Nja, det är väl bara när man har barn som den regeln ej är dispositiv? Orkar inte rota reda på min kurslitteratur men det är vad jag och min sambo minns (såhär 2½ år efter den delen av familjerätten) iaf.
Om man skriver ett avtal som säger att SamboL ej skall gälla så är det bara de dispositiva reglerna som sätts ur spel och om man inte ersätter dessa med något annat i avtalet så tar man ändå vägledning från lagen för att bedöma hur situationen skall lösas vid en ev. separation.
Min sambo hävdar dessutom bestämt att han minns att det är sällan det blir 50-50 om en person har betalat allt eftersom det skulle vara uppenbarligen oskäligt. Vi tänker oss att det vägs in hur långvarigt samboförhållandet varit och vem som köpt övrig gemensam egendom också.
Om han hade ägt bostade innan samboförhållandet är det hans enskilda egendom (även om terminologin är hämtad från ÄktB eg) och man kan avtala att den ska vara gemensam exvis genom valigt köpe- eller gåvoavtal men inte regelrätt familjerättsligt nej :).
(Jag avskriver mig såklart allt ansvar för giltigheten i ovanstående påstående eftersom jag specialiserar mig i intellectual property rights och inte familjerätt ;)).
Fröken Figo skrev 2007-12-01 10:44:46 följande:
Oj oj, en röd flagga för juridiska råd som ges ut här.När jag läste juridik (vet inte om sambolagen har ändrats sen dess) kunde man INTE avtala bort bostaden. Allt annat kan man avtala om. Allt ni införskaffar (köper) för gemensamt bruk kommer ägas av båda om ni inte avtalar om annat. Men ni kan ha ett avtal som säger att sambolagen inte ska gälla. Däremot vad gäller bostad kan det inte avtalas bort. Båda äger 50% var oavsett vem som betalat den (om ni köpt den tillsammans för gemensamt bruk. Om han hade ägt lägenheten innan hade det inte gällt). Och det kan ni inte avtala bort. MEN!! Som sagt, kolla upp juridiken från trovärdig källa. Tror inte att det är bra att basera miljonköp på råd från BT Inklusive mitt då!