Inlägg från: Telemarkgrrl |Visa alla inlägg
  • Telemarkgrrl

    Nu har jag gjort det igen..... del 7

    Men nu vet jag vad jag ska göra! Jag ska göra mörk och ljus chokladmousse med Sauternes- och basilikamarinerade hallon. Det har jag gjort en annan gång och det var så fruktansvärt gott.

    Amarettofruktsalladen är också fruktansvärt god men den kan våra kompisar ha fått förut.

  • Telemarkgrrl

    Amarettogratinerad fruktsallad

    Först gör man en vanlig fruktsallad med apelsiner, bananer, äpplen, vindruvor, jordgubbar, eller vad man nu tycker om. Och så hackar man sötmandel och blandar i, den är viktig tycker jag eftersom den går så bra ihop med amaretton.

    Blanda 1 msk smör, 1 dl amaretto, 3 msk florsocker och två äggulor i en tjockbottnad kastrull. Vispa kraftigt över svag värme tills såsen tjocknat något.

    Häll såsen över fruktsalladen och gratinera den på hög värme tills fruktsalladen blivit varm rakt igenom. Har man ugnsfasta tallrikar kan man göra det direkt på dom, annars är det bara att göra fruktsalladen i en ugnsfast form.

    Servera med glass.

  • Telemarkgrrl

    Mmmmmmm, den luktar inte björnklister, den luktar mumma!

  • Telemarkgrrl

    Ja, vaniljglass är nog bäst till! Har iofs aldrig provat något annat.

  • Telemarkgrrl

    Mmmmm, förlåt mitt mattjat men nu är banne mig nyårsmenyn spikad. Det blir:

    * gräslökspannacotta med löjrom
    * oxfilé med rostad vitlöksgrädde och ädelostsky (hmm, vad ska man ha till den då?)
    * mörk och ljus chokladmousse med Sauternes- och basilikamarinerade hallon

    och att dricka:

    halloncosmopolitan, Bellini, Campolieti och förstås champagne

    Hmmm, det är det som är det bästa med att fira nyår hemma, man kan bestämma bara sånt som man gillar själv.

  • Telemarkgrrl

    Hej Mrs O! Vad kul att du tittar in!

    Hrm, det skulle inte skada med lite Friskis&Svettis här heller. Jag måste få upp lite kondis tills vi åker till alperna, annars kommer jag inte ens orka ta mig från hotellet till liften.

    Ja, det där med att ha något att ta på sig ... usch och fy för såna problem. Som tur är firar vi nyår hemma och våra kompisar som kommer på middag är inte såna som klär upp sig till tänderna. Så en svart blus och ett par svarta byxor duger gott i år.

    Receptet kommer alldeles strax.

  • Telemarkgrrl

    Mörk och ljus chokladmousse med Sauternes- och basilikamarinerade hallon (4 portioner)

    Ingredienser:

    100 g mörk choklad
    100 g vit choklad
    3 dl vispgrädde
    1 st äggula
    200 g frysta hallon
    2 dl sauternesvin
    0,5 kruka(or) färsk basilika

    Tillagning:

    Tina de frysta hallonen. Strimla basilikan och blanda med hallonen. Slå över Sauternesvinet och låt marinera i minst en timme.

    Smält mörk och vit choklad var och en för sig. Tag därefter två skålar och slå i 1/3 av grädden i den ena och lite mindre än 1/3 i den andra. Vispa grädden lätt.

    Vispa sedan ned vit choklad i skålen med den mindre mängden grädde och den mörka chokladen i den andra skålen. Vispa tills blandningarna blir homogena.

    Blanda äggulan med 1/3 av grädden. Fördela hälften av äggblandningen i varje chokladsmet. Ställ in i kyl för att stelna. Vid servering kan moussen formas till små ägg med hjälp av två skedar. Garnera med hallonen.

  • Telemarkgrrl

    Förra gången jag gjorde dom där chokladmoussarna så blev den ljusa moussen ganska lös så jag frös in den i frysen ett tag. Så den blev ungefär som semifreddo eller glass vid serveringen men det gjorde ingenting, den var sagolikt god ändå. Ska bli spännande att se om den blir moussigare den här gången.

  • Telemarkgrrl

    GOTT NYTT ÅR!

    Lite trött i mössan är man allt idag även om jag (Gott sei dank) inte är bakis! Vi hade en enastående trevlig nyårsafton med urtrevligt sällskap och kalasgod mat, även om det kanske var lite väl mycket mat. Champagnen smakade mumma vid tolvslaget.

    Nu har jag lite ångest över att det är snart dags att börja jobba igen.

    Zozo, vad tyckte ni om den amarettogratinerade fruktsalladen?!

  • Telemarkgrrl

    Hallå!

    Nu är det dags för förmiddagsfika och det har inte ens blivit ljust än.

    Anne, förstår om det känns tråkigt just när maken har åkt hem. Har din mamma åkt också?

Svar på tråden Nu har jag gjort det igen..... del 7