• tonårsmorsa

    Någon måste ha erfarenhet av GI?

    Som Linn74 säger så handlar GI främst om kvaliten på kolhydraterna, det gäller att undvika de snabba och istället äta långsamma kolhydrater. Potatis har visserligen ett högt GI-värde (snabba kolhydrater), men å andra sidan utgör det så liten del av matportionen att det totala GI-värdet på måltiden ändå kan bli lågt. Så om du t.ex. äter köttgryta med grönsaker till så kan du visst ta 1-2 potatisar. Du behöver därför inte sluta äta potatis när du äter enligt GI.

    Väljer du att köra en rivstart (ca 3 veckor) så utesluter man under den tiden i princip alla kolhydrater. Men just den fasen är inte alltid att rekommendera. När man drar ner kolhydratintaget på så låg nivå som man gör under rivstarten, så kommer kroppen omvandla fettet till ketonkroppar, vilka ersätter kolhydraternas funktion i kroppen. Men energiutvinningen går då mycket långsammare vilket kan göra att man blir lite "trögtänkt" (alla känner inte av det). Sen om man har ett fysiskt tungt arbete så är det också onödigt att minska kolhydratintaget så mycket som man gör under rivstarten. Även immunförsvaret är beroende av kolhydrater, vilket ytterligare talar för att man bör äta av dessa. I det långa loppet är det också nödvändigt att äta kolhydrater för att gå ner i vikt, eftersom det måste finnas en viss mängd kolhydrater i våra muskler för att vi ska kunna bränna fett. Detta brukar uttryckas med att "fettet brinner i kolhydraternas låga".

    En annan sak som verkar orsaka en hel del missuppfattningar är att man under rivstarten äter en hel del fett. Detta gör man för att ersätta den uteblivna energin från kolhydraterna. Men så snart rivstarten är över och man börjar äta mer kolhydrater så ska också fettintaget minskas. Det är alltså inte fritt fram att äta feta såser.

  • tonårsmorsa

    dfk
    Eftersom GI handlar om att välja kolhydrater av bra kvalitet så kan det anpassas för alla olika människor. Den som t.ex. vill gå ner i vikt med hjälp av GI kanske väljer att köra igång med en rivsstart då man äter extremt lite kolhydrater. Är målet däremot att få en jämnare blodsockerkurva så kan man använda sig av den gamla hederliga tallriksmodellen, men tänker också på att i så stor utsträckning som möjligt välja långsamma kolhydrater (fullkornsprodukter). För den som tränar kan det däremot vara befogat att äta snabba kolhydrater direkt efter ett långt och hårt träningspass, eftersom man då förbrukat de kolhydratdepåer som finns i kroppen. För de allra flesta motionärer kan det dock räcka att ta en smörgås och ett glas mjölk efter träningen. Sportdrycker är bara för de som tränar väldigt hårt eller under mycket långa pass.

  • tonårsmorsa

    dfk
    För att förtydliga mig lite väd gäller olikheterna mellan dig och din man. Om man ser till tallriksmodellen så beskriver man en bra fördelning mellan de olika livsmedlen som att en fjärdedel av tallriken ska bestå av protein (kött, fisk, fågel etc.), resten fördelas lika mellan grönsaker och kolhydrater (potatis, ris, pasta, bröd). Den som vill gå ner i vikt minskar kolhydraterna och ökar grönsaksmängden (1/4 protein, 1/4 kolhydrater, 1/2 tallrik grönsaker). Den som tränar eller har fysiskt ansträngande arbete tar 1/2 tallriken med kolhydrater och delar resten lika mellan protein och grönsaker. Använder man sig av den modellen och GI tänket så är det lätt att anpassa måltiden så alla får vad de behöver. (Att öka kolhydratmängden kan man ju också göra genom att ta en smörgås till maten.)

    Jag tycker att tallriksmodellen är den absolut bästa metoden för att lära sig äta rätt. Att sen kombinera det med att lära sig vilka kolhydrater som är att föredra är ju ännu bättre. Därför går det också utmärkt att kombinera GI med tallriksmodellen.

Svar på tråden Någon måste ha erfarenhet av GI?