• Oms

    Hur man fastnar och aldrig kommer loss igen

    Hej och TACK för alla kramar och hejarop som jag fick förra veckan efter mitt lilla inhopp här - ni är alla så goa som bryr er!

    Idag jobbar jag hemma igen, fastighetsvärden och ngn mer ska komma och kika på avloppet som inte riktigt beter sig som det ska i huset i stort. vi får väl se vad de tänker göra åt det. Vet att inget stambyte är pågång förrän om ca 5-7år sådär.

    Jag och stora tjejen har ju börjat träna tillsammans nu och det är sååå roligt! herregud vad jag har saknat träningen - man blir ju helt manisk så fort man kliver in i gymmet ju och änsålänge tycker tonåringen att det är roligt hon med - så skönt att ha ngt positivt och skoltjatförbjudet umgänge med henne

    Ang fotoalbumet - vet inte om jag har kvar länken dit, kan ngn inboxa mig den? Är det ff mugglan som tar emot nya bilder på barn eller är det ngn annan nu? Har för mig att jag sett att telis är inblandad i det på ngt sätt?

    nu ska jag läsa ikapp lite, tjingeling

  • Oms

    sådärja, nua ska vi se vad jag lyckat få ihop mellan telefonprat och beslutsfattande

    AM - grattis till 1-åringen! herregud vad tiden går fort!

    Sweet - jobbigt beslut, förstår att du känner stress. hoppas att ni är överrens om beslutet och att ni kan stötta varandra i ert tänkt. lätt att säga att man inte ska oroa sig för framtiden men oroa dig inte för mkt ang saker som du idag inte kan påverka då den oron inte leder ngn vart *kram*

    BS -  Bra trådstart! och kul m ponnyridningen - åååh så mysigt m små ponnys! *saknar hästarna* men du, inte ska du slänga bebiskläder heller! har du ingen insamling eller sec hand butik i närheten för det finns många familjer där ute som inte har råd med nya kläder. JAg känner själv en ensamstående mamma som först var ss pga stress och sen upphörde den då hon enl FK borde ha varit bra, bev gravid och fick barn med minimal föräldrapenning och mitt i allt detta så lämnar hennes höginkomstagande man henne utan ngn som helst hänsy och sticker till USA. nu sitter hon här m istort sett ingeting och hon skulle behöva bebiskläder - dock är hennes barn nu snart 2 så de där kläderna kommer inte tillhanda där heller

    Koko - precis! Neutral mark och lite bounding är på schemat för att jag o tonåringen ska ta oss ur vår negativa spiral. Vi tränar på Friskis här på ön och har en gymintruktör/PT som vi bokat in var 4:e vecka för att få in ett bra träningsmönster iaf. hon får dessutom inte täna själv i gymmet förrän hon är 14 vilket hon vet och därför inte motsätter sig att vi går dit tillsammans.

    Porchez - jobbigt m oavslutade förhållanden för så får man väl ändå kalla det mellan dig och din "fling" från i vintras som dyker upp och är trevlig och snygg (antar jag, haha) har stött på typen själv och lyckats ha et på o av förhållande m en sån person i ngt år för en eeeeeevighet sen men det slutade ju med att han en dag hittade ngn roligare att leka med... så mitt råd är - spring

    Telis - tack för länken   Vilket god mat du verkar ha lagt i helgen som var, jag tog genast och kopierade receptet för mig att laga till mig o maken i helgen tror jag Hur gammal är televinken nu?

    Mugglan - grattis till dagisplatsen - sånt är ju bara sååå jobbigt när det inte fungerar! och lycka till med IVF! 2 stora händelser på gång kan man säga (eller 3 m bilen )

    Tinga - Vad skönt med Piff som är utan sond! måse kännas så oerhört skönt! hoppas nu att han själv "blir hungrig" nu, jag håller tummarna!!

    Ang blommor, trädgårdar etc så har jag inget att tillföra bor självvalt i lgh just för att jag ska slippa allt som har m trädgårdsarbete att göra - har nog planterat om blommor ngn gång som tonåring men inte mer än så - gillar inte det där m jord, o sånt på händerna.

    Ang Babybjörn/sjal etc så har jag prövat en hel del måste säga att m det barnet som jag bäst behövde det (Mathilda som inte kunde ligga ned utan att kräkas) ja där trivdes inte hon i ngn variant så där fungerade det inte. Oumie hade jag babybjörn till och vi älskade den allihopa,speciellt pappa som tog den på sig och gav sig iväg på utflykter där det va jobbigt att komma fram m vagn

    Så. Hoppas att jag inte glömt ngt viktigt nu? måste jobba vidare för snart kommer lillskruttan hem ifrån dagis och då är det full rulle här hemma till kl 19 då jag kan jobba igen - eller var det inte idag som jag ska förhöra stora tjejen på KE/BI läxan?

  • Oms

    Vickan - glömde ju dig. JAg har ju liksom du ätit p-piller i alla år och trivts med det. Jo minipiller har vi diskuterat tidigare här inne och vi var iaf då, flera som var överrens om att de är inget att ha. de kan störa en menscykel ordentligt och många gynekologer vill inte skriva ut dem - till skillnad mot barnmorskor som bara bill göra pat nöjd under besöket (lite så är det) den sort som man då specifikt pratade om hette...ja vad sjutton hette den nu igen? Cerazette var det ja!

    oandra sidan så visst kan man ta det ett tag tills man vet vad man vill men som sagt en del blev m såväl menstration som ägglossning under en period och det är inte alltid det man vill. själv fick jag med många av mian vänner, långa mellanblödningar av dem så jag höll på att bli tokig - mens fri i c 1v per månad var ingen höjdare.

    JAg har nu spiral (koppar) då jag känner att m desto mer kunskap jag har om det medicinska desto mindre vill jag experimentera m kroppen. så nej till artificiella hormornn på ett tag- sprialen fungerar super! mår som en kung

  • Oms

    Mugglan - haha, vad lustigt för i Pionfrågan har jag faktiskt ett svar ja de är råddjurdsäkra - jag är uppväxt i villa m sogstomt på ena sidan och älgar och rådjur ch grävnlingar etc tillhörde vadagen och ingen av dem åt av pionerna - vilka för övrigt nästan var de enda blommorn de lät bli.  Alla grannar hade pioner av den anledningen-häggmispeln klarade sig också bra och en hel del gröna växter som ngn japansk sälgträd eller vad det nu var.

  • Oms

    Vickan - jo risken för ökade blödningar är ju som bekant mkt stor med kopparspiral, jag har turen att jo jag blöder rikligare i 2dgr men oandra sidan har mensen förkortats och pågår nu enbart i 4dgr/månad så jag är mkt nöjd och pinne, nja man märker inte av den efter ett tag, värst i början när maken tyckte att det var läskigt m trådarna som attackerade honom som han uttryckte det, haha. Men har man bara sex tillräcklgit ofta så viker trådarna sig snart bakåt och allt är som vanligt igen, haha

    12 juni - jag är ju ingen flitig mingloar på tråddejter, har nog bara hunnit med ett fåtal av de stora och en handfull av de små, men jag gör gärna ett nytt tappert försök till en champagne-picninc 12 juni - då kan jag nämligen fira att stora tjejen har sommarlov och att jag då per automatik blir läx och tjatfri i flera månader - hip hip hurra!

    Nu ligger min lillskrutta på soffan med en kudde och en pläd- som hon fixar till så att de är på ett visst sätt - och tittar på bananer i pyjamas, trodde aldrig att jag skulle få ett till barn som älskar de där rackarns bananerna men jodå - ligger nog i generna

    Den stora är med en kompis sen igår - studiedag idag- och väntas åter ikväll - hoppas att vi inte har missat ngn läxa som ska in imorgon nu? vi kom dock överrens per tfn att inte plugga NO läxan idag då omprovet blir på tisdag som först - känns rimligt när vi redan läst på det 3 ggr under veckan/helgen som varit. så skönt att kunna förhandla med henne ibland.

  • Oms

    ang färgval och barns inblandning så pratade jag och förskolepersonalen om det häromdan. de tycker att det påverkar så otroligt mkt vilka barnen leker med. Mathilda tex som leker bara med killar ( alla 07:or på hennes avd är just killar) vill gärna ha blå o gröna o gråa kläder för det har hon ju sett att killarna har medan en kille på en annan avd där det bara är tjejer i samma ålder, hellre vill ha blommigt, rosa och glitter.

    Mathilda får dock inte så mkt "kill-färger" av praktiska skäl - det är så mkt enklare för personalen att lokalisera hennes färgglada kläder bland killarnas blå/grå/gröna skala sen då hon är korthårig (förvisso tofsar men afro hår gör ju att de inte blir långa tofsar) så tror väldigt många att hon är en kille när hon har jeans, adidasskor och ngn sportig blus/skjorta till det. så vi gör vad vi kan för att man ska se att det är en tjej

  • Oms

    hej tjejer!

    har suttit på nätet och anmält en "gammal" olycksfallskada online på gravidförsäkringen, ni vet den som är gratis och som man aldrig använder - men nu gör jag det! jag skadade ju faktiskt min fot när jag var höggravid och fick då en partiell hälseneruptur och AJ vad ont det gjorde, fick specialskor, sjukgymansitk etc.

    Var tillbaka till läkaren idag (japp, 2 år sen senaste besöket) och foten är de facto inte bra så nu sjuttsingen ska jag anmäla den till de 2 gratis gravidförsäkringar jag tecknade under graviditeten!

    innan dess var det förhör på spanskan under 2 timmars tid och SO (medeltiden) under 1 timme - imorgon och på tors har 14-åringen prov i nämnda ämnen och efter oerhört mkt tjat och planerande så har vi faktiskt lyckats läsa en hel del läxor under helgen och idag. på torsdag är det möte med SO läraren som är den enda kvarvarande läraren som vi ska göra en åtgärdsplan med...

    HAr inte läst så mkt, skuttade som sagt in nu, men lyckades se att Mugglan kände sig som e dålig mamma och det vill jag genast ta ur henne!

    Mugglan - inte är du en dålig mamma du inte, du visar ju här att du är tvärtom, du reagerar på ngt som din lilla älsklign gör, du tar upp det här i forumet och du påverkas av det - helt klart har du känslor  och sunt förnuft här! det är jättejobbigt när man blir frustrerad på sina barn och det blr man många många gånger believe me, men det enda du kan göra är att 1 välja dina fajter 2 visa henne tydligt hur du känner/tycker/tänker 3 var konsekvent - har du valt en fajt får du ta den varje gång till dess att lilltjejen förstår att här är mamma bestämd. Hon gör troligen inte detta medvetet - det brukar de göra först runt 5-års åldern, utan hon blir bara så fast i ngt som är så mkt mer intressant och då glöms tid o rum bort. Sen självklart så testar hon gränser också, men det är ngt som egentligen sker omedvetet en del av deras utvecklign till att bli egna självgående individer och genom att du ibland ger efter på vissa saker och är bestämd på andra så lär hon sig att inget är konsekvent, att livet tar o ger och att man måste följa det som är viktigt...

    ja herregud, se så lätt det är att ge råd och stöd till andra, tänker på min egna situation som ni har varit jättegulliga i och stöttat mig, coh självklart, när allt e i balans eller iaf för stunden i kontroll ja då kan jag också se nyktert på det hela och tänka på hur utvecklande det är med en tonåring - men inte när man är mitt  uppe i det och det är nog så alla känner när man är mitt uppe i ngt

    nu ska jag umgås med min man lite innan det e sovdags, är sjuk, har sen i måndags nytt datasytem att jobba i på jobbet ( hela jobbet är nu helt digitalt - såååå jobbigt) och imorn ska jag på facklig utbildning (sitter i styrelsen på jobbet)

    godnatt på er!

  • Oms

    Vickan - löneförhöjning under föräldraledigheten är inte fy skam! jag höjde också min lön då men då med 3% vilket jag också var nöjd med speciellt med tanke på att man redan då visste att vi skulle skäras ned till iaf hälften på avd bara 3 månader senare. på nuvarande arbetsplats fick jag en löneförhöjning m 1,5% el ngt men då hade jag bara jobbat i 3 månader det året så det kändes bra det med

  • Oms

    är så arg och ledsen på min stora dotter just nu! min man fyller år idag, vi har barnvakt (mormor) åt den minsta och min stora skulle åka till sin pappa i em. hon skulle bara förbi grönan i några timmar m en kompis, men inte länge då kompisen hade träning på kvällen vid 6 tiden. kl 17.20 på väg hem ifrån min mamma ringer jag den stora - då är hon f på grönan och säger att hon minsann inte ska till sin pappa utan sova hos en kompis. jag säger åt henne att den ändringen kan enbart göras om hon pratar med sin pappa då det är hans helg - inte genom mig utan direkt med honom. hon sa att hon skulle prata m honom... tror ni hon gjorde det? kl 18.10 ringer jag igen och då har hon inte ringt, helt plötsligt hade hon inga pengar i mobilen osv... jag började då bli arg och sa att hon inte hade ngt val, att detta är hennes ansvar osv, hon slängde på luren och det var då det började... i över 2,5 timme har jag nu försökt få henne att lämna grönan och åka till sin pappa men helt plötsligt säger hon att hon hatar honom och att jag bara tjatar och ingen ska bestämma över henne för hon e minsann 14 år osv osv...

    JAg bröt ihop totalt och grät när jag pratade med henne, grät över besvikelse, utmattning och rädsla för vart hon är på väg. hon reagerade tack o väl på det och sa att självklart ska hon aldrig göra ngt farligt eller förbjudet hon är inte sån som person - vet jag inte det? varför var jag ledsen, jag kunde väl gå ut o äta middag med min man precis som planerat, hon hittade nog ngnstans att sova...

    Maken satte sig i bilen (det var ju den anledning jag gav till varför vi skulle ha en bil) och hämtade upp henne på gröna lund, nu är de påväg till min mamma och de kommer att under färden ringa till hennes pappa ( som bor låååångt bort) och låta henne prata m honom om hur hon känner. får se hur mkt det blir och vad som kommer ut ur det men hon måste förstå att hon inte kan ändra beslut och "förstöra" för så många utan det minsta ågren över det. 14-åringar tänker absolut inte längre än vad näsan räcker!

    middagen på restaurang har vi såklart fått skita i och nu när jag lugnat ned mig lite ska jag ta mig ett glas vin och ta en dusch - om allt går bra och hon är säker hemma hos min mamma kan jag slappna av och kanske iaf en liten stund ha trevligt med min make på hans födelsedag....

    imorgon ska vi alla till hennes pappa och tjej då deras son - dvs min stora tjejs lillebror - fyller 3 år. hela familjen ska dit o fira och hon vet det men varför då vara så kortsiktigt och utagera såhär idag?

    varför?

    och sen 31 maj har vi elevhälsokonferens på skolan dvs rektor, syokonsulent, mentorer, skolsköterksa, skolpsykolog, skolkurator, fritidsledare, berörda lärare samt jag, dottern och dotterns pappa ska träffas på ett stormöte och prata skola, framtid, förväntningar och begränsningar....

    f-n vad kul det är att vara tonårsmamma!

    sorry för egoinlägg men jag behövde bara skriva av mig lite och det här är enda forumet jag skrivet på...

    hoppas ni alla får en trevlig helg!

    kram på er!

  • Oms

    har lyckats få tillgång till datorn i hela 5 minuter (tonåringen har haft den sen jag kom hem - har inte orkat ta fajten idag) måste betala en räkning så loggar bara in här som hastigast,

    tack för alla kramar o stöttande ord, det värmer oerhört ska ni veta!

    helgen har varit jättejobbig, jag är helt slut, vet inte hur allt slutar men utöver den stora tjejen så går jag för utrening med misstanke om en sällsynt blodsjukdom - thalassami - alt inflammtorisk sjukdom. har sjukt låga järnvärden - helt tomma depåer men har mindre mens eftger mathilda än vad jag någonsin haft förut så det kan inte vara den som "äter upp järnet" ngt är det och nu är det dags för blodprovomgång 4 imorn...

    jaja, måste vidare, ville bara in o tacka er!

    hann som hastigast se att det inte gick vägen för september så jag skickar en kram tillbaka!

Svar på tråden Hur man fastnar och aldrig kommer loss igen