eller kraftigare menssmärtor.

    P-dator: Inte supersäkert. Krävs att man har regelbunden mens. Krävs nog att råkar man bli gravid så skulle det vara OK.

    Hormonella p-medel.

    Vanliga kombinerade p-piller. Varierar en hel del hur man påverkas av dessa från person till person och från piller märke till märke.

    Mini-piller: Som bara innehåller gestagen och inte östrogen. Mindre biverkningar men man måste vara noggrann med att ta dem i tid. Blir man dålig i magen måste man också andvända kompletternade skydd.

    P-plåster: Funkar som vanliga p-piller men man slipper att komma ihåg att ta piller varje dag.

    P-spruta: Innehåller bara gestagen. Man slipper att komma ihåg att ta piller. Tyvärr verkar effkten sitta i väldigt länge den dagen man slutar och det kan ofta ta lång tid att få tillbaka mensen och bli gravid.

    S-stav. Innehåller också bara gestagen. Många verkar dock ut för oregelbundna blödningar. Vekar annar ganska bra.

    P-ring: Funkar som vanliga p-piller men verkar lokalt och det blir därför en mindre hormondos man utsätts för. Man slipper komma ihåg att ta piller och byter ringen varje månad. Vissa upplever att de får sköra slemhinnor och problem med svamp men många tycker att det funkar bra med p-ringen.

    Hormonspiral: Innehåller också bara gestagen och verkar lokalt och därför innehåller den bara en mycket liten mängd hormon. En av de absolut säkraste p-medel med högre säkerhet än vanliga p-piller. Kan dock göra ont vid insättning.

    Tror att jag har lyckats göra en kort summering av de flesta. Man får helt enkelt väga för och nackdelar mot varandra och sedan experimentera. Det som funkar för en person kanske inte funkar för en annan som sagt.

Svar på tråden Vilket preventivmedel är BÄST?