• lingon82

    Barnfritt bröllop!

    johanna anders skrev 2009-04-05 08:37:36 följande:


    Har ni inte någon mysig dagisfröken att fråga? Jag har också oerhört svårt att släppa mina barn och alla dem som barnen känner kommer ju vara på bröllopet. Så vi ska fråga en go dagisfröken på älsta sonens dagis om hon vill passa dem för en penning tills min mamma tar över vid midnatt. Henne litar jag på till 1000% De ska sjävlklart vara med på vigseln och en stund på festen men sen är det inte en passande miljö för barnen som behöver sova.
    Tänk bara på att många FÖRSKOLOR (det har inte hetat dagis sedan 1970) har en policy mot att inte passa barn utanför jobbet. Är själv förskollärare och efter utlåtande från skolverket tillåts vi inte ställa upp privat. En del ställen ser mellan fingrarna men inte alla, så bli inte förvånade om ni får ett nej. Kanske finns det en vikarielista? Jag säger INTE att det är fel att fråga men jag skulle inte ställa upp då jag tycker det strider mot proffsigheten i min yrkesroll.

    Jag vill bara lugna alla oroliga föräldrar med att barn är mycket duktiga på att skapa relationer med andra människor, både vuxna och barn. Därmed inte sagt att man ska lämna till vem som helst, men en person som man litar på (granne, vän, avlägsen släkting osv)ska man inte ha betänkligheter för.
    Lycka till med att hitta lämpliga barnvakter!
  • lingon82

    Jag skriver nu MIN åsikt och endast MIN åsikt.Detta är hur jag skulle agera, inte hur alla ska göra.

    Jag skulle definitivt avböja att passa barn utanför arbetet. Varför?
    1. Det är inte tillåtet. Skolverket har gjort bedömningen att det inte är lämpligt, att ställa upp för vissa föräldrar utanför arbetstid anses oetiskt.
    2. Mitt yrke är förskollärare (pedagog), inte barnflicka. Jag har en högskoleutbildning i att undervisa och ge omsorg åt barn 1-5 år, samt att undervisa på grundskolan. Jag tycker att jag skulle degradera mig själv och hela min yrkeskår (det ÄR skillnad mellan att passa och undervisa).
    3. På helgerna vill jag inte göra något som har med jobbet att göra. Då har jag min familj att umgås med. jag tycker genuint om alla barn på min avdelning men jag anser att man ska skilja på jobb och privat. Jag skulle alltid fråga mig själv om jag behandlar de barn annorlunda som jag även tar hand om på min fritid.

    Jag har fått frågan ett par gånger och tar absolut inte illa upp. Det är ju ett gott betyg att bli frågad om jag även vill ta hand om barnen på fritiden! Jag hänvisar alltid till våra duktiga vikarier som gärna sitter barnvakt på sin fritid.
    Mitt råd är: tänk över andra alternativ i första hand. Det kanske finns någon ni inte ens har tänkt på.

  • lingon82

    För mig är det en viktig skillnad att vara utbildad eller inte. Jag är stolt över mitt arbete och får tyvärr höra allt för ofta att "passa barn kan väl vem som helst, det behöver väl inte vara så svårt".
    För mig har dagis en negativ klang då ordet syftar till den gamla barnstugan som främst var barnpassning och inte pedagogisk verksamhet.
    Att jag bryr mig är väl inte så konstigt då detta är mitt yrke?

    Jag har nu sagt mitt och önskar alla återigen lycka till med att hitta ett lämpligt alternativ till barnpassning.

  • lingon82
    MulleNuh skrev 2009-04-05 22:24:02 följande:
    Fast är det inte så att ALLA som arbetar på förskolan måste ha utbildning? Jag tar det för givet iaf och skulle inte gilla om outbildade jobbade med mina barn..
    Nej, tyvärr är det inte så. Det finns två yrkesgrupper som är behöriga att arbeta i förskolan. Den ena är barnskötare som är en gymnasial utbildning. Barnskötarnas uppgift är att sköta om och aktivera barnen. Förskollärarna har det pedagogiska ansvaret för barngruppen och är också den som ytterst svarar mot föräldrarna om barnens utveckling.
    I dagsläget anställs många på tidsbegränsade anställningar (grav vik, Allmän visstid samt sjukvikariat) som saknar både barnskötarutbildning och förskollärarutbildning. Visst kan dessa vikarier vara underbara människor som har god hand med barn men behöriga är de inte. Dock är en lagändring på väg som ska göra det i princip omöjligt att anställa någon som inte är behörig. Även barnskötare ska vidareutbildas inom matematik och svenska.
    Hör dig för hur det ser ut i ditt område och du blir förvånad. Hos mig är just nu 6 vikarier obehöriga av totalt 40 anställda. Det är 15%...
    På friskolan som ligger granne är drygt 50% behöriga.
Svar på tråden Barnfritt bröllop!