• Bimmla

    De här med att bjuda respektive

    Jag funderar på hur man gör när man ska skicka ut inbjudningarna.
    Jag kommer bjuda mina kusiner som jag inte pratat med på säkert 6 år, jag har ingen aning om om någon av dom har en respektive och hur seriöst de är i så fall. Inbjudningskortet kommer skickas till min farbror så på så sätt blir mina kusiner inbjudna.

    Hur formulerar man inbjudan till dom? Är de upp till dom att informera om att dom har respektive och att dom vill följa med?
    Vi försöker ha ett så litet bröllop som möjligt så vi vill egentligen inte ha dit folk som vi inte känner.

  • Svar på tråden De här med att bjuda respektive
  • Burre Präst

    Om ni vill ha så litet som möjligt, varför alls bjuda in kusinerna då?

    Eller om ni vill ha kusinerna med, varför inte kontakta dem (eller farbror) och helt enkelt fråga vilka som har respektive?

  • Tooticki

    Om ni vill ha ett så litet bröllop som möjligt så kanske ni ska stryka de kusinerna från listan helt? Vi bjöd bara de vi umgås med, frivilligt. Inte såna släktingar som vi bara träffar på familjetillställningar. I vårt fall förstod alla vårt val och ingen ifrågasatte vår gästlista.

  • Tooticki

    Burre Präst skrev 2009-01-20 09:51:37 följande:


    Om ni vill ha så litet som möjligt, varför alls bjuda in kusinerna då?Eller om ni vill ha kusinerna med, varför inte kontakta dem (eller farbror) och helt enkelt fråga vilka som har respektive?
    Jag är helt enkelt för långsam
  • Bimmla

    Jag känner att det vore väldigt kul att ha med kusinerna men känner inget större behov att träffa deras nya respektive på mitt bröllop.
    Jag får göra så att jag ringer och förklarar för dom att vi försöker hålla de nere och de är ju inte ens säkert att de finns några respektive att ta hänsyn till =)

    Tack för era svar

  • Tooticki
    Bimmla skrev 2009-01-20 09:57:39 följande:
    Jag känner att det vore väldigt kul att ha med kusinerna men känner inget större behov att träffa deras nya respektive på mitt bröllop.Jag får göra så att jag ringer och förklarar för dom att vi försöker hålla de nere och de är ju inte ens säkert att de finns några respektive att ta hänsyn till =)Tack för era svar
    Låter som en bra idé!
  • anne på grönkulla

    Det beror ju på hur viktigt det är att kusinerna kommer, tycker jag. Jag kan gå till mig själv, fick jag en inbjudan från nån som jag inte träffat på 6 år och som inte tagit reda på om jag levde med nån eller inte och därför inte bjöd min man så skulle jag inte gå.

  • Tokstolla

    Men vad jag skulle ha tagit illa vid om mina kusiner som jag inte träffat på säg 6 år inte bjöd in min respektive -som jag kanske haft i 5 år! För som sagt, ni vet inte om de har eller ej... OK, det ska vara litet men är 2 personer till verkligen så mycket för er?

    Verkligen inte meningen att det ska låta grinigt, även om mina ordval gör det här. Ber om ursäkt för det

  • Bimmla
    Tokstolla skrev 2009-01-20 16:06:39 följande:
    Men vad jag skulle ha tagit illa vid om mina kusiner som jag inte träffat på säg 6 år inte bjöd in min respektive -som jag kanske haft i 5 år! För som sagt, ni vet inte om de har eller ej... OK, det ska vara litet men är 2 personer till verkligen så mycket för er? Verkligen inte meningen att det ska låta grinigt, även om mina ordval gör det här. Ber om ursäkt för det
    Fast nu är de inte två kusiner utan fyra... så då blir det fyra personer extra om alla har en respektive.
    Men är det verkligen upp till mig att höra av mig å cheka läget bara för att de är jag som gifter mig??
    Jag själv skulle inte ta illa upp om någon av dom gifte sig och inte bjöd in min m2b eftersom dom inte träffat honom och knappt vet att han finns.
  • Finyare

    Nu kanske det bara är jag som är krånglig, men jag tänkte göra två set av inbjudningar, en till själva vigseln och en till festen. Då vi ville hålla kostnaderna nere och inte utesluta vissa från vigseln så verkade det enklast. Bara dem närmaste kommer bli bjudna på festen, men alla får komma på vigseln!
    På så vis slipper jag känna att jag "uteslutit" någon. Sen hur kul dem tycker det är med att bara vissa får komma på festen är upp till dem. Dem fick ju i alla fall vara med på det viktigaste!

    Vad gäller formulering så har jag samma problem, det jag tänkt ut hittills är antingen en liten parentes där det står "med respektive" eller helt enkelt skriva "Fam. Svensson". Men det är ju jag det!
    Enklast är ju självklart att fråga farbror om han vet om dem har någon respektive.

    Lycka till!

  • Augusti2010

    Det handlar inte om huruvida du vet om respektives existens eller inte, utan att när man blir bjuden på fest av detta slag är det tradition, etikett - kalla det vad du vill - att man får ta med sig sällskap. Som gäst ska du inte behöva gå på en sådan fest utan din etablerade partner/man/fru, och det är vanligt hyfs enligt min mening att man bjuder folks respektive. Två för en liksom. Vill du ha en person på ditt bröllop får du också räkna med dennes respektive eller inte bjuda personen alls. Vet du inte om vederbörande har respektive eller vad denne heter skriver man något i stil med "Kalle Karlsson med ev. respektive inbjudes..."

    Personligen skulle jag ta illa vid mig om någon bjöd mig på bröllop men min sambo inte fick komma. Då skulle jag inte heller gå. I sådana här sammanhang räknas man som ett par helt enkelt.

Svar på tråden De här med att bjuda respektive