• rosarosen1

    Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?

    Jag vet att frågan varit uppe tidigare, men hur gör jag?

    Vi ska gifta oss utomlands i augusti och tänkte skicka ut inbjudningar nu eftersom det fortfarande är hemligt. För att gästerna ska få en chans att kunna planera så skickar vi ut dem redan nu. Men hur gör man med kompisar's respektive som man aldrig träffat? Känns väldigt konstigt att bjuda dem. Eller?

  • Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?
  • rosarosen1

    oj så många svar, men det är intressant att se att ni tänker olika. Jag vet alltså inte hur jag ska göra, min äldsta vän har nyligen träffat en kille och för ett par veckor sedan verkade det toppen nu undviker hon att prata om honom. Och eftersom jag aldrig träffat honom, ska skicka ut inbjudningar NU (eftersom vi inte berättat för ngn) så vet jag inte, ska jag skriva till dem båda. Jag vet ju för sjutton inte ens hans namn!!! Gifta par - ja. Förlovade par - ja. Sambos - ja. Särbos - ja. Men nåt sånt här, där man vet noll om kompisens respektive?? Antagligen är det de har ngt som kommer att rinna ut i sanden.

    Hur gör man om tex min bror träffar en tjej, låt säga i februari? Bröllopet är i augusti. Hotell är bokat för oss o närmsta familjen som vet om våra planer.

  • rosarosen1

    ja jag får se, jag kommer ju att skicka en inbjudan till henne sen om hon vill ta med sig honom, ja det är ju upp till henne egentligen. Det är ju inte ens säkert att hon vill planera så långt fram tillsammans med honom, med tanke på att det är osäkert.

    Jag undrar vad alla kommer att säga när det dyker upp en "inbjudan" nästa vecka. Från början planerade vi ett bröllop här hemma och det har alla vetat om. Men efter mycket planering som inte alls varit rolig så har vi bestämt oss för att gifta oss utomlands i stället. O äntligen känns det helt rätt. Men eftersom det inte blivit bokat o klart förrän typ igår, så har vi inte velat gå ut med ngt förrän det är klappat o klart. Därför komemr inbjudningarna nästa vecka. Jag är nog lite nervös för vad folk ska säga. Samtidigt är detta vad VI vill.

  • rosarosen1
    Emmet99 skrev 2008-12-09 14:03:57 följande:
    kanske skulle tillägga att det vore annorlunda för mig vid en "vanlig" fest, men jag ser bröllop som väldigt familjärt och intimt. Jag kanske är knäpp, vad vet jag?
    nä det tycker inte jag. man vill väl inte bjuda bara för att bjuda. jag tycker nog oxå att det känns konstigt att bjuda den där killen, jag vill nog inte det faktiskt! Men så känner man sig dum mot sin vän.
  • rosarosen1

    jo, jag får ju givetvis säga som det är. jag får dock känslan av att det inte är så bra mellan dem och det verkar som om hon inte vill prata om honom alls, att det är jobbigt. Självklart är det så, men jag hör lite försiktigt med henne.

  • rosarosen1
    Emmet99 skrev 2008-12-09 15:50:31 följande:
    anne på grönkulla skrev 2008-12-09 15:46:15 följande:
    Vi har också ett gemensamt liv, men vi tycker om att göra saker på egen hand med=) Han har sina intressen, jag har mina, andra delar vi, samma sak med vänner
    ja så känner jag det oxå.
  • rosarosen1

    anne på grönkulla skrev 2008-12-09 15:57:57 följande:


    Utan att berätta vems inflyttningsfest det är? Ja, rakt av - om en nära vän eller släkting inte bjöd min man så skulle jag ställas i en svår situation. De känner alla honom mycket väl sen snart 10 år - varför bjuder de inte honom? Vilken sorts markering mot honom är det? Men om det nu verkligen inte låg en direkt konflikt eller ett rent missförstånd bakom utan rakt av ett resonemang "vi bjuder inte din respektive" - då skulle valet inte vara svårt. Inflyttningsfesten. Hellre jeans o cider tillsammans än bal på slottet ensam - dessutom MEN - jag utesluter inte av ren princip att vi skulle resonera länge om saken och kanske gå på varsin fest till slut. Det skulle dock inte kännas ett enda dugg kul att gå utan honom - isåfall vore det renodlad släktpliktkänsla eller nåt sånt som fick fälla utslaget. Men isåfall skulle jag nog se till att vara med på en present till brudparet och skicka telegram eller hälsningar på andra sätt.Min poäng är faktiskt delvis att bjuda med respektive för att inte ställa folk inför såna jobbiga val.
    Alltså självklart bjuder man gifta par, det känns som om man träffat båda två då. Eller förlovade, sambos oxå för den delen. Men inte en respektive som man inte träffat och speciellt inte om det är speciellt bra relation mellan vännen o killen.

    Sen förstår jag inte, VARFÖR skulle inte en nära vän eller släkting bjuda er BÅDA? Speciellt om de har känt honom i 10 år. DET är verkligen en konstig situation. Men jag förstår att detta är rent hypotetiskt.
  • rosarosen1

    jag känner som så att min äldsta vän´s kille, han har jag aldrig träffat, vet egentligen inte ett skit om denna människa. Och som jag skrev innan så tror jag att de knappt träffas längre. Jag kommer att skicka inbjudan till henne, sen lär hon väl ringa mig typ direkt eftersom jag hållt hemligt våra planer för alla. Och då kommer jag ju rent automatiskt fråga om hennes kille. Men det gör jag nog mest för att vara trevlig, det känns egentligen inte som jag vill ha med honom.
    Alla okända respektive kommer vi inte att utesluta. Min sambo har många kompisar från skolan som jag oxå träffat, men jag har inte träffat alla deras respektive men vi kommer att bjuda in dem ändå. Av den anledningen att de är gifta, sambos, har varit tillsammans en längre tid, min sambo har träffat dem flera gånger etc.

  • rosarosen1
    Hemlig2009 skrev 2008-12-11 10:49:23 följande:
    Blir lite nyfiken på vad en sådan anledning då kan tänkas vara? Jag håller med pennyJenny i resonemanget att en dålig vän går åt båda hållen. Man kan inte tycka att brudparet är bra vänner trots att de väljer att inte bjuda in en respektive som är seriös och gör gästen/den inbjudne lycklig om gästen/den inbjudne är en dålig vän om hon/han tackar nej.Känns för mig som att alla ska stå på tå och vara 114% förstående till brudparets alla önskningar. Jag tycker inte verkligheten ser ut så faktiskt. Självklart har alla rätt att bjuda vem/vilka de vill. Men då måste man också förstå att vissa kan ta illa upp.
    Det bästa är ju när alla andra lägger sig i och bestämmer vem som ska komma o vem som inte ska komma. Typ som svärmor som absolut inte kommer överens med sin syster. Jo men det är ju min sambos moster, klart vi ska bjuda henne, de träffas då o då. Samtidigt har jag aldrig träffat henne. Men hennes barn har jag träffat massor och de bjuder vi. Men sambons respektive? Han har ingen av oss träffat. Han bjuder vi inte.
  • rosarosen1

    jag håller med.


    MolsonCanadian skrev 2008-12-11 13:20:35 följande:
    Fast du drar helt otroliga känslomässiga växlar på det här. Att du är vän med någon betyder inte att du är vän med dennes pojkvän. Du är väl ändå vän med din vän oavsett eventuell pojkvän?Du uttrycker dig onekligen som att du och din partner lever i symbios och därmed blir du stött av att du skulle uppskattas som vän, men inte han. Jag skulle inte ens tänka tanken att ta illa vid mig av att min vän bjuder mig på bröllop. Jag skulle bli glad, hedrad och eftersom vår vänskapsrelation bygger på oss två som individer, inte på eventuella pojkvänner, skulle jag inte bry mig ett skvatt om huruvida hon bjuder min pojkvän eller inte. Han är inte relevant i sammanhanget. Det är precis samma princip som att jag inte skulle rädda min bästa väns sambo ur ett brinnande hus före min bästa vän.
  • rosarosen1

    Ja precis så tycker jag oxå.


    090208 skrev 2008-12-13 16:20:13 följande:
    Jaaaa, precis sa som jag tanker!! TACK!!
  • rosarosen1

    exakt, så hade jag nog oxå känt. Och som sagt, min vän det handlar om är min äldsta vän och hon är självklart inbjuden, men hennes kille är helt ny och det verkar inte speciellt seriöst. Jag pallar inte ha det så att hon velar i ett halvår, "han ska med, han ska inte med"..nej tack.


    Emmet99 skrev 2008-12-16 21:52:17 följande:
    jag hade tyckt det känts kostigt och "påträngande" att gå på ett bröllop där jag inte kände paret såvida det inte var en del av nya familjen
  • rosarosen1

    jag har inte frågat henne, jag lämnade en inbjudan till henne och hon tyckte det var en fantastisk bra idé att vi ska gifta oss utomlands. jag sa ingenting om hennes dejt. Några dagar senare så säger hon: "jag har bokat flyg, vi kommer ner den 26e..." VI? Ok, då anatar jag att hon räknar med honom. Ärligt talat så struntar jag i vilket nu. Hon får väl ta med honom, men vi bör ju veta en vecka innan med tanke på kuvertavgiften.


    Ore skrev 2009-01-07 17:34:56 följande:
    Ett halvår framåt!!! Men jösses, bjud honom!!! Är det inte seriöst så lär det väl inte hålla så länge. Och har det hållt så länge så är det väl värt att ha honom med, för hennes skull. Även om det skulle ta slut veckan efter. Kanske ska kolla litet när ni måste spika exakt antal på festen, dock... Ifall ni ska vara på ett ställe med ganska dyr kuvertavgift kanske det är lättare att öka med en person med hyfsat kort varsel, än att minska med en (de räknar kanske med en viss inkomst), så då kan man ju vänta till sista veckan med att göra klart bordsplacering och meddela stället...
  • rosarosen1

    du känner inte min vän, he he..detta är typiskt henne att planera in en massa saker med en ny kille. Men men, jag bryr mig inte så mycket, han är välkommen om hon vill ta med honom. Han kanske inte ens vill, vem vet.


    shakynose skrev 2009-01-08 14:11:24 följande:
    Men då är ju problemet löst! Kan du inte utgå ifrån att båda kommer och att deras förhållande är seriöst om de planerat att åka? Jag menar, om det nu bara är en "fling" så brukar man ju inte boka in semesterplaner bara sådär...
  • rosarosen1

    ja det löser sig, jag menar är hon lycklig så är jag glad för hennes skull!


    Ore skrev 2009-01-08 15:20:38 följande:
    Förhoppningsvis så är det så att om de har köpt flygbiljetter så räknar de med att vara ihop. Och är de inte det så vet du nog det en vecka innan. För det kanske inte är så hemskt att betala en kuvertavgift för din kompis respektive, även om du nu inte hunnit träffa honom så mycket. Det är väl att betala en kuvertavgift för någon som inte kommer som är litet trist...
Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?