Fråga prästerna 8
Det går bra med en präst.
Det går bra med en präst.
NN, jag vill älska dig
dela glädje och sorg med dig
och vara dig trogen
tills döden skiljer oss åt
Jag saknade mer lektionen i hur man skär en tårtbit så att den ser mindre ut än den egentligen är...
Och angående psalmer: psalmboken är ju ett av våra bekännelsedokument (liksom handboken) och de psalmer som ingår i den (psalm 1-600-nånting) är alltså okejade teologiskt kan man ju resonera. (En del psalmer är ju dessutom lovsånger.) De är dessutom kända i hela Sverige, dvs var man än kommer i vårt avlånga land så sjunger man samma psalmer. Nu är ju det en sanning med modifikation förstås eftersom man ändå har många att välja på, men om man ska tänka till lite varför det är som det är.
Man måste hänvisa till den bok numrena står i. Så är det i alla länder där man har flera "hymnals". Inget konstigt.
Sen slarvar folk och har ingen koll. Också inte konstigt
Frågorna ser ut att finnas med: här är en länk evl.fi/EVLsv.nsf/Documents/67A678445D9687BDC22570BB00611926&lang=SV till finska kyrkans sida om vigsel. Längst ner där finns också en pdf med hela ordningen.
Man andas och tänker att det allra viktigaste är att ni blir gifta i alla fall. Och så får man vara besviken för att samtalet inte blev som man förväntat sig, men man låter det inte ta all ens energi och förta glädjen. Och samtalet säger inget om hur vigseln ska bli. Det kan finnas hundra orsaker till att han var som han var på samtalet, stressad, för mycket att göra osv Förhoppningsvis är det annorlunda nästa lördag!
En text från Matteus läses alltid av präst sedan är det valfritt, så en eller flera eller alla
Wedding 2009 skrev 2009-07-18 10:35:09 följande:
Och prästen. Jag har två till tre vigslar de lördagar jag är i tjänst i sommar (7 helger juni-augusti). Plus några dop varje helg och en och annan begravning i veckorna. Det är väldigt många personer att hålla i huvudet samtidigt. Mycket lättare med fyra veckors framförhållning och därmed ca en tredjedel så många personer i taget. ROligare för alla! Sedan finns det naturligtvis särskilda omständigheter som gör att man behöver träffas tidigare, semestrar osv.
Kjell Präst skrev 2009-07-21 07:22:33 följande:
Jo, jag skriver ner en del. Men jag vill inte ha långa personbeskrivningar på brudpar, jag vill komma ihåg dem!
Kjell Präst skrev 2009-07-21 09:48:24 följande:
Japp, nya direktiv från riks kom igår
Jag har svarat i din tråd nu! Jag är fö också präst om det nu gör skillnad...
ORdningen för en kyrklig vigsel är samma oavsett var den sker. Kolla på svenska kyrkans hemsida. Hur man löser pslamer varierar från präst till präst. Man sjunger a capella eller har någon som kompar på lämpligt instrument tex.
Vigselclearingen som finns mellan församlingar är endast obligatorisk i kombination med kyrkorummet. Det betyder att er hemförsamling inte har skyldighet att betala vigselförsamlingen för präst etc om ni har vigseln på stranden. De kan välja att göra det, men har inte skyldighet alltså (om inte just dessa två församlingar har en särskild överenskommelse).
Oavsett så ska inte ni betala något. Ställer de upp med präst (vilket de inte har _skyldighet_ till utanför kyrkorummet) så får i slutändan den församlingen bjussa på det om de inte får betalt av er hemförsamling.
Inga frågor till oss präster som är icke-ullared-relaterade?
Ni kan fråga honom men det är upp till hon om om han vill/kan. Församlingen där ni gifter er har ingen skyldighet att betala honom så han kan åka dit på att göra det på sin fritid. Om ni tillhör den församling där han jobbar så kan han kanske få göra det i sin tjänst. Enklast är att ta kontakt med honom själv och fråga.
Det ni gör nu då, eftersom ni är gifta juridiskt, är en välsignelse över borgerligt ingått äktenskap. Den liknar en vigsel men är inte exakt lika. Det är inga konstigheter kyrkligt sett.
Miss Giggle skrev 2009-08-01 12:55:20 följande:
Jepp, det går bra! Ordningen är densamme, men man väljer ofta inte extramusik. Då tar det kanske 15-25 minuter, beroende på hur många verser psalmer och hur långt tal prästen håller.
Det finns en ordning som är gemensam för Svenska kyrkans alla församlingar. Kolla på www.svenska kyrkan.se
Tillsammans med prästen kan man komma överens om var solosångerna ligger. Alla solon är extragrejjer -och lägga till i ordning kan man -men inte dra ifrån (tex en psalm). Så ja, man kan ha fler solon än tre.
Man måste inte ha alla verser på psalmerna man väljer.
Församlingen har ingen skyldighet att erbjuda er en annan präst. Det ni kan göra är att prata med kyrkoherden i församlingen och berätta om er upplevelse. Beroende på omständigheter kan de kanske hjälpa till med annan präst (men som sagt, ni har ingen rätt att få annan serverad). Oavsett om de kan hjölpa er eller inte tycer jag att det är viktigt att sagda prsät och chef till honom får återkoppling om er upplevlese. Visst är det jobbigt att bli kritiserad och en del håller de kanske inte med om, men det är ju också enda chansen att kunna förändra en situation.
Ni kan också försöka hitta en "egen" präst. Det har man alltid rätt till. Men återigen, församlingen har ingen skyldighet att ersätta honom/henne.