• Anders 74

    Vett & etikett vid inbjudan

    Hej

    Jag skulle uppskatta om jag fick lite respons på följande fråga. Vad gäller vid inbjudan till bröllop ?

    Bakgrundsfakta: bästa kompisen skall gifta sig. Jag träffade en tjej ganska nyligen eller ja. Vi har varit ihop nu i 7mån. Nu när inbjudan till kompisens bröllop kom så antog jag givetvis att vi bägge va bjudna. Det stod inget om vem som va bjuden i inbjudningskortet bara att det va adresserat till mig. Men nu vid samtal med kompisen så säger han att inbjudan är personlig och att min tjej inte är bjuden.

    Hur skall man tolka detta ? Skall jag ta illa vid mig och inte gå på bröllopet eller skall jag ifrågasätta detta ? Jag har frågat folk i min omgivning och alla tycker detta är dålig stil som vissa uttryckte sig !!

    Men vad säger ni ? Är det någon som kan vett & etikett reglerna ?

    Tacksam för svar

    MvH
    Anders

  • Svar på tråden Vett & etikett vid inbjudan
  • MysanX

    Har man en etablerad relation så tycker jag att man verkligen bjuder med respektive.
    Har man ont om pengar så får man nog välja att inte bjuda paret alls eller inte bjuda ett annat par. Att bara bjuda en i ett parförhållande skapar OFTA disskusioner.
    Du kan ju fråga honom hur han skulle kännt om du bara bjudit honom och inte hans respektive...

  • Lumo

    Självklart bjuder man respektive. Vi hade en som vi bjöd där vi var lite osäkra då paret egentligen är skilda men umgås. Vad vi inte visste var om de umgicks enbart som kompisar eller hittat tillbaka till varandra som par men när vi fick frågan om hennes respektive också fick följa med var svaret självklart ja.

  • Bambi76

    Självklart tycker jag att man ska bjuda respektive!
    Jag tycker att du ska fråga din kompis om hur han skulle reagera om du inte bjöd hans flickvänn om rollerna var ombytta.
    Hur tar din tjej det här ? Om min kille hade blivit bjuden på ett bröllop och inte jag skulle jag ha blivit ledsen och sårad..

  • passionsblomman

    För egen del ser jag det som självklart att bjuda med respektive.
    Jag har dock insett här på bt att det verkligen inte är alla som tycker som jag.

    Ska jag vara alldeles uppriktig får jag ibland intrycket att detta att ställa till med bröllop blivit en egotripp av sällan skådat slag, där man regisserar sin dag in i detalj och BARA vill ha dem man verkligen tycker allra bäst om/umgås med eller de som verkligen känner sig tillräckligt hedrade över att ha blivit bjudna.

    Helst ska dessa gäster gärna vara användbara i syfte att fota, filma, binda buketten,sminka, dekorera lokalen, hjälpa till med gud vet allt och stötta, peppa jubla och fira så att brudparet kommer ner i pris så mycket som möjligt och naturligtvis känner sig tillräckligt i rampljuset för att de ska ha fått valuta för alla "de hutlösa pengar det ändå kostar att bjuda på fest"

    Som slutkläm är det också BARA önskvärt med presenter som är garanterad succé, eller reda pengar så man slipper fula saker man ändå inte vill ha.

    Jag tycker en och annan skulle behöva vända på saken och inse att det kanske är en ära för BRUDPARET att kunna räkna så många som vänner och att de bryr sig om ens stora dag mycket nog för att vilja dela den. Men, det är jag det.

  • Aleta

    Passionsblomma!
    Jag kan bara instämma i det du säger.

    Man ordnar fest för sina gästers skull, inte för sin egen tycker jag. Att bara bjuda en i ett par är inte särskilt omtänksamt och speciellt inte till en bröllopsfest som firar just ett par som gifter sig. Då om någonsin ska väl gästerna få ha sin älskade bredvid sig för att hylla kärleken.

  • Chrisse och Jonas

    Det är väldigt mycket snack om detta på BT.
    Men vad man inte får glömma är att alla här har olika bröllop med olika förutsättningar. Vissa är begränsade av budget eller av plats.. då är det upp till vart och ett brudpar att välja om de vill bjuda sina närmsta eller hoppa över en nära vän för att kusinens sambo ska kunna komma.. vissa väljer att hellre ha bara sina närmsta.. det är ju också skillnad på om det är 35 gäster eller 90. Det är inte alls säkert att det är personligt mot din flickvän utan kanske det finns andra gäster som bjudits själv. Sen har du inte nämnt om ni umgås med flickvännen eller inte..det gör också skillnad tycker jag. Men som sagt där är många åsikter på ämnet.. men i slutändan är det brudparets beslut vem de vill spendera sina pengar på tycker jag.

  • Lemonita

    Så tycker jag inte att man gör. Hade min vännina bara bjudit mig hade jag inte gått och vi hade förmodligen blivit ovänner. Tack och lov så skulle de aldrig bete sig så. Fult.
    Har man inte råd med att bjuda hela par så borde man vänta med att gifta sig eller finna andra lösningar.

  • Delsbostintan

    Surt! Jag skulle ha blivit jättebesviken. Och jag skulle inte ha ställt upp på nån Tysklandsresa tror jag. (Även om det är kul, vi gjorde vår tripp i helgen som var och kom hem med sjukt mycket godsaker :)

  • Aleta

    Ja, det är brudparets beslut, men de får vara beredda på att en del av gästerna blir ledsna.
    Jag tycker att man ska kolla av sådant lite fint innan man skickar inbjudan.

    Om TS hade blivit kontaktad av sin kompis och fått veta att de tyvärr inte hade råd/plats att bjuda flickvännen men hemskt gärna ville bjuda åtminstone TS så tror jag att det hade varit lättare att acceptera än att få en inbjudan med ett bara namn på kuvertet.

    Vi gjorde t ex så att när vi fick nejsvar så ringde vi till andra som vi gärna ville bjuda istället. Vi förklarade läget, att vi gärna ville att de skulle komma, men att de inte var bjudna i första omgången utan att några hade tackat nej. Vi fick bara positiva svar och skickade sedan ut inbjudan till dessa, varav flera kom på bröllopet.
    Senare har jag fått lära mig att det faktiskt var helt rätt enligt gammal etikett att göra så.
    Man ska nämligen som gäst egentligen svara inom en vecka oavsett osa just för att man ska kunna bjuda andra.
    Chrisse och Jonas skrev 2009-04-08 20:29:16 följande:


    Det är väldigt mycket snack om detta på BT.Men vad man inte får glömma är att alla här har olika bröllop med olika förutsättningar. Vissa är begränsade av budget eller av plats.. då är det upp till vart och ett brudpar att välja om de vill bjuda sina närmsta eller hoppa över en nära vän för att kusinens sambo ska kunna komma.. vissa väljer att hellre ha bara sina närmsta.. det är ju också skillnad på om det är 35 gäster eller 90. Det är inte alls säkert att det är personligt mot din flickvän utan kanske det finns andra gäster som bjudits själv. Sen har du inte nämnt om ni umgås med flickvännen eller inte..det gör också skillnad tycker jag. Men som sagt där är många åsikter på ämnet.. men i slutändan är det brudparets beslut vem de vill spendera sina pengar på tycker jag.
  • Lumo

    Passionsblomman instämmer helt jag med!

Svar på tråden Vett & etikett vid inbjudan