• Telis

    Livets viktiga och oviktiga frågor

    Vi fortsätter på vår åttiofjärde (eller nåt sånt) tråd - under tre års tid har vi hunnit prata om det mesta. Det vi alla (möjligen med ett undantag ) har gemensamt är vår längtan efter barn. Vissa har hunnit skaffa sig flera stycken under åren, andra väntar fortfarande. I stort sett alla sätt att få barn på (utom att stjäla ett på Ikea) är snart representerade här i tråden.

    Men även om barnpratet är den röda tråden så är det ofta minst lika roligt att diskutera eventuella husköp, middagsplaner, vintips, snuskiga ord och Boris Becker och hans färg på ... eh, den lilla kalufsen.

    Så, nu fortsätter vi babblet. Ska vi inte försöka se till att den här tråden spränger 10.000-strecket i antal inlägg? Den förra tråden var såååå nära och vi har lyckats förr.

    Den förra tråden finns här: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3389838.html

  • Svar på tråden Livets viktiga och oviktiga frågor
  • kängu

    Nu är jag på väg hemåt efter en supertrevlig lunch med Mugglan!

    Hej Cicci, kul att se dig härinne! Låter som att du håller dig buisy!

    Instämmer i hurraropen!

    Vad mer?

    Nenne, jag vill också ha länken till din blogg när du nu börjar skriva

  • muggles

    Kängu: instämmer - supermysigt!

    Cicci: du är inboxad. Det är nog som sagt inte riktigt din stil (jag var också förvånad att BS tyckte det var fint - inte riktigt din stil heller BS?) men...

    Ore mfl: jag tycker genusperspektiv är jätteviktigt (är glad att de är medvetna om det på förskolan tex). Och jag tror att vi formar våra barn in i könsrollerna genom att visa dem uppskattning när de beter sig som en riktig "tjej" el "kille" - oavsett om vi egentligen tycker att man ska behandla dem jämlikt. Jag är en riktig rödstrumpa och vurmar för jämlikhet (och tuffa drakdödaren Livia är min idol!!!) men jag tycker också att det är kul att ha en liten TJEJ därhemma. Jag vill att hon ska bli tuff och modig och framåt - samtidigt som jag tycker att hon gärna kan få ha kjol/klänning/fina skor/halsband mm. Hon har x antal tuffa jeans och tröjor och om hon uppskattar fina glitterskor och plasthandväska så är det ok. Men jag tror att anledningen till att hon uppskattar det är just att hon får mkt kommentarer av oss av typen "vad FIN du är i dina nya skor". Så visst formar man dem omedvetet och medvetet. Förstår ni vad jag menar??

  • muggles

    Det här med att alla tjejer vill ha rosa nu för tiden - det kan inte ligga i generna. När vi var små hade man ju inte rosa och inte ville vi ha det heller (det fanns väl inte ens - kollar man på gamla kort var det ju helt andra färger på alla barnkläder). Men småtjejer ser och hör ju uppskattande kommentarer om andra småtjejer på tv, tidningar, på dagis mm som har rosa "åååååhhhh, vilken söt liten tjej" - klart de vill ha rosa då! Alla säger till mig (som undviker rosa så långt det går på Moas kläder) "vänta du bara, när hon blir större vill hon inte ha ngt annat". Tja, vi får väl se. Det kan mkt väl bli så men då är knappast för att det ligger i generna...

  • viktualia

    Mugglan - min rosa period var nog i mellanstadieåldern... innan och efter hade jag andra projekt. Och jag tror som du att det handlar om att balansera på vilket sätt man försöker påverka sina barn. Mycket handlar nog om att visa att normerna inte är lagar utan givna av annat, att möjligheterna för tjejer resp killar inte nödvändigtvis skiljer sig åt och att med sitt eget sätt att leva visa att vi människor är individer med egna val.

  • Ore

    Muggles: Det var absolut inte menat som kritik mot er uppfostran av Moa (hoppas du inte tog det så...)! Jag bara funderade litet kring det... Om en liten kille hade blivit lika begeistrad i handväska, armband och skor, och i så fall varför/varför inte?

    Sedan tänkte jag också på mina systerdöttrar, som fått rosa kläder m.m. ända sedan de var pyttesmå bara för att min syster tyckte att "men, annars syns det ju inte att det är flickor". Nej, just det... Varför ska man veta könet på barn som man inte ens känner? För att kunna behandla dem olika, eller?

    Och jag håller med om att man formar barnen genom att ge dem positiva kommentarer/bekräftelse när de beter sig enligt sin 'inpräntade' könsroll. Medvetet eller omedvetet...

  • Ore

    Jag var också litet fundersam kring NÄR ett barn uppfattat vilket kön det har, om det är "som mamma" eller "som pappa", och när man då börjar ta efter den ene eller andre föräldern?

  • fru AM

    Vill bara inflika att Storsonens favorit färger är svart och ROSA. Om/när Livia själv får välja färg på något så blir det blå.


    Nu dags att hämta drakdödar-Livia på dagis!

  • viktualia

    Nu är det:

    FREDAG!!!!!!!!!!!!!!!!

    - och alldeles för lite onyttigheter som jag kan tugga i mig
    - och alldeles för mycket halvrisig text som jag borde förbättra

    UNDRAR när maken kommer hem och avbryter mitt jobbande?!?! Hoppas på snart... fnisssssss

    :cheers3:

Svar på tråden Livets viktiga och oviktiga frågor