• Tooticki

    Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?

    Detta med att bjuda eller inte bjuda respektive tycker jag handlar mycket om vad man har för inställning till vänner och bröllop i allmänhet. Vi valde att bjuda alla vänner med respektive för att visa för dem att de är viktiga för oss och likaså deras relationer. En nära vän har haft det väldigt jobbigt med sin pojkvän och de var nära att göra slut i samma veva som bröllopet, vi bjöd honom ändå, vilka är vi att sätta oss till doms över deras relation? Idag är de sambo och allt är mycket bättre! Om man absolut inte har rum för en person till så tycker jag att man kan prata med den personen det gäller och säga som det är; eftersom vi inte träffat din respektive kommer h*n inte at bli bjuden. Jag har dock svårt att tro att en bröllopsbudget står och faller med en person mer eller mindre.

    Sen måste man fråga sig; är det våra nära som ska vara tacksamma för att få vara publik på vårt bröllop eller är det vi som ska vara tacksamma för att våra nära vill fira och glädjas med oss?

  • Tooticki
    othlucas skrev 2008-12-09 13:24:49 följande:
    oj så många svar, men det är intressant att se att ni tänker olika. Jag vet alltså inte hur jag ska göra, min äldsta vän har nyligen träffat en kille och för ett par veckor sedan verkade det toppen nu undviker hon att prata om honom. Och eftersom jag aldrig träffat honom, ska skicka ut inbjudningar NU (eftersom vi inte berättat för ngn) så vet jag inte, ska jag skriva till dem båda. Jag vet ju för sjutton inte ens hans namn!!! Gifta par - ja. Förlovade par - ja. Sambos - ja. Särbos - ja. Men nåt sånt här, där man vet noll om kompisens respektive?? Antagligen är det de har ngt som kommer att rinna ut i sanden. Hur gör man om tex min bror träffar en tjej, låt säga i februari? Bröllopet är i augusti. Hotell är bokat för oss o närmsta familjen som vet om våra planer.
    Mitt förslag är att du skickar inbjudan till kompisen och ringer upp dagen efter hon fått den och säger som det är; du vet inte hur det är mellan dem och alltså är det upp till henne att besluta om hon vill ta med honom. Då slipper du ta beslutet!
  • Tooticki

    anne på grönkulla skrev 2008-12-09 13:49:57 följande:


    Näe, man kanske inte hinne rlrä akänna dem så myckt just då, men det är ändå ett viktigt uttryck för att vilja inkludera dem. Så skulle jag resonera iallafall.
    Så resonerar jag med.
  • Tooticki

    anne på grönkulla skrev 2008-12-10 08:11:24 följande:


    Självupptagen eller inte - jag förväntar mig inte att jag som inbjudare ska kommendera folks närvaro - oavsett vad det är till för fest. Jag förväntar mig inte att alla ska släppa allt när jag kallar oavsett på vilka premisser. Jag har också långt om länge försökt förklara min "default"-inställning i den här frågan och jag tackar dem som försökt få till en dialog i ämnet - även när den går utanför TS' ursprungliga fråga.Som inbjudare/brudpar avgör man tid och plats/vilka som är bjudna (t ex med eller utan respektive eller barn/vad de bjuds på/klädkod/ev kuvertavgift/ev obligatorisk övernattning med eller utan kostnad/etc etc. Som gäst får man då ta ställning till de givna premisserna och utifrån dem tacka ja eller nej. Som inbjudare vill jag ge premisser som kan inkludera så många som möjligt av dem jag bjuder, som gäst försöker jag så gott jag kan att komma - men ingetdera funkar alltid. Full pott är svårt att få och får ses som bonus.Jag har väldigt svårt att ta ställning till hur det skulle se ut när nån har en partner som är helt okänd för alla - det medger jag. När min man och jag träffades var mina vänner och min familj oerhört nyfikna på honom och likadant reagerar jag när någon mig närstående träffar någon ny - vi nästan insisterar på att få träffa honom eller henne så snart som möjligt och sen är den personen inkluderad i gänget/familjen. Ett exempel: En väninna träffade nyligen en ny kille (vi umgås inte ens jättenära med henne) som hon tog med på en fest. Min mans reflex var att omedelbart försöka hitta en tid att bjuda dem båda på middag så vi får chans att lära känna honom och han ska känna sig inkluderad. I somras var vi bjudna på fest hos en kollega till maken som jag inte träffat men som insisterade på att jag skulle komma med så de fick lära känna mig som de hört talas om så mycket (och jag kände flera andra där men inte just födelsedagsbarnet) - jag hade jättetrevligt. Likadant fungerar min familj - att det inte skulle finnas sittplats och middagsmat för en extra person känns avlägset, oavsett om den är känd förut eller inte. Är personen viktig för en person som står mig nära så är personen (åtminstone potentiellt) viktig för mig.Men visst, på en formell sittning med hög kuvertkostnad och lång planeringstid funkar det inte alltid så lätt. Men att man försöker hålla öppet så långt det går för planeringen för om bästa väninnan har en ny kille eller liknande känns självklart i min värld. Hon har förhoppningsvis också omdömet att inte ta med sig ett rent engångsligg - de vill man nog inte visa upp alla gånger! Men att jag i sig skulle besväras av att "fel" personer finns på bilder från festen och därför ha synpunkter fårn det perspektivet på hur seriösa de får vara, nej - det har jag svårt att se.
    Bra skrivet och jag håller (återigen) med dig till fullo!
  • Tooticki
    MiaAnd skrev 2008-12-11 22:01:12 följande:
    Och om de har ett oseriöst förhållande då?
    Mn vem är du att bedöma det?

    Tänk om du blev bjuden på en kompis bröllop utan din partner för att den vännen ansåg att ert förhållande var oseriöst!
  • Tooticki
    090208 skrev 2008-12-31 12:42:02 följande:
    Shakynose:1. Gor du nansin nanting utan din kille? Om du far en inbjudan till tandlakaren, men inte han... Na sorry, men kunde inte lata bli... Undrar dock hur det ar med ditt sociala liv...2. Min man kommer aldrig bli den viktigaste personen i mitt liv.
    Vem ÄR den viktigaste personen i ditt liv? Förutom du själv då...
  • Tooticki
    090208 skrev 2008-12-31 15:01:21 följande:
    Men herregud, min man kan ju komma och ga som han vill. Ja, om man ska vara realistisk alltsa... Min far daremot, det ar mannen i mitt liv. Plus att jag har 2 barn.Och jo, det vet han om.
    Jag är ledsen om jag ställde en fråga där svaret var så väldigt självklart, för mig var det dock inte givet! Tack för att du förklarade!
Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?