Inlägg från: MolsonCanadian |Visa alla inlägg
  • MolsonCanadian

    Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?

    Det kan man absolut vilja. Det har inte med saken att göra, eftersom ett bröllop, i min mening, inte handlar om att visa upp hur när och kär man vill att andra ska bli.

    Jag vet mycket väl om att man kan anse par som etablerade innan förlovning. Vad jag vänder mig emot är ett hänvisande till etikettregler å ena sidan, men att bryta dem själv eller göra varianter på dem å andra sidan.

    J D skrev 2008-12-08 19:03:11 följande:


    Par kan, precis som också tidigare har påpekats, anses som etablerade långt innan förlovning har skett (t. ex räknas man ju som varaktigt sammanboende enligt SamboL efter ca 6 mån som sambo och lagen blir således tillämplig, jag har svårt att bortse från att en så stark normativ röst som lagen inte får återverkningar i samhället och tvärtom och många har ju bott ihop i 6 mån utan att förlova sig såvitt jag vet). Dock separerar man inte på förlovade par vid bordsplaceringen men det är en annan sak. Man vill väl att ens brors flickvän ska bli en när och kär? Bättre bjuda en gång för mkt än en gång för lite.
  • MolsonCanadian

    Den är inte gäst förrän h*n närvarar. Det är det som ställer till resonemanget.


    shakynose skrev 2008-12-08 19:08:24 följande:
    Och jag menar att det visst kan vara det. Det visar på brist på respekt och omtanke mot sin gäst att inte bjuda med dennes respektive.
  • MolsonCanadian

    Upplever vederbörande att det är så graverande att en tvåveckorsflickvän inte är när och kär för brudparet att denne blir sårad, så menar jag fortfarande att man tar sig själv på för stort allvar. Om min käre hade blivit bjuden på bröllop två veckor efter att vi blivit tillsammans hade jag snarare tagit det för givet att jag inte skulle bli bjuden. Det är ju han som betyder något för brudparet i så fall. Inte jag, som inte ens träffat dem. Inte skulle jag komma på tanken att försöka hindra honom att gå på bröllopet heller. Det är tämligen respektlöst i mina ögon. "Han ska inte få gå, om inte jag får"?

    J D skrev 2008-12-08 19:09:29 följande:


      Jo, för din gäst (den inbjudne) kan bli sårad av att man bryter mot etiketten eftersom det kan anses som ett ganska starkt ställningstagande emot den person som personen ifråg håller mkt kär (gissningsvis). Man förutsätter ju att alla kan etikett och således gör medvetna etikettsbrott. Om man t. ex. bryter fånigare etikettsregler i enlighet med de du tog upp ovan (vilka är snarast obsoleta i de flesta sammanhang idag skulle jag tro) så är ställningstagandet att de ej anses vara viktiga ritualer. I fallet med att ej bjuda en partner är det dock väldigt svårt att avgöra huruvida du bryter mot etiketten för att du tycker att den är fånig och vill bestämma själv över vilka som får äran att närvara eller om du gör en markering mot personen som ej blir bjuden men som borde ha blivit det enligt etikett.Själv skulle jag definitivt tycka att det var grymt oartigt att inte bli medbjuden som etablerad partner. Jag skulle dock inte påpeka det för den som bjuder men jag ser det som högst osannolikt att min fästman skulle ha gått i sådana fall.
  • MolsonCanadian

    Nej, det trodde inte jag heller. Har inte fattat att det här är en så het potatis, men så har jag inte varit medlem här så länge heller.

    Det är självklart att ni ska bjuda de som är viktiga för er på ert bröllop.


    SaraPayam skrev 2008-12-08 19:22:54 följande:
    Det är såå sant, som sagt. Det är vårt bröllop & VI bestämmer vilka vi vill bjuda, trodde inte att det skulle bli en så här stor diskussion av det hela
  • MolsonCanadian

    Nej, det förstår jag inte. Varför visar du bristande respekt för det?
    Det är ju vännen som är viktig för dig.

    Sedan tycker jag att "del av ett par" och "etablerade par" osv. är lite väl kraftfullt att använda om ett tvåveckorsförhållande.
    Men jag är kanske unik i att inte anse att man är särskilt etablerad när man varit tillsammans i två veckor.


    shakynose skrev 2008-12-08 19:31:19 följande:
    Om jag bjuder en vän som är en del av ett par utan att bjuda med respektive så visar jag brist på respekt och omtanke gentemot min vän. Som är min gäst. Eftersom hon/han är bjuden.Förstår du?
  • MolsonCanadian

    Du tycker inte att "valt att bli en del av en tvåsamhet" är lite väl starka ord för en tvåveckorsfling?
    Förmodligen har vi helt olika referensramar. I min värld räknas inte 2 veckor som ett etablerat förhållande. Jag har bekanta som räknar ett par dagar som ett förhållande. Och två dagar senare har de bytt till ett annat förhållande. Att anse sig vara "etablerad" efter två veckor påminner mig om fjortisar som förlovar sig.

    I min värld står inte heller en vänskap och faller på att jag inte bjuder en tvåveckorsflickvän/pojkvän. Det är inte där respekten för varandra som vänner sitter. Den sitter betydligt djupare än så. Så, som sagt, förmodligen har vi helt olika referensramar.


    shakynose skrev 2008-12-08 19:47:42 följande:
    Därför att min vän har valt att bli en del av en tvåsamhet med en partner, och om det är viktigt för mig att min vän kommer på min fest så bjuder jag med denna partner för min väns skull. För att min vän ska känna att jag respekterar hans/hennes val, tar kärleken på allvar och för att min vän ska trivas på min fest. Om min vän bara varit tillsammans med sin partner i två veckor när inbjudningarna går ut så skriver jag "med respektive" på kortet och så får de bestämma själva om de är "respektive" med varandra innan de osar.Allt för min väns skull, men också för att inte dissa den respektive som faktiskt kan komma att bli en del av mitt liv.
  • MolsonCanadian

    Du är välkommen att vara ett undantag som bekräftar regeln.

    Bra exempel du tar upp. Det är ungefär det jag menar när jag säger att det finns helt andra sätt att visa att man välkomnar en ny flickvän eller pojkvän in i familjen.

    Risken att göra slut finns förvisso alltid, men poängen med att bjuda människor som är viktiga för en är just att det inte spelar någon roll om de gör slut - de är/var fortfarande viktiga. Någon som man aldrig träffat och inte känner är inte viktig, även om det får "rättviseförespråkarna" att se rött. Undrar om de skulle reagera likadant om frågan gällde "Vem skulle du rädda ur ett brinnande hus först?"
    "Min brors tvåveckorsflickvän så att hon förstår att jag välkomnar henne in i familjen!"..?


    Hammerman1 skrev 2008-12-08 19:49:19 följande:
    Flickor, flickor, inte ska ni väl sluta redan? Jag har ju just fått färdigt popcornen! Håller för övrigt med Molson. Det är faktiskt ganska svårt som utomstående att ta ett förhållande som endast varat i två veckor på fullt allvar, och när det gäller så dyra tillställningar som bröllop vill man ju gärna att det ska vara mer etablerat. Hade festen bestått i knytkalas med efterföljande brännboll hade det varit en sak men att bjuda en människa brodern löper stor risk att göra slut med strax efter bröllopet till en fest á 2000:- per kuvert... nja.
  • MolsonCanadian

    Nä, då handlar det snarare om totalt skild syn på vänskap. Jag har inga vänner vars förhållanden jag inte känner till och det finns inte på världskartan att jag skulle vara så ointresserad av vad som försigår i deras liv att jag inte skulle bry mig om att ta reda på hur de har det. Ytliga bekanta, som man mest bara super till med ibland, skulle jag möjligen ha en sådan inställning till. Men de är då inte vänner.


    shakynose skrev 2008-12-08 20:32:01 följande:
    Nja, jag kan ju inte veta vad det handlar om för slags förhållande och ger inte mig själv rätten att döma eller ifrågasätta bara för att jag planerar bröllop. Kanske är det det som skiljer oss åt? Jag tycker att det är bättre att låta vännen i fråga avgöra om de är "respektive" eller ej efter två veckor, genom att ge dem möjligheten att osa med respektive lite senare.
  • MolsonCanadian

    Varför skulle det kännas tråkigt och "superkonstigt"?
    Jag förstår uppriktigt inte det, så jag skulle uppskatta om du förklarade.


    shakynose skrev 2008-12-09 09:34:39 följande:
    Jag tror inte heller att min respektive skulle ta illa vid sig av att inte bli bjuden på mina vänners bröllop. Men jag skulle tycka att det var dålig stil av mina kompisar. Och jag skulle inte tycka att det var särskilt roligt att åka utan honom. Skulle antagligen tacka nej till ett bröllop om vi inte blev bjudna båda två, särskilt om det är långt hemifrån och jag måste använda både semesterdagar och sparpengar för att ta mig dit.Visst är det alltid spännande att lära känna nya människor! Och visst kanske man känner flera av gästerna, men det handlar inte bara om det för mig. Jag behöver inte min man för att känna mig trygg, men det skulle kännas superkonstigt att göra såna här grejer utan honom. Och tråkigt!
  • MolsonCanadian

    Är det någon slags lojalitetskonflikt som uppstår, som gör att du skulle bortprioritera en väns bröllop om din pojkvän inte var bjuden?

    anne på grönkulla skrev 2008-12-09 10:40:02 följande:


    För mig handlar inte frågan om etikett utan om relationer.Varför ska jag vänta mig att folk ska ägna en dag (eller mer, i TS fall) åt mig och min kärlek/mitt bröllop om jag struntar i deras liv och val av respektive?För mig är valet enkelt - om jag får en inbjudan endast till mig så är den MYCKET lägre prioriterad än inbjudningar till oss båda och också än andra alternativa aktiviteter vid samma tid. Om inbjudan inte konkurrerade med nån annan aktiviteter så skulle jag säkert gå (iallafall om det var i samma stad, om jag skulle resa bort en hel helg vet jag inte). Men om jag skulle välja mellan det och aktiviteter som inkluderade min man så skulle självklart saker vi kunde göra ihop vara mer intressanta för mig.Jag har sagt det förut och upprepar - vill man att vännerna ska känna sig välkomna och komma på bröllopet så bör man bjuda med respektive. Betyder det inte så mycket hur de känner för inbjudan och hur de prioriterar den så kan ni ju göra hur ni vill.
Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?