• BMTS

    Lite OT - hur lösa olika ekonomiska förutsättningar?

    Detta rör inte riktigt bröllop men jag hoppas ni har överseende! Vill gärna ha in lite kloka åsikter från er som hänger här.

    Jag och min pojkvän letar gemensam bostad nu vilket känns jättespännanade och kul! Men jag har en liten fundering och det är att vi har väldigt olika förutsättningar vad gäller ekonomin. Min pojkvän har betydligt mer pengar att lägga in i bostadsköpet och har även betydligt högre lön. Hur hanterar man det här på bästa sätt så att det ändå känns "jämlikt" och att det inte bara blir att den ena lever på den andras pengar?

    Helst skulle vi vilja lägga in hälften var i bostadsköpet men det är inte möjligt för mig och det känns ju trist att ta mer lån än vi måste bara för att lägga in lika mycket. Ska vi skriva någon klausul att min pojkvän äger en större andel av bostaden eller vad är smartast?

    Undrar också hur ni med "olika ekonomi" gör med de löpande levnadskostnaderna (mat, räkningar, renoveringar och vad det kan vara)? Några tips där?

  • Svar på tråden Lite OT - hur lösa olika ekonomiska förutsättningar?
  • MrsFellerA

    Läs lite i denna tråd, kanske kan ge dig lite förslag.

    www.brollopstorget.se/Forum-1-13/m2618249.html

    När det gäller bostadsköpet kan det kanske kännas bäst om ni skriver ett avtal där ni verifierar hur stor del av köpesumman som har betalats av vem - dvs. hur mycket av lägenheten ni äger vardera. Eftersom ni inte är gifta och troligen kommer att lägga in olika summor så är det kanske tryggast. Ta kontakt med en jurist så kan ni få hjälp - banken borde t.ex. kunna hjälpa er med det.

  • MrsFellerA

    Pumpkin - vad duktiga vi är som länkar till samma tråd!!!

  • malous

    Om ni inte skriver ngt om det så är det er bostad lika mkt eftersom den är anskaffat för gemensamt boende. Har för mig att det kan jämkas vid bodelning om det är oskäligt el. t o m uppenbart oskäligt men det var längesedan jag läste familjerätt nu...

  • ~vinterbrud~

    Angående er framtida lägenhet:
    om det blir som du skriver (din pojkvän lägger in mycker mer i er gemensamma bostad och ni skriver att han äger tex 70% och du 30%), så rekommenderar jag ni skriver ett avtal där ni avtalar bort sambolagen.
    Nackdel för dig, men det är för hans skull och för att skydda hans instats vid en eventuell separation i framtiden. Det räcker INTE med att bara skriva vem som äger vad i en lägenhet (det är ju enbart en skattemässig fråga)

    Om ni mot förmodan skulle separera så kommer du annars få halva nettovinsten (försäljningspris minus totala lånen på lägenheten). Spelar alltså ingen som helst roll hur ni skrivit ägareandelen av lägenheten. Så funkar nämligen sambolagen. Skrivs inget mellan er har du rätt enlig sambolagen att kräva hälften av er gemensamma bostad.
    Sök på sambolagen på nätet så får du mer information.

  • jensson o jag

    när vi köpte gemensam lgh så hade vi helt olika förutsättningar. jag lade hela kontantinsatsen och lite mer ändå då jag sålde min tidigare br med vinst. så jag äger 75% av lägenheten (reglerat i kontrakt och via samboavtal faktiskt) men vi betalar lika mycket av räntekostnaderna.

    resten av ekonomin har vi gemensam på ett sätt som vi tycker är jättebra. vi har ett varsitt lönekonto (tjänar nästan exakt lika mycket), varsitt sparkonto och lite annat (fonder, aktier etc.). gemensamt har vi ett konto att betala räkningar från och två sparkonton (ett för långsiktigt sparande och ett för "kortsiktigt"). sen har vi ett kreditkort som vi handlar ALLT på. i slutet av månaden kommer alla räkningar (inkl. kreditkortsräkningen) och då delar vi 50/50 rakt av. det kanske blir att jag handlar lite mer kläder nån månad (ok då, alla månader ) men sen kanske killen äter mer eller nåt. ja, det funkar för oss i alla fall!

  • jensson o jag

    ja just det, det som är kvar varje månad på våra separata lönekonton läggs till sparande. vi har vanliga bankkort kopplade till lönekontona också, så det går oftast åt ändå... duktig som man är på att spendera pengar! sparande har vi ändå med i månadsbudgeten, så det skulle i så fall vara bonus.

  • DetOrdnarSig

    När vi skaffade lägenhet hade jag mer pengar att stoppa in och ägde en större del av lägenheten reglerat genom ett avtal. Jag betalade även samma större andel av kostnaderna gällande renoveringar och annat som ansågs höja värdet på bostaden, men månadsavgift och sådant delade vi lika.

    Vi har turen att tjäna lika mycket så vi delar alla löpande kostnader rakt av. Annars tycker jag att det känns rättvist som vissa skriver i tråden som du redan fått länk till, att göra en procent-fördelning. Tjänar du 45% av era sammanlagda inkomster så betalar du 45% av de löpande kostnaderna.

  • anne på grönkulla

    När vi köpte lägenhet hade min dåvarande sambo (nu man) mer kontakter att lägga in, meda bara jag hade fast jobb o kunde stå som huvudlåntagare. Så vi ägde lägenheten o lånen lika, men skrev ett papper om att han hade rätt till en större del av vinsten (motsvarande hans andel av kontantinsatsen) om vi sålde utan att lägga pengarna i ett nytt gemensamt boende. Nu sen vi är gifta har vi rivit det där.

  • Fröken Figo

    Oj oj, en röd flagga för juridiska råd som ges ut här.

    När jag läste juridik (vet inte om sambolagen har ändrats sen dess) kunde man INTE avtala bort bostaden. Allt annat kan man avtala om.

    Allt ni införskaffar (köper) för gemensamt bruk kommer ägas av båda om ni inte avtalar om annat. Men ni kan ha ett avtal som säger att sambolagen inte ska gälla.

    Däremot vad gäller bostad kan det inte avtalas bort. Båda äger 50% var oavsett vem som betalat den (om ni köpt den tillsammans för gemensamt bruk. Om han hade ägt lägenheten innan hade det inte gällt). Och det kan ni inte avtala bort.

    MEN!! Som sagt, kolla upp juridiken från trovärdig källa. Tror inte att det är bra att basera miljonköp på råd från BT Inklusive mitt då!

  • ~vinterbrud~

    Helt rätt Fröken Figo - man ska ta de juridiska råden lite med en nypa salt, då de flesta av oss här inte är jurister.

    Jag kollade dock upp med en som faktiskt ÄR jurist när jag och min sambo köpte bostad (för 1 år sedan).
    Går man in med helt ekonomiska förutsättningar; tex båda betalar 50/50 och äger alltså 50/50 men den ena personen har inga lån på sitt bostadsköp, medan den andre tar bostadslån på denna bostad.
    Avtalar man INTE bort sambolagen så måste man följa sambolagen bodelning och det innebär vid en eventuell separation följande:
    Parterna säljer lägenhet. Försäljningspris minus lånet på lägenheten = nettovinst.
    Nettovinsten delas 50/50 mellan parterna.
    Dvs den person som var skuldfri får indirekt belastas av den andres lån om man ej avtalar bort sambolagen.

    Man kan välja att avtala bort sambolagen och även detta med hur bostaden delas vid ev. separation. Men självklart ÄGER båda hälften var av lägenheten så länge man är tillsammans som sambo (äganderätten avtalar man ej bort, utan alltså endast hur sambolagen reglerar att eventuell bodelning ska ske))

  • malous

    Nja, det är väl bara när man har barn som den regeln ej är dispositiv? Orkar inte rota reda på min kurslitteratur men det är vad jag och min sambo minns (såhär 2½ år efter den delen av familjerätten) iaf.

    Om man skriver ett avtal som säger att SamboL ej skall gälla så är det bara de dispositiva reglerna som sätts ur spel och om man inte ersätter dessa med något annat i avtalet så tar man ändå vägledning från lagen för att bedöma hur situationen skall lösas vid en ev. separation.

    Min sambo hävdar dessutom bestämt att han minns att det är sällan det blir 50-50 om en person har betalat allt eftersom det skulle vara uppenbarligen oskäligt. Vi tänker oss att det vägs in hur långvarigt samboförhållandet varit och vem som köpt övrig gemensam egendom också.

    Om han hade ägt bostade innan samboförhållandet är det hans enskilda egendom (även om terminologin är hämtad från ÄktB eg) och man kan avtala att den ska vara gemensam exvis genom valigt köpe- eller gåvoavtal men inte regelrätt familjerättsligt nej :).

    (Jag avskriver mig såklart allt ansvar för giltigheten i ovanstående påstående eftersom jag specialiserar mig i intellectual property rights och inte familjerätt ;)).

    Fröken Figo skrev 2007-12-01 10:44:46 följande:


    Oj oj, en röd flagga för juridiska råd som ges ut här.När jag läste juridik (vet inte om sambolagen har ändrats sen dess) kunde man INTE avtala bort bostaden. Allt annat kan man avtala om. Allt ni införskaffar (köper) för gemensamt bruk kommer ägas av båda om ni inte avtalar om annat. Men ni kan ha ett avtal som säger att sambolagen inte ska gälla. Däremot vad gäller bostad kan det inte avtalas bort. Båda äger 50% var oavsett vem som betalat den (om ni köpt den tillsammans för gemensamt bruk. Om han hade ägt lägenheten innan hade det inte gällt). Och det kan ni inte avtala bort. MEN!! Som sagt, kolla upp juridiken från trovärdig källa. Tror inte att det är bra att basera miljonköp på råd från BT Inklusive mitt då!
  • MrsFellerA

    Snacka om att alla dessa regler kan ge en huvudvärk!!!! Tur att man ska gifta sig...

Svar på tråden Lite OT - hur lösa olika ekonomiska förutsättningar?