Någon måste ha erfarenhet av GI?
Som Linn74 säger så handlar GI främst om kvaliten på kolhydraterna, det gäller att undvika de snabba och istället äta långsamma kolhydrater. Potatis har visserligen ett högt GI-värde (snabba kolhydrater), men å andra sidan utgör det så liten del av matportionen att det totala GI-värdet på måltiden ändå kan bli lågt. Så om du t.ex. äter köttgryta med grönsaker till så kan du visst ta 1-2 potatisar. Du behöver därför inte sluta äta potatis när du äter enligt GI.
Väljer du att köra en rivstart (ca 3 veckor) så utesluter man under den tiden i princip alla kolhydrater. Men just den fasen är inte alltid att rekommendera. När man drar ner kolhydratintaget på så låg nivå som man gör under rivstarten, så kommer kroppen omvandla fettet till ketonkroppar, vilka ersätter kolhydraternas funktion i kroppen. Men energiutvinningen går då mycket långsammare vilket kan göra att man blir lite "trögtänkt" (alla känner inte av det). Sen om man har ett fysiskt tungt arbete så är det också onödigt att minska kolhydratintaget så mycket som man gör under rivstarten. Även immunförsvaret är beroende av kolhydrater, vilket ytterligare talar för att man bör äta av dessa. I det långa loppet är det också nödvändigt att äta kolhydrater för att gå ner i vikt, eftersom det måste finnas en viss mängd kolhydrater i våra muskler för att vi ska kunna bränna fett. Detta brukar uttryckas med att "fettet brinner i kolhydraternas låga".
En annan sak som verkar orsaka en hel del missuppfattningar är att man under rivstarten äter en hel del fett. Detta gör man för att ersätta den uteblivna energin från kolhydraterna. Men så snart rivstarten är över och man börjar äta mer kolhydrater så ska också fettintaget minskas. Det är alltså inte fritt fram att äta feta såser.