• Augusti2010

    De här med att bjuda respektive

    Det handlar inte om huruvida du vet om respektives existens eller inte, utan att när man blir bjuden på fest av detta slag är det tradition, etikett - kalla det vad du vill - att man får ta med sig sällskap. Som gäst ska du inte behöva gå på en sådan fest utan din etablerade partner/man/fru, och det är vanligt hyfs enligt min mening att man bjuder folks respektive. Två för en liksom. Vill du ha en person på ditt bröllop får du också räkna med dennes respektive eller inte bjuda personen alls. Vet du inte om vederbörande har respektive eller vad denne heter skriver man något i stil med "Kalle Karlsson med ev. respektive inbjudes..."

    Personligen skulle jag ta illa vid mig om någon bjöd mig på bröllop men min sambo inte fick komma. Då skulle jag inte heller gå. I sådana här sammanhang räknas man som ett par helt enkelt.

  • Augusti2010

    Jag kanske ska förtydliga att jag med "sällskap" inte menar typ dejt. Kanske dåligt ordval, men jag menar som jag skrev fortsättningsvis, att man som gäst ska få ta med sig sin etablerade partner. Poängen är helt enkelt att man inte splittar etablerade par i sådana här sammanhang. Huruvida paret är gifta eller inte spelar ingen roll. Ibland kan det kanske vara svårt att avgöra vad som är tillräckligt seriöst för att klassas som respektive, men visst kan man ha högst seriösa förhållanden utan att bo ihop. Själv pluggade jag t.ex. på annan ort i 4,5 år, och vi var alltså inte sambos, men ändå förlovade. Så att dra gränsen vid just sambo blir inte alltid heller så lyckat.

  • Augusti2010
    Bimmla skrev 2009-01-21 16:38:23 följande:
    Nej fast de är de där med att om alla andra kusiner blir inbjudna förutom just som fyra så kommer förmodligen släktbanden inte stärkas av de valet. Om jag inte bjuder kusinerna kan jag då bjuda min farbror och hans fru??
    Absolut, om det är någon skillnad i din relation till farbrodern jämfört med till kusinerna. Själv kommer jag göra just så i ett fall - bjuda en morbror men inte två kusiner (hans barn alltså). Morbrodern har jag kontakt med, han och kusinernas mamma är skilja och sedan dess har han börjat intressera sig och umgås med oss igen. Han var t.ex. med på vår dotters dop. Kusinerna däremot var också bjudna för att visa välvilja, men de kom inte. Och jag har inte haft någon kontakt med dem sedan vi var små. Så jag kommer inte att bjuda dem, och ser inget konstigt i att inte bjuda släkt som man inte har någon som helst kontakt med.
Svar på tråden De här med att bjuda respektive