• Oms

    Livets toppar och dalar

    Hej... har bara ögnat igenom senaste sidan... haft så otroligt mkt omkring mig senaste veckan oh ha rint ehunnit in här ngt direkt.

    Nenne- ingen bebis än? men det är bra att ha de på tillväxt, då blir man inte lika nojig sen om de går ner i vikt för de har att "ta av" *positiv thinking here*

    Telis - välkommen till min vardag, eller nja, numer akräks ju Mathilda bara när hon är sjuk, åker bil, blir arg, blir överlycklig, lägger sig för nära efter maten eller leker för vilda lekar efter maten.... kan tyckas mkt för den oinvigde men när man har haft ett barn som kräkts H E L A tiden så är detta ingenting. i början var det lite läskigt med all otuggad mat som kom upp i en tjock spya  (japp ungen har varit värdelös på att tugga maten - hon bara sväljer!) men nu har man vant sig, det jobbiga är när hon är bakåtlutat och kräks, då kan jag noja lite men peppar peppar så har det gått bra än sålänge. Mathilda är ju född m gastroesofagal reflux och hon fick ju medicin under hela det första året men numera ´är det under kontroll om än att det inte är bra. hon har ff kvar funktionsnedsättningen men kan hantera den så pass mkt bättre. så jag vet att det e lite läskigt när de kräks upp bitar eller när de får kväljningar etc men som sagt - det  e ingen fara o färde

    Liten - hej hej kul o se dig

    EGO - har varit på mötet med skolpsykologen nu och det har storan också varit. mätena gick jättebra och det var oerhört intressant att framförallt höra storans pappa var så förstående, mogen och full av självinsikt - det har då aldrig hänt under de 17 år jag har känt honom! 30 augusti får vi svaret på alla tester. dvs om hon har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller ej... är så spänd på svaret, hon ha rju massor av drag från adhd med uppmärksamhetsproblematik men det behöver ju inte innebära att hon har det, det kan lika gärna vara att hon är tonåring. Jag tycker inte att det är sååå mkt men men oandra sidan så ha rhon alltid varit såhär så hon är ju normalstadiet på ett barn för mig...visar det sig att hon då har ADHD ja herregud då undra på att jag har tyckt att det varit sjukt jobbigt många gånger... jaja, i får se som sagt, för mig är hon ju min lilla Pomsa oavsett

  • Oms

    AM - men fy! det är ju det där man e så rädd för! och jag som INTE gått en sån där livräddningskurs för barn! har tänkt på det ibland när Mathilda ligge  o biter på sian nappar, tänka om hon biter loss den och så hamnar den i halsen som en kork liksom. JAg vet att man inte ska ner o pilla m fingrarna då det kan förvärra det hela men jag är ju så velig på vilken heimlich som man gör på de små barnen, vet ju att det är 3 oliak beroend på hur gamla de är... tror att man kan göra den "riktiga" nu när de är snart 3 men är ju inte säker.

    och för den som undrar så kollar jag hennes nappar nästan varje dag för tecken på att de är på väg att gå sönder.

    Kul planer för kvällen förresten, bra väder ska det ju vara också så ni får nog super kul!

  • Oms

    PB - tyvärr har jag inget att bidra med till dina funderinga då det är en värld jag än så länge inte har behövt funder så mkt på för egen del, dock har jag ju läst massor här på BT och lidit m dem som gått igenom det och jag hoppas att även du får den hjälp du behöver och att det klaffar med alla tider hit o dit

  • Oms

    Liten igen - mindre verkar vara en mkt aktiv liten tjej! förstår om ni har haft fullt upp under sommaren! vad roligt med lillebror och sovtiderna! så skönt när det fungerar, har ni kört sova hela natten på honom med? vi gjord eju det på MAthilda men utan buffningar o riktig ramsa men allt det andra - fungerade ju super!

  • Oms

    Nenne - ja det e helt galet det där med att man helt plötsligt har en liten beibs också. jag minns med mathilda var det ju sjukt overkligt då vi hade planerat snitt och fick datumet 6dgr innan. Att veta def att om några dagar o sen några timmar som blev till minuter så kommer vi att ha ett barn till var lite creepy nästan. nog enklare att känna sig bekväm när det kommer naturligt tror jag om en att man helt plötligt upptöcker att nu e det dags.

    Idag har jag o mathilda haft en tjejdag, vi har åkt tåg, tunnelbana o buss och varit o badat o handlat födelsdagspresent till morgondagens dagiskompiskalas och så har vi varit i stora lekparker , matat fåglar, handlat och bara haft det bra och nu ligger hon o sover. middagssömnen håller hon på o slutar med, vagn åker hon inte längre, blöjor e ett minne blott dagtid och hon kan äte det mesta så vi gled in på ett cafe o handlade ngt lätt - liten har blivit stor!

  • Oms

    Nenne - jag tror  20. fråga mig itne varöfr men det känns som om det blir den 20.

    Ore - 8 försök m sugklockan?? hur var den förlossningen?? 8 försök, gick allt bra?  var du emot kejsarsnitt eller för efter 2 klockförsök måste de erbjuda det och tom helst göra det. om ngt skulle gått fel så är det en godkänd patientskada efter så många försök - detta då det är förenat med mkt hög risk för barnet. MEn jag har ju sett din lille plutt och så jag vet ju at alt gått bra där! men ändå. vart födde du ngnstans?

  • Oms

    Luna - ja visst är det så, precis som du säger så är detta ingenting mot när de börjar skolan, helt plötsligt har de mens och killproblem - helt galet! När min stora blev tonåring kändes det helt plötsligt inte som om vi var så långt ifrån i ålder längre, både med tanke på hennes tankegångar och hennes längd och betende osv... lite läskgit faktiskt, det e ju så lätt m de små, man vet liksomhur de är och vad nästa steg blir i deras liv och vad de täner på osv men en tonåring... ja, dont get me started... men visst har väl du äldre än det va? 16 eller hur gammal var din äldsta (har helt glömt bort det, sorry)

  • Oms

    Luna - men just det ja - de e ju lika gamla våra stora - hur svårt ska det vara att komma ihåg det?

    Nenne - vart ska du föda ngnstans? hur vill du att förlossningen ska vara? hur ställer du dig till bedövning etc?

    sitter just nu o tittar på sommarkrysset - tydligen - och måste bara säga att Gry forsell är ju sjukt snygg idag,jag har alltid tyckt om henne men visst sjutton har hon tränat bort ngn storlekt eller 2? himla snygg klänning har hon också på sig....

  • Oms

    Vickan - ja det där e en djungel. för att man ska kunna få ngn ersättning ifrån patientförsäkringen så måste man ha en konstaterad personskada (det räcker inte att man blivit "felbehandlad" utan det ska ha gett/ge besvär) , det ska vara vården som orsakat den och inte ens egna kropps reaktion på ngt. det ska också vara undvikbart att den inträffar. och sjukvårdspersonalen ska ha använt sig av en icke verdetagen metod. man ska också ha upptäckt och behandlat skadan i tid för att inte orsaka mera besvär.

    många gånger får man kvarstående besvär pga ingreppet i sig, i ditt fall en förlossning. en förlossning är riskfylld för såväl mamma som barn men utvecklingen går framåt och man har minimerat riskerna för det mesta idag dock itne allt. som tex att mamman får sfinkter ruptur eller mindre grads ruptur är ofta ngt som inte är undvikbart tyvärr. detta då det har att göra med barnets storlek, hur fort barnet vill komma ut, hur avslappnad du är etc. ibland får man ersättning för detta men då ska det vara dokumenterat att det var tex följd av sugklocka eller yttre press av BM under längre tid tex. man kan också ha gått sönder men sen felbehandlat så att man inte läker eller läker långsamt. det kan också ge ersättning.

    glasklart?...

  • Oms

    Parnassia - ja det e ju lite lustigt det där. sugklocka är ngt som man anvädner på vissa sjukhus riktigt friskt medan andra aldrig gör det. kan man hantera klockan rätt och vet exakt när den ska användas så är den ju ett hjälpmedel och den tom rekomenderas i de fall då det står still och man behöver ett snabbt slut på förlossningen. dock inte mer än ca 2 drag om det INTE blir en förbättring. om barnet följer med och ligger kvar efter släpp ja då fungerar den men inte annars. att kunna avgjöra det där o då är oftast mkt svårt och ngt man ser i efterhand. Det är också då man ser att man inte skulle ha fortsatt. om allt går bra så är det ingen som funderar på detta såklart. men om det inte gör det, att barnet kommer ut m grav syrebrist m låga apgar ett bra tag alt att barnet aldrig riktigt återhämtar sig utan får direkta hjärnskador ja i de fallen när man granskat förslossningajournaler så framkommer det att man har försökt med klockan alltför mågna gånger. Det är då man säger att sugklocka ska användas med måtta och det ska resultat på en gång eller iaf max 2 drag som inte ger resultat får genomföras.

    hänger ni med?

    som sagt vissa sjukhus eller jag skulle tom vilja säga vissa bm använder sig av klockan. när jag träffade BM på DS inför diskussion om Snitt kontra mkt kontrollerad förlossningen enl dublinmetoden ja då sa hon att hon inte använder klockal pga skaderisken för barn o mamma. men jag vet att andra BM på DS gör det.

Svar på tråden Livets toppar och dalar