Inlägg från: Linda och Hannes |Visa alla inlägg
  • Linda och Hannes

    Balkan/finskt/svenskt bröllop

    Hej!
    Jag har finskt påbrå och min blivande make är från Muuminland dvs. han är Finlandsvensk.
    Naturligtvis ska vi ha en salig röra av traditioner!
    Bl.a "morsianryöstö", en finsk sed då bruden blir "bortrövad" och mannen måste vinna/köpa tillbaka henne genom att tex skriva en dikt eller en sång och läsa/sjunga den inför bröllopsgästerna.
    När vi ska skära i bröllopstårtan så ska vi samtidigt stampa varandra på tårna. Den som hinner först å stampa på den andra är den som bestämmer i huset.
    Appropå Balkan, vi är jätteförtjusta i Balkanmusik och Klezmer (vi är inte nån av oss varken från balkan eller judar) och funderar på att hyra in ett band som spelar balkanmusik alternativt klezmer. Ett supernajs Svenskt Balkan-band är www.ostblocket.se. De finns i Malmö men spelar även längre norr ut. Inte billiga men man får vad man betalar för. Duktiga musikanter. Vi funderar på att ha en magdansös som uppträder på kvällen oxå + en säckpipsblåsare i kyrkan.
    Det blir ett rätt så internationellt bröllop mao.
    Kan nån ge mer tips om spex, speciellt då finska om ni har några på lager?

  • Linda och Hannes
    Visa08 skrev 2007-10-31 12:48:10 följande:
    och så Bjuda på rispiroger som vickning kanske....
    Gu va bra tips! Karelska piroger som vickning e ju en strålande idé och väldingt finskt.

    Klart ni skall anamma det finska. Det ger lite krydda till de svenska traditionerna.

    Min mamma är oxå från Finland, jag är född/uppvuxen i Sverige och även om min m2b inte skulle vara finlandsvensk så skulle jag nog velat ha nått finskt med. Om inte så åtminstone för de finska gästernas skull.
  • Linda och Hannes

    MMMmmm... sima e sååå gott tycker jag. Fågelbon har jag nog aldrig smakat.
    Åsså inte glömma äggsmöret till pirogerna!

  • Linda och Hannes

    Morsianryöstö brukar det vara brudgummens manliga kompisar som fixar med. De ska ju röva bort dig med "våld" ... mao. ska du kuna göra motstånd oxå...

  • Linda och Hannes

    oj vilken förvirring det blev över Mjöd/Kotikalja/Sima etc etc etc. Rätta mig om jag har fel...

    *KOLTKALJA (direkt översatt typ hemmagjord öl) skulle jag nog våga påstå är mer likt Sveriges SVAGDRICKA. KOTIKALJA, är en dryck som serveras som måltidsdryck när som helst på året. Jag har druckit det när vi tex ätit "Dagens Lunch" när vi varit i Finland.

    *SIMA är lik svagdrickan, innehåller som tidigare sagt russin samt citron, farinsocker, jäst och vatten.

    MJÖD skulle man kunna dra direkt parrallell till färsk-öl. Grumligare än vanligt öl pågrund av kortare jäsning och att mycket av jästen finns kvar i ölet.
    MJÖD var tex. populärt bland vikingarna.

    SIMA dricker man runt påsk och valborg.
    KOTIKALJA (hemmagjord öl) är likt SIMA men inte lika söt, dock har de samma färg på drycken, som mörk öl ungefär.

    Sen finns det nån hembränd motsvarighet som Sveriges MESK, kommer inte ihåg vad de kallar det just nu...
    Det ser ut lite som färköl men mycket grumligare och smakar typ jäst och alkohol... Inte gott, men full blir man!
    Typ som snabbjäst öl men med mer alkoholprocent.

Svar på tråden Balkan/finskt/svenskt bröllop