• J D

    Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?

    Man bör bjuda enligt etikett. Om man kan klara sig utan sin partner eller ej tycker jag är upp till den inbjudne att avgöra. Tycker för övrigt att det är ett utmärkt tillfälle att träffa de partner som man ej träffat innan. Om man ej är intresserad av att träffa dem så undrar jag hur nära vänner man är egentligen (kanske bör man inte bjuda alls istället?)...

  • J D

     


    SaraPayam skrev 2008-12-08 14:42:16 följande:
    Jag tror eller bestämt mig att jag kommer att dra gränsen vid ½ år, för då har ju paret ändå lärt känna varandra & förhoppningsvis så har man ju hunnit träffa deras respektive

    Tror att jag har kommenterat det förut när du har skrivit det i en annan tråd men jag och min fästman var förlovade efter fem månader, kanske inte så vanligt men man bör nog ändå tänka sig att det kan hända. Vi kommer absolut att bjuda alla som par, även om de bara varit tillsammans två veckor eftersom vi vet hur seriösa vi var vid det laget .

  • J D

     


    SaraPayam skrev 2008-12-08 16:16:33 följande:
    J D skrev 2008-12-08 16:12:44 följande: Jo vi va med väldigt seriösa efter 2 veckor, man känner ju när det är rätt Men om man säger så här då, ska ta en kusin som ex....han/hon byter partner ungefär lika ofta som han/hon byter underkläder...skulle du bjuda dem personens respektive då? Det skulle jag inte göra....& framför allt inte bekosta den personen 2000 kr...

    Ja, det skulle jag. Ibland kan saker verka ofta för andra medan man själv kanske har bearbetat ngt jättelänge och sedan kanske just den personen är den som får en att sluta med det beteendet, who knows?

    Jag skulle nog hellre klippa generellt i gästlistan än att bryta etikettsregler.

  • J D

     


    shakynose skrev 2008-12-08 16:25:59 följande:
    Men hur kan DU veta att den som han/hon är tillsammans med nu inte är Den Rätta? Det kan ju bli rätt pinsamt (imo) om det nu håller livet ut och du inte bjöd dem båda på ditt bröllop för att de bara varit tillsammans i två månader när inbjudningarna skulle skickas? Jag skulle bli lätt sårad och inte känna det som speciellt angeläget att fira någons kärlekslöften till en annan, om dessa inte ens tolkar min kärlek som allvarlig.

    Precis vad jag tänker. Det är väldigt lätt att döma ut andras förhållanden med begränsad info om vad som faktiskt pågår i förhållandet/i personen och jag tycker ärligt talat inte att det är ngt man någonsin bör vädra offentligt oavsett hur rätt man har.

  • J D

    I egenskap av moderator ber jag er nu att lugna ned er innan det här spårar ur ännu mer.

  • J D

    Par kan, precis som också tidigare har påpekats, anses som etablerade långt innan förlovning har skett (t. ex räknas man ju som varaktigt sammanboende enligt SamboL efter ca 6 mån som sambo och lagen blir således tillämplig, jag har svårt att bortse från att en så stark normativ röst som lagen inte får återverkningar i samhället och tvärtom och många har ju bott ihop i 6 mån utan att förlova sig såvitt jag vet). Dock separerar man inte på förlovade par vid bordsplaceringen men det är en annan sak. 

    Man vill väl att ens brors flickvän ska bli en när och kär? Bättre bjuda en gång för mkt än en gång för lite.


    MolsonCanadian skrev 2008-12-08 18:12:53 följande:
    Ta inte i så du spräcker livstycket. Andas lugnt ett tag innan du skriver, vettja. Ja, hennes bror är en när och kär. Hans tvåveckorsflickvän är fortfarande inte det. Och ska man vara noga med etiketten, så räknas inte par som inte är förlovade som par. Alltså går SaraPayam inte ens mot etikettreglerna utan på sin höjd dina känslor.
  • J D

     


    shakynose skrev 2008-12-08 18:59:45 följande:
    J D skrev 2008-12-08 18:59:06 följande: okidoki. sorry!

    Inga problem, en liten påminnelse till alla här bara .

  • J D

     


    MolsonCanadian skrev 2008-12-08 19:02:38 följande:
    Att det inte ligger någon motsättning i att visa respekt och omtanke för sina gäster och att inte bjuda människor man inte vill ha närvarande vid sitt bröllop.

    Jo, för din gäst (den inbjudne) kan bli sårad av att man bryter mot etiketten eftersom det kan anses som ett ganska starkt ställningstagande emot den person som personen ifråg håller mkt kär (gissningsvis). Man förutsätter ju att alla kan etikett och således gör medvetna etikettsbrott.

    Om man t. ex. bryter fånigare etikettsregler i enlighet med de du tog upp ovan (vilka är snarast obsoleta i de flesta sammanhang idag skulle jag tro) så är ställningstagandet att de ej anses vara viktiga ritualer. I fallet med att ej bjuda en partner är det dock väldigt svårt att avgöra huruvida du bryter mot etiketten för att du tycker att den är fånig och vill bestämma själv över vilka som får äran att närvara eller om du gör en markering mot personen som ej blir bjuden men som borde ha blivit det enligt etikett.

    Själv skulle jag definitivt tycka att det var grymt oartigt att inte bli medbjuden som etablerad partner. Jag skulle dock inte påpeka det för den som bjuder men jag ser det som högst osannolikt att min fästman skulle ha gått i sådana fall.

  • J D

    Det är väl ganska självklart att frågor som rör brott mot sedvanlig etikett ger större respons och argumentationsvilja än mer världsliga saker som färgtema? Det finns ju inte mkt att debattera när det gäller sådana saker som inte direkt spelar stor roll för det mänskliga samspelet. Fast det är klart att det är oerhört upprörande när ngn väljer grönt som färgtema istället för gult .

    Tycker att det är jättebra att ni vågar debattera, särskilt när ni håller er till sakfrågan. För faktum var ju att TS behövde få den här frågan belyst eftersom denne ej hade kunskap inom ämnet.

  • J D

     


    SaraPayam skrev 2008-12-09 13:08:16 följande:
    PRECIS!!!! BRA SAGT

    Fast det är ju lite skillnad för det här problemet rör sig om situationen när inbjudan skickas och den skickas förhoppningsvis tidigare än samma dag. Vill man skicka inbjudan tidigare än det sedvanliga 3-4 månader innan så tycker jag man ska ta särskild hänsyn till att många nya par faktiskt kan vara etablerade vid det laget.

Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?