• KatjaB

    Hon vill bjuda kusin som hon har ett förflutet med

    jag skulle inte bjuda, visst att de är släkt, men hon gillar inte honom och inte du heller uppenbarligen. Att bjuda bara för att känns ju lite krystat, det är er dag och folk som får en att må dåligt kan man vara utan.
    Är det så att ni bjuder precis alla i släkten utom just honom kanske ni får ta att folk frågar varför han inte blev bjuden, är det så att ni utesluter fler för att ni inte har råd mm, så är det ju bara att säga att ni inte har råd att bjuda alla och måste dra en linje någonstans

  • KatjaB

    Nej, men det får man faktiskt inte. Läste en insändarfråga för ett tag sedan typ "fråga juristen" och enligt denna så får man inte gifta sig med sin kusin.
    Trodde själv att man fick det.


    passionsblomman skrev 2010-02-18 13:33:10 följande:
    Man får faktiskt rent lagligt gifta sig med sin kusin om man vill. Att utöva incest däremot är belagt med fängelsestraff i Sverige.Jag påstår inte att jag tycker det är skitbra med så nära släkt som gifter sig-och därmed kanske också får barn ihop. Men faktum kvarstår helt oavsett vad jag tycker om saken-det är inte incest i lagens ögon.
  • KatjaB

    grejen är ju att jag inte minns, måsteta o leta igenom tidningshögen hemma vart det var. Insändaren var en kvinna som diskuterat med sin mamma om hurvida man fick eller inte fick gifta sig med en kusin, och i svaret skrev juristen efter ett utlägg tillslut att nej, man får inte gifta sig med en kusin.


    passionsblomman skrev 2010-02-18 13:44:23 följande:
    Var läste du den? Om det vore förbjudet så är ju den debatt som pågår i samhället om huruvida det ska förbjudas helt irrelevant.
  • KatjaB

    ska bara tillägga att jag själv blev förvånad, trodde att det var så som ni också säger.. hoppas jag hittar tidningen sen så jag kan citera.

    Själv skulle jag aldrig någonsin ha sex med nån av mina kusiner, oc helt ärligt skulle jag nog tyckt att det var rätt så äckligt ifall min sambo hade haft det.. Alla har förstås olika nära relationer med sina släktingar men iallafall

  • KatjaB

    tack! hade för mig att jag läst det nyligen.


    Heloise skrev 2010-02-18 13:53:09 följande:
    Du har rätt det står i en bröllopstidning. Men jag tror att man som kusiner måste söka tillstånd. Hur som haver flera av mina kompisar har föräldrar som är kusiner( kommer ifrån redneck county, där det är dåligt med folk)
  • KatjaB
    VincitOmnia skrev 2010-02-18 14:53:15 följande:
    Bjud honom men be honom tacka nej. Kommer han ändå på ert bröllop så är det väl bara att be ett par av dina kompisar att ledsaga honom där ifrån./Johan
    Det låter ju inte riktigt vettigt..

    "Hej, vi vill jättegärna bjuda alla men inte dig. Vi vågar inte stå för det inför släkten och dessutom gillar vi inte dig. Du får en inbjudan men vi hoppas att du tackar nej och om du ändå dyker upp har vi två utkastare som ser till att du inte kommer in. Vi hoppas ändå att du är hygglig nog att inte berätta om det här för släkten utan spelar med i vår charad"

    Alltså, om ni inte vill bjuda honom så får ni nog ändå stå för det. Sen måste ni ju inte berätta just varför. Är han otrevlig mot allt o alla så är detju lättare att säga att det är för att ni inte riktigt drar jämnt helt enkelt.
  • KatjaB

    Nu så, nu har jag hittat tidningen. (bröllopsmagasinet)

    Fråga: jag och min familj hamnade i en vild diskussion när vi började prata om mitt och min sambos bröllop. Vi är absolut inte släkt men diskussionen handlade om ifall det är lagligt att två kusiner får gifta sig med varandra? Jag hävdar att de får det.

    Svar: Intressant fråga, Alla som ska gifta sig måste ansöka om prövning av äktenskapshinder.. såkallad hindersprövning. Vid hindersprövningen utreder man om det finns några hinder för ingående av äktenskap. En av de förutsättnningarna man undersöker är om det finns något släktband mellan parterna. Här framgår tydligt att kusiner inte får ingå äktenskap med varandra. Dock kan justitieministern ge tillstånd av särskilda skäl.

Svar på tråden Hon vill bjuda kusin som hon har ett förflutet med