Inlägg från: BlackWIngedAngel |Visa alla inlägg
  • BlackWIngedAngel

    Om barn på bröllop

    Nu kommer det säkerligen bli några upprörda röster kring detta, men jag skriver ändå, för jag förstår faktiskt inte varför man förbjuder barn på bröllop.
    Man hävdar att man bara vill ha vuxna med, därför att barn inte har roligt på bröllop. För mig känns det hela bara som en ursäkt att hålla antalet gäster nere en aning. Om de gäster ni bjuder nu ÄR vuxna människor, vem skulle göra bedömningen om deras barn skulle tycka om bröllop, mer korrekt än deras egna, vuxna, kloka föräldrar. För om man bestämmer att de inte är vuxna nog att fatta det beslutet, så är ju inte de heller vuxna nog att komma på bröllopet då?.

    Det enda som ter sig än mer märkligt för mig är de som bjuder barnen till ceremonin, men inte till kalaset. Jag vet åtminstone INGA barn som tycker att gudtjänster är roligare än kalas och då tillhörde jag ändå själv de barn som tyckte det var roligt att vara i kyrkan. Men inte roligare än kalas. Nej, jag har många roliga minnen från när jag barn och var med mina föräldrar på kalas.

    Och visst finns det barn som inte trivs på bröllop. Faktum är att jag känner ett par som har en son som inte klarar av stora kalas utan att bli arg eller liknande. Men eftersom föräldrarna är just VUXNA människor så är de naturligtvis medvetna om detta och fullt kapabla att fatta beslutet att lämna honom med barnvakt, utan att jag behöver tala om det för dem.

  • Svar på tråden Om barn på bröllop
  • BlackWIngedAngel

    Jo jag vet att ekonomin är något som gör att man får prioritera. Och man får prioritera vad man vill, när det gäller ens bröllop.
    Men personligen tycker jag att det känns ärligare att står för det då än att skylla på "de jobbiga barnen".


    Duchess skrev 2010-03-09 00:09:06 följande:
    Ett av skälen är ekonomi och platsbrist. Låt oss säga att du har en lokal som rymmer 50 personer. Kuvertkostnaden ligger på 500 kr (då har jag räknat lågt). Ska du då välja att bjuda 35 vuxna och 15 barn, eller 50 vuxna? För oss var det ett enkelt val.
  • BlackWIngedAngel

    Barn kan visst sitta still under långa middagar. Det varierar ju från barn till barn hur de reagerar. Man kan naturligtvis inte förvänta sig att de ska sitta helt stilla och tysta i flera timmar, men så länge de beter sig som glada, väluppfostrade barn (och därmed inte sagt att de ska bete sig som små vuxna) ser jag problemet. Rimligtvis borde alla små barn placeras i närheten av sina föräldrar så att de har möjlighet att övervaka dem. Men ska inte behöva vara överförmyndare åt sina vänner. De måste kunna fatta beslutet om deras barn klarar sig med de förutsättningarna utan att vara till problem.


    uppochhoppa skrev 2010-03-09 00:11:07 följande:
    skäl till varför vi vill ha barnfritt: Barn kan inte sitta stilla under långa middagar, eller sova sig igenom en hel dag. Förr eller senare kommer de vilja röra på sig alternativt skrika. Då stör de.
  • BlackWIngedAngel

    Det är väl här någonstans jag inte hänger med helt enkelt. Om föräldrarna inte vill ha med sina barn så finns det ju inget problem. Då behöver man väl inte ens bestämma att det ska vara barnfritt? Det har ju föräldrarna fattat beslut om själva.


    JeanetteoFredrik skrev 2010-03-09 00:19:20 följande:
    Anledningen att vi valt att ha barnfritt bröllop (bortsett från våra egna) är att jag vet att våra vänner inte kan slappna av och njuta av en bröllopsfest om de har sina barn med sig. Jag har förhört mig i bekantskapskretsen innan vi bestämde oss, men helt klart var det övervägande som absolut inte ville ha sina barn med sig.. För mig var det ingen självklarhet att ha det barnfritt, från början var det tvärt om. Jag tänkte tom fixa en barnvakt som kunde hjälpa till med pyssel, lekar etc på festen, men som sagt, efter diskussioner med våra vänner så blev det ändå barnfritt..Jag tycker att man gör precis som man själv vill, och jag förstår din tanke. Förstår också de som tänker på andra hållet. Det är inte lätt, den här frågan.. :/
  • BlackWIngedAngel

    Nej, man tar inte med sig barn på krogen, men det är ju knappast jämförbart, för jag antar att du inte bjuder in fullständiga främlingar till ditt bröllop heller?
    Människor som bär sig illa åt, blir aggressiva av alkohol osv, det är människor man ser på krogen, men det är inte mina vänner som jag gick ut med som beter sig så. Dessutom består krogfolket av en stor samling unga människor som trängs utan att ta hänsyn till sin omgivning. Ganska stor skillnad på det och en blandad grupp släktingar och vänner i alla åldrar som dansar, pratar och har roligt, om än med ett par snapsar lite vin eller öl till maten.


    Andelle skrev 2010-03-09 00:20:00 följande:
    Jag har flera anledningar till att inte bjuda barn till vårt bröllop men du nämner egentligen ingen av dem.1. Den bröllopsfest vi planerar är helt enkelt inte lämplig för barn, det kommer drickas alkohol, spelas hög musik samt pågå en bra bit efter midnatt. Ungefär som på krogen, och dit tar man sällan med sig barn, eller hur?2. Vi vill att våra vuxna vänner ska kunna koppla av och vara fullt närvarande, inte behöva gå ifrån för att byta blöjor eller trösta ledsna barn alt. leka med dem.3. Och precis som vi inte bjuder avlägsna släktingar, min farmor som är dement, mormors katt, fästmannens farmor som har svår tinnitus eller andra som troligtvis inte skulle tillföra så mycket eller ens ha kul så bjuder vi inte barn, vi vill helt enkelt inte ha dem på mitt bröllop.Sen förstår jag inte varför man inte kan acceptera att olika situationer passar för olika människor. Jag förväntar mig inte att bli bjuden på barnkalas, jag är inget barn och hör således inte hemma på ett barnkalas. Inte gör jag någon stor affär av något som är så logiskt.
  • BlackWIngedAngel

    Det är väl en blandning mellan att skriva av sig lite om något man tänkt på, att försöka se om de finns några argument som man faktiskt missat och att lämna en slags tankeställare om att man faktiskt inte behöver besluta om barnfritt om man ex har kompisar som inte kan slappna av med barnen närvarande, utan att det räcker ju om barnens föräldrar bestämmer det då.
    All diskussion handlar ju ändå om att visa på så många tankar som möjligt. Det är ju så vi blir individer, när vi skapar och samlar intryck till en egen uppfattning, inte sant?! ;)


    Sörön10 skrev 2010-03-09 00:45:15 följande:
    Det som är mest underligt är ju hur mycket energi folk lägger på hur ANDRA väljer att göra.. Eller? Tror man att man ska få folk att konvertera? Gäller inte dej specifikt, TS, mer överlag. Bara undrar...
  • BlackWIngedAngel

    Började tro att jag var helt ensam, men det är ungefär så jag tänker om alkohol också. Som någon här påminde om så lägger ju många väldigt mkt pengar på sin bröllopsdag. Då känns det ju väldigt konstigt att göra en suparfest av det hela.


    hernameispekka skrev 2010-03-09 00:50:33 följande:
    Jag kan itne riktigt hålla med dig... (jag respekterar men håller inte med!)1. Alkohol beror ju på i vilken mängd. Och om det är i den mängden så barnen inte tål att vara i närheten kan jag inte låta bli att höja lite på ögonbrynet.. Känns som en onödig grej att "supa" på sitt bröllop. Antar att man kommer vara hög på glädje och om man inte kan slappna av med vänner utan alkohol verkar det inte vara ett så värst roligt umgänge!2. Många barn tycker det är kul att vara på dessa tillställningar och beteer sig bra (som sagt inte vuxet men bra) och föräldrar vet ju själv hur deras barn fungerar så om man vet med sig att barnet inte klarar av det så får man vara smart att hitta en lösning själv.3. Detta beror ju på storlek. Men det ÄR självklart att bjuda farmor/mormor för även om de inte hör/minns så är det ändå viktigt. Speciellt för farmorn. att bara se hennes barnbarn gifta sig är en stor grej. Och likaså med barn. Om det är nära släkt och liknande är de lika mycket vänner som fasterns man etc.
  • BlackWIngedAngel

    Å ena sidan tycker jag att det är skillnaden på nyårsfester och bröllop. Bröllop är ju betydligt större och en familjehögtid. (Sedan tycker jag iofs att barnen kan vara med nyårsfester också.)


    Sebastiána skrev 2010-03-09 11:39:23 följande:
    De nyårsfester jag varit på har alla varit barnfria (utom en gång när ett barn som ammades var med). Det har aldrig stått i någon inbjudan utan alla har tyckt att det var självklart att skaffa barnvakt. De ville vara på en vuxenfest med sina vänner. Varför kan inte bröllop ses lika mycket som en vuxenfest?
  • BlackWIngedAngel

    Tycker det låter helt underbart! :D

    Sedan såg jag ett par inlägg från folk som inte tycker så bra om barn. Det kan jag faktiskt också "köpa" även om det inte ens slagit mig som en anledning innan. Lite naivt kanske, för självklart vet jag att det finns folk som inte tycker om barn (har ett par kompisar som känner så, själv,) men för mig är det bara så avlägset tankemässigt eftersom jag själv tycker så mycket om barn.


    jättejättemycket skrev 2010-03-09 22:13:52 följande:
    Vi har två barn själva (mina bio. ) och blir bara glada om det kommer fler barn på bröllopet. Visst blir det stök och bök och garanterat ett och annat högljutt skrik. Men vi ser detta som en dag då vi firar att vi fyra blir en familj på riktigt och då känns det självklart att barnen får vara en del av festen. Vi kommer ha ett 'lekrum' med barnvakt.Vårt ena barn har en grav hörselskada och är därmed ganska busig vid större tillställningar. Det skulle inte förvåna mig om hon klättrar upp i min famn under vigseln. Jag ska prata med henne och förklara att hon ska sitta med mormor men skulle hon komma så känner jag att det är helt ok. Vi vill göra vår bröllopsdag till en lekfull och kärleksfull dag med familj och vänner. 75 vuxna, 15 barn och 3 bebisar bjuder vi in. Hoppas på fint väder så vi kan leka och spela kubb ute. Så gör vi!/ JJM
  • BlackWIngedAngel

    Jag tycker faktiskt inte att det var OT, för flera har påtalat just detta med vuxenfester, fär inte barn bör närvara p.g.a. att det dricks alkohol. Jag håller helt med dig om att barn drar nytta av att lära sig en behärskad alkoholkultur.

    Jag har som sagt varit med på de fester mina föräldrar som mina föräldrar gick på under hela min uppväxt. Det var aldrig tråkigt, utan det var mat, dans, sång och skratt inpå småtimmarna. Och visst drack en del folk alkohol under kvällen, men det resulterade väl som mest i att de skrattade lite högre än innan.
    Och inte har jag fått någon märklig syn på alkoholkonsumtion för det. Jag dricker själv på ungefär samma sätt; I lagom mängder vid festligare tillfällen.


    Ergilwen skrev 2010-03-09 22:31:52 följande:
    Kanske lite off topic - men om man utestänger barnen från alla tillfällen då det är alkohol med i spelet (då i rimligare mängder), hur ska de då få en normal syn på alkohol? När ska de se att det kan sällskapsdrickas och till och med festas utan att det urartar till fylleslag?När jag och mina systrar var små fick vi följa med på det mesta (dock ej 30-årsfester o.dyl.), t.ex. nyårsfester och bröllop.Ja, det förekom alkohol. Men vi lärde oss också att man kan ha det roligt fast man bara dricker lite alkohol.Alla vi tre har idag en väldigt avslappnad syn på alkohol - man dricker lite men vi har aldrig fyllefestat eller druckit för mycket, trots att det var ett vanligt sätt att umgås som tonåring där vi bodde då, till skillnad från de som antingen fått dricka tillsammans med sina föräldrar - eller aldrig fått se sina föräldrar påverkade. Barn lär sig tidigt vad som gäller, och får de inte några andra förebilder än sina vänner så kan det gå illa.Jag har full förståelse från att man inte bjuder barn på ett bröllop men att säga att det är pga att man tänkt servera vin till maten (t.ex.)... för mig blir det märkligt.Förlåt om det var off topic och för långt :P
Svar på tråden Om barn på bröllop