• shakynose

    Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?

    MolsonCanadian skrev 2008-12-08 20:22:54 följande:
    Du tycker inte att "valt att bli en del av en tvåsamhet" är lite väl starka ord för en tvåveckorsfling?Förmodligen har vi helt olika referensramar. I min värld räknas inte 2 veckor som ett etablerat förhållande. Jag har bekanta som räknar ett par dagar som ett förhållande. Och två dagar senare har de bytt till ett annat förhållande. Att anse sig vara "etablerad" efter två veckor påminner mig om fjortisar som förlovar sig. I min värld står inte heller en vänskap och faller på att jag inte bjuder en tvåveckorsflickvän/pojkvän. Det är inte där respekten för varandra som vänner sitter. Den sitter betydligt djupare än så. Så, som sagt, förmodligen har vi helt olika referensramar.
    Nja, jag kan ju inte veta vad det handlar om för slags förhållande och ger inte mig själv rätten att döma eller ifrågasätta bara för att jag planerar bröllop. Kanske är det det som skiljer oss åt? Jag tycker att det är bättre att låta vännen i fråga avgöra om de är "respektive" eller ej efter två veckor, genom att ge dem möjligheten att osa med respektive lite senare.
  • shakynose
    nennesjuttioåtta skrev 2008-12-08 21:04:03 följande:
    Håller helt med Anne på Grönkulla!
    Jag med!
  • shakynose
    Myrmor skrev 2008-12-08 21:17:18 följande:
    visst sörru Samma visa varje gång... Det är som att just i vissa frågor (tex respektivebjudning kuvertavgift och brudöverlämning) är det inte ok att bara tycka olika. Man bara måste övertala världen om att ens sätt att se på saken är det rätta . Hoppas ni hittar en lösning som passar er i alla fall .
    Nej men nu är du orättvis! Poängen är att argumentera och pröva sin ståndpunkt mot andra, inte att övertala.
  • shakynose
    Emmet99 skrev 2008-12-08 23:01:39 följande:
    oj, slarviga jag såg inte det där med utomlands.. Uj. Då blev det svårt.. Har absolut ingen aning om hur jag hade gjort i så fall. Vet inte om jag hade velat åka bort utomlands till ett bröllop där jag tex bara känner brudparet om jag var ensam, eftersom brudparet lär ha fullt upp. Å andra sidan är det ett gyllene tillfälle att lära känna nya människor. Och man kanske känner de andra gästerna. Jag hade absolut inte tagit illa upp av att inte bli bjuden i alla fall. (om det tex var pojkvännen som blev bjuden utan mig)
    Jag tror inte heller att min respektive skulle ta illa vid sig av att inte bli bjuden på mina vänners bröllop. Men jag skulle tycka att det var dålig stil av mina kompisar. Och jag skulle inte tycka att det var särskilt roligt att åka utan honom. Skulle antagligen tacka nej till ett bröllop om vi inte blev bjudna båda två, särskilt om det är långt hemifrån och jag måste använda både semesterdagar och sparpengar för att ta mig dit.
    Visst är det alltid spännande att lära känna nya människor! Och visst kanske man känner flera av gästerna, men det handlar inte bara om det för mig. Jag behöver inte min man för att känna mig trygg, men det skulle kännas superkonstigt att göra såna här grejer utan honom. Och tråkigt!
  • shakynose
    MolsonCanadian skrev 2008-12-10 09:48:09 följande:
    Ja, självklart har jag rätt att ha åsikter om varför folk tackar nej. Anser man att vänskapen är så betydelselös att man väljer bort en väns bröllop för att uggla med pojkvännen, så är det inte en person jag skulle bjuda överhuvudtaget. Det är förstås ett hypotetiskt resonemang eftersom jag inte har sådana vänner och inte heller kommer att bli vän med någon så urbota dum.
    Min åsikt är att du är en tvättäkta bridezilla!
  • shakynose
    MiaAnd skrev 2008-12-10 18:09:58 följande:
    Verkar vara ett väldigt hett ämne det här... Vilket gör det ännu svårare och ger än mer dåligt samvete för att man inte kan eller vill bjuda alla. .....

    Sen finns det ju ett par stycken respektive vars sällskap vi inte uppskattar och jag vet inte, men många tycker säkert att man ska respektera sina vänners val av partner....

    Men när man vet att vännen ifråga mest är tillsammans med personen i brist på bättre alternativ känns det inte som att det är så viktigt för nån att den personen får följa med. Eller vad säger ni?

    .....
    För mig handlar det varken om rättvisa eller samvete, utan om omtanke och respekt för mina gäster. Jag bjuder in dem till fest, inte som publik till "min stora dag".

    För mig är det en självklarhet att respektera sina kompisars val av partner! Även om det förvånar mig ibland och jag kan undra vad sjutton de ser hos varandra så har jag inte med det att göra.

    Och det gäller även dem som är tillsammans av ren lättja. Den personen kanske tycker att det är jättetrist att andra blir bjudna med respektive, medan hon/han får komma ensam? Varför räknas man till singlarna när man har en respektive? Det finns ju en anledning till att de är tillsammans, och då kan det ju faktiskt betraktas som viktigt. Jag menar, om man hellre är tillsammans med någon än att vara singel så vill man kanske ändå bli betraktad som en del av en enhet. Som också borde bli inbjuden. Eller hur?
  • shakynose
    älskarlivet skrev 2008-12-10 18:25:43 följande:
    Hon är en vän för mig, man behöver inte dela alla åsikter med sina vänner. Däremot tycker jag att det är tramsigt att resonera som hon gör.. Att vi inte har samma åsikter om det här med barnuppfostran etc gör inte henne till en sämre vän..
    Håller med dig! Det är viktigt att vara medveten om att när folk tycker/handlar/säger tvärtemot vad man förväntar sig så är det inte lika med svek.

    Jag är inte mittpunkten i alla andras liv (och kommer inte att vara det på min bröllopsdag heller) och om någon inte vill samma sak som jag så handlar det inte nödvändigtvis om att de vill såra mig. Men jag behöver heller inte ställa upp på allt de gör heller.
  • shakynose
    MolsonCanadian skrev 2008-12-11 13:12:28 följande:
    Att skita i sin väns bröllop, dvs en stor händelse i sin väns liv, anser jag vara mer än fråga om delade åsikter. Jag anser att man inte är en vän när man beter sig på det viset. Med sådana vänner behöver man knappt några fiender.
    Menar du att alla som tackar nej till ditt bröllop är att likställa med fiender?

    Jag är innerligt glad att ingen av mina vänner är så krävande och oförstående.

    Och nej, det är inte svek att inte bjuda med respektive. Läs sista meningen i mitt förra inlägg, yo!
  • shakynose
    MolsonCanadian skrev 2008-12-11 17:37:43 följande:
    Absolut inte. Du får gärna läsa vad jag skriver. En vän som tackar nej till att komma på ett bröllop med MOTIVERINGEN att om inte pojkvännen är bjuden, så kommer inte hon heller, är inte en vän. Skulle motiveringen vara att hennes pappa har dött, att hon inte får ledigt från jobbet, att hon redan beställt semester till Maldiverna etc etc är något helt annat. Det förstår väl till och med du?Jag är innerligt glad att jag slipper nöja mig med ytliga bekanta som "vänner".
    Jo jag har läst det du skriver, men det handlade ju inte om pojkvän i det fall du kommenterade? Det var ju barn det handlade om nu.

    Jag tycker att du är vansinnigt fördömande och enkelspårig i vilket fall. De som inte gör exakt samma prioriteringar som du är inte vänner, utan t.o.m. fiender. Helt galet.
  • shakynose
    Emmet99 skrev 2008-12-11 20:43:02 följande:
    det är fortfarande inte någon som säger något om att kräva :) Förutom de som inte går för att de inte får ha med sin repektive då, för de kräver ju att han/hon skall få komma om de skall behaga dyka upp på sin väns bröllop Och som sagt, är det så att det känns som att man måste "ge upp" något för att gå på ett bröllop, då är man då inte välkommen på mitt iaf. Inga martyrer tack.
    Om bruden anser att vännerna ska komma på bröllopet på hennes villkor om de ska betraktas som vänner i fortsättningen, är inte det att ställa krav på vännerna? Det är ju ett ultimatum som sträcker sig längre än själva bröllopet för tusan!
  • shakynose
    Emmet99 skrev 2008-12-11 23:30:01 följande:
    helt ärligt, om jag som en del här inte skulle vilja gå utan min repektive utan struntar i att gå för att jag inte har den viktigaste i mitt liv med mig... fine, då gör jag det. Sedan går det nåt år och förhållandet skulle ta slut, och plötsligt är den där viktigaste personen i mitt liv inte mycket mer än ett minne... oj oj oj vad jag skulle ångra då att jag inte var på min väns bröllop. Samme vän som kanske tröstar mig när det tagit slut.Nu säger jag inte att allas förhållande skall ta slut, det hoppas jag verkligen inte att de gör utan jag hoppas att alla är lyckliga med sina partners för alltid, men scenariot är ju inte helt otänkbart. helt hypotetiskt såklart
    Det där är ett resonemang som kanske höll på högstadiet när man inte kunde räkna med att ett kärleksförhållande skulle hålla längre än nåt år max. Men som vuxen måste jag kunna räkna med att mina vänner respekterar att min partner är den viktigaste personen i mitt liv. Gör de inte det är det tråkigt, men ingenting som gör att jag räknar bort dem ur listan av vänner.
  • shakynose
    090208 skrev 2008-12-16 21:19:53 följande:
    Och paminner, TS skan ju gifta sig utomlands. Hade ni akt om ni aldrig traffat henne..? Om det ar nya pojkvannens syster, sjalvklart. Men inte nan gammal jobbarkompis kanske.
    Ja det hade jag. Och min kille hade inte åkt öht om inte jag varit välkommen.
  • shakynose
    090208 skrev 2008-12-31 12:42:02 följande:
    Shakynose:1. Gor du nansin nanting utan din kille? Om du far en inbjudan till tandlakaren, men inte han... Na sorry, men kunde inte lata bli... Undrar dock hur det ar med ditt sociala liv...2. Min man kommer aldrig bli den viktigaste personen i mitt liv.
    1: dum fråga
    2: nähä? och?
  • shakynose
    Ore skrev 2009-01-07 16:53:13 följande:
    Jag hoppar in i diskussionen... Och säger att jag själv är viktigast för mig (ego, va?). Har inga barn, så det kan jag inte uttala mig om. Och skulle nog inte konsekvent välja min man före en familjemedlem eller nära vän. Det får behovsprövas... Om en vän, som inte känner min man så väl, skulle bjuda mig på bröllop utan honom... Eller någon vän skulle bjudit mig utan honom innan vi förlovade/gifte oss... Så skulle jag gå. På vårt bröllop resonerade vi som så, att nära kollegor blev bjudna utan sina respektive. Vi har inte träffat deras respektive, och kommer sannolikt inte göra det heller. Och träffas litet kort är inte samma sak som att umgås... Däremot kompisgänget, som vi båda umgås i. Där blir respektive medbjudna oavsett hur lång/kort tid de varit tillsammans. Vi bjöd till och med den respektive som tillkommit efter att inbjudningskorten skickats ut. Eftersom vi aldrig skulle få för oss att spekulera i hur förhållandet kommer gå skulle vi aldrig ge oss in och värdera om det är "seriöst" eller inte. En del är seriösa efter en vecka, sånt kan man aldrig avgöra som utomstående... Så vi bjöd alltså folk som ingen av oss träffat. Visade sig vara helt rätt beslut, och även om det tagit slut kort efter så hade vi inte ångrat oss ändå.
    Tycker att du resonerar sunt. Bra skrivet!
  • shakynose
    othlucas skrev 2008-12-17 13:24:04 följande:
    exakt, så hade jag nog oxå känt. Och som sagt, min vän det handlar om är min äldsta vän och hon är självklart inbjuden, men hennes kille är helt ny och det verkar inte speciellt seriöst. Jag pallar inte ha det så att hon velar i ett halvår, "han ska med, han ska inte med"..nej tack.
    Finns det risk att hon tackar nej om killen inte blir bjuden? Om det nu utvecklar sig till nåt seriöst...
  • shakynose
    othlucas skrev 2009-01-08 13:48:27 följande:
    jag har inte frågat henne, jag lämnade en inbjudan till henne och hon tyckte det var en fantastisk bra idé att vi ska gifta oss utomlands. jag sa ingenting om hennes dejt. Några dagar senare så säger hon: "jag har bokat flyg, vi kommer ner den 26e..." VI? Ok, då anatar jag att hon räknar med honom. Ärligt talat så struntar jag i vilket nu. Hon får väl ta med honom, men vi bör ju veta en vecka innan med tanke på kuvertavgiften.
    Men då är ju problemet löst!
    Kan du inte utgå ifrån att båda kommer och att deras förhållande är seriöst om de planerat att åka? Jag menar, om det nu bara är en "fling" så brukar man ju inte boka in semesterplaner bara sådär...
Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?