• Ozziechick

    Klädkod

    Åh, jag behöver lite hjälp!
    Vi skulle gärna vilja ha smoking eller frack som dresscode på vår inbjudan, men det är ju inte alla som har och vi vill inte att våra gäster skall behöva lägga ut en massa pengar på att klä sig rätt för vårt bröllop. Vi vill dock att alla skall komma så fint klädda som möjligt så att det blir riktig balkänsla på festen... Just nu står det "klä dig för bal på slott" på våra inbjudningar, är det ok?

  • Svar på tråden Klädkod
  • Ozziechick

    Ja, det är klart att det är roligt!
    Hur hade ni uppfattat det om det stod "klädsel: mörk kostym (klä dig som du tycker passar för bal på slott"?

  • Opalen

    Vi valde mörk kostym som klädkod. Det är inte jättevanligt har jag märkt för vi har fått förklara för många vad det innebär men det är kul tycker jag att det tillåter lite finare kläder än vad kavaj gör. Vi vill ju att våra gäster ska vara festligt klädda. Påhittade klädkoder kan nog ställa till en del bekymmer för gästerna om de inte känner er väldigt väl och förstår vad ni menar...

  • J D

     


    Ozziechick skrev 2008-12-17 10:22:39 följande:
    Ja, det är klart att det är roligt! Hur hade ni uppfattat det om det stod "klädsel: mörk kostym (klä dig som du tycker passar för bal på slott"?

    Jag skulle uppfatta det som att paret inte har koll på etikett men det är naturligtvis inget jag skulle påpeka . Jag skulle klä mig i enlighet med klädkoden för mörk kostym eftersom det är den mest korrekt angivna av de två klädkoder som skrivningen innebär. Det jag tycker passar för en bal är balklänning och då är det högtidsdräkt som är klädkod- alltså uppger ni två klädkoder i inbjudan...

    Då tycker jag till och med att det är bättre att ni skippar mörk kostym-klädkoden och kör på "klä dig som du tycker passar för bal på slott" så har man åtminstone bara uppgett en bristfällig klädkod.

  • Ozziechick

    Hehe, jag som just började trycka inbjudningarna där det står "Klädsel: mörk kostym (klä dig för bal på slott"! Men du har kanske rätt... Rackarns vad svårt det skall vara!

  • J D

    Men skriv högtidsdräkt då. De som klagar kan ni hälsa att det går bra med mörk kostym. Inte klockrent, och vissa kanske tackar nej på grund av klädkoden men så löser man det iaf på den årliga studentbalen i min hemstad.

    Om ni inte vill riskera ngt så skriver ni mörk kostym och om ni ska vara på slott så förstår nog gästerna att det är en högst fin version av mörk kostym som gäller även om det inte är en särskild dresscode.

  • Svanboet

    Jag kommer i inbjudan skicka med ett informationsblad som är instucket bakom en flik. På det bladet kommer det stå vad klädkoden innebär för honom och för henne. Då behöver det inte bli så många frågor och är det ändå någon som undrar om mer specifika detaljer går det ju bra att höra av sig.

    Bal på slott kan skrämma många, kostym känns kanske mer som vanligt folk klär sig. Sen är klädkoden också en indikation på förväntad etikett-nivå på festen. Förväntas man uppföra sig som man gör på nobelmiddagen kanske det passar att använda "stiligare" klädkoder, ska man slå klackarna i taket mer som en studentfest och inte direkt bry sig om etiketten, ja då passar kanske kostym bättre.

  • J D

     


    Svanboet skrev 2008-12-17 13:11:53 följande:
    Jag kommer i inbjudan skicka med ett informationsblad som är instucket bakom en flik. På det bladet kommer det stå vad klädkoden innebär för honom och för henne. Då behöver det inte bli så många frågor och är det ändå någon som undrar om mer specifika detaljer går det ju bra att höra av sig.Bal på slott kan skrämma många, kostym känns kanske mer som vanligt folk klär sig. Sen är klädkoden också en indikation på förväntad etikett-nivå på festen. Förväntas man uppföra sig som man gör på nobelmiddagen kanske det passar att använda "stiligare" klädkoder, ska man slå klackarna i taket mer som en studentfest och inte direkt bry sig om etiketten, ja då passar kanske kostym bättre.

    En liten varning för att sticka med det i ett infoblad dock: det kan uppfattas som att man använder etikett som pekpinne vilket inte är OK. Jag skulle låta folk googla det eller fråga mig diskret istället om de nu inte kände till etiketten.

  • Svanboet

    Ah... jag menade att det liksom kommer inte bara vara med den informationen i bladet. Där kommer även finnas kontanktinfo till toastmaster, värdpar, OSA, klädkod, lokal och var/hur man hittar eventuell önskelista. Bara "bra att ha" information, inget mer och inget mindre.

  • J D

     


    Svanboet skrev 2008-12-17 13:17:19 följande:
    Ah... jag menade att det liksom kommer inte bara vara med den informationen i bladet. Där kommer även finnas kontanktinfo till toastmaster, värdpar, OSA, klädkod, lokal och var/hur man hittar eventuell önskelista. Bara "bra att ha" information, inget mer och inget mindre.

    Jag förstår det men det är ändå okonventionellt ur etikettsynpunkt medan de övriga punkterna du nämner inte är det. Önskelista är iofs eg. också okonventionellt men just den delen känns det som att man släpper alltmer på så där håller nog etiketten på att ändras. Konsulterar du Martha Stewart dock så är det ett stort no no.

  • Svanboet

    Jag har nog inte ens tänkt på det på det sättet... Tyckte att det var en servie till gästerna att få det "med-skickat" så slapp man alla frågor om klänningen ska vara lång och om det är okej med baraxlat fast det inte rekommenderas. Jag tycker ofta att klädkoder anges men inte följs och då vill jag inte att gästerna ska känna att de inte uppfyller "standarden". Måste nog fundera en och två gånger innan jag bestämmer vad som ska vara med på info-lappen.

Svar på tråden Klädkod