• MabCar

    OT: Middagstips...

    Är ni som jag som nästan alltid lagar samma maträtt? Eller har ni världens bästa fantasi när det gäller matlagning? 


    Har ni lust att dela med er av era recept?

  • Svar på tråden OT: Middagstips...
  • Fialotta 78

    Pasta med Quorn


    Ingredienser (ca 4 port)


    Ø  300 g quorn i bitar


    Ø  2 gula lökar


    Ø  3 paprikor, gärna olika färger


    Ø  1 msk paprikapulver


    Ø  1 vitlöksklyfta


    Ø  1 tärning grönsaksbuljong


    Ø  2 dl vatten


    Ø  2 dl grädde


    Ø  1 tsk mejram


    Ø  1 krm mald kummin


    Ø  Maizena


    Ø  Salt och peppar


    Ø  Olja eller margarin att steka i


     


    Gör så här:


    Skala och hacka de gula lökarna. Rensa och dela paprikorna i centimeterstora bitar. Fräs lök och paprikorna i oljan. Tillsätt quorn och vänd runt, fortsätt med paprikapulver, pressad vitlök, buljorntärningen, vatten och grädde. Koka upp och red lätt med maizena. Sjud grytan i 5 minuter. Tvätta och riv det yttarsta skalet på citronen. Blanda i mejram, kummin, salt och peppar. Servera med nykokt pasta och sallad om ni vill.

    Tycker att detta recept är supergott och en bra variation även om jag äter kött i vanliga fall.

  • MabCar

    tack, det ska vi prova denna vecka!


     


    någon mer som vill dela med sig?

  • Evillina

    Pasta med Limelax


    Jag vet inte exakt mängd (beror på hur många som ska äta)


    Pasta


    Blanda: Laxbitar, Limesaft från en lime, Cremfrachie 2dl (till 4 pers), hönsbujong eller grönsaks, salt, peppar och lite honung. Koka tills det blir klart. Kanske 10 min? =)


     


     

  • Kattpoet

    Oki, hur jag gör för att slippa laga samma mat, jag meny planerar.


     


    Varje veckodag har en fast ingredens,  mån: köttfärs, tis:fläskkotlett,  ons:pasta   tors: soppa  fre: mys  lör:kyckling  sön. Långkok.


    Sedan googlar jag fram en månads meny.


    Idag hade vi  fyllda köttfärs biffar med varm potatis sallad.


     

  • Bride in leather

    Smakrik laxsås till pasta

    500 g skinn- och benfri laxfilé
    2 ½ dl matlagn.grädde
    1 dl ajvar relish, hot
    1 tsk salt
    1 krm nymald svpeppar
    1 brk kfräftstjärtar

    Tillbehör
    Sockerärtor
    pasta (papardelle)

    Koka grädden med ajvar i en låg vid kastrull 3-5 min. Skär lax i kuber 2x2 cm.
    Lägg ner i såsen,salta och peppra. Puttra 5 min.
    Koka pasta.
    Låt lagen från kräftrumporna rinna av. Lägg ner i såsen och låt bli varmt.
    servera med förvällda strimlade sockerärtor och pasta
    -----------------------------------------------------------------------------------------


    Fläskfilegryta med soltorkade tomater & vitlök
    (4 personer)

    Ingredienser
    1 fläskfilé
    1 burk vitlöksost (cantadou el bonjour)
    3 dl matlagningsgrädde
    1 finhackad lök
    1-2 msk soya
    100 g soltorkade tomater i vitlöksmarinad
    1 msk kalvfond
    Pepparmix

    Gör så här:
    Strimla & bryn filén, ta bort. Fräs lök, häll på grädden & blanda
    i vitlöksosten & de finhackade tomaterna, fond, soya & peppar.
    Koka i några minuter, lägg i köttet & koka i ytterligare en stund.
    Servera med gratäng, ris el klyftpotatis & sallad.
    --------------------------------------------------------------------------------


    kycklingrätt:
    Kalaskyckling
    Creme Fraiche 2 dl
    Dijonsenap 1,5 msk
    Dragon 0,5 msk
    Kinesisk soja 1 msk
    Kinesisk soja 2 msk
    Kycklingfilé 600 g
    Kycklingfond 2 tsk
    Smör 25 g
    Vispgrädde 2 dl Gör så här:

    Lägg kycklingen i en ugnssäker form.
    Pensla rikligt med smör och soja (2msk) blandat.
    Grädda i 200 grader ca 25 minuter.
    Gör såsen under tiden.
    Koka ihop grädde med senap, soja, dragon,fond och vispa i creme fraiche.
    Skär kycklingfiléerna i 2-3 bitar och lägg ner såsen i formen sedan
    du först hällt bort stekskyn.
    Smaka sedan av såsen och tillsätt så mycket av stekskyn tills du tycker
    det är bra smak.
    Låt puttra ihop några minuter i ugnen.
    Servera med ris,eller potatis och grönsaker
    --------------------------------------------------------------------------------


    Ullets festkotletter

    Recept:
    kotletter
    Sås:
    5 dl creme Fraiche
    3 dl vispgrädde
    1 dl kinasoja
    1 tsk Sambal Oelek
    Svartvinbärsgele

    Lägg de benfria kotletterna lite omlott i en ugnsform.(osmord)
    Sås: Blanda creme fraiche, grädde, kinasoja och Sambal Oelek.
    Häll det över kotletterna. Sätt in formen i ugnen -längst ner.
    175 grader i 1½ timme. Ytan kan bli lite mörk, men det ska vara så.
    Koka potatis. Pressa den gärna och strö klippt persilja över vid
    serveringen.Svart vinbärsgele till är ett MÅSTE!

    ------------------------------------
    Sankta Cecilias tomat-olivsallad

    4 pers:

    ca 400 g tomater av valfri sort.
    2 rödlökar
    3-4 dl svarta kärnfria oliver (Coop x-tras eller Euroshopper
    funkar finfint)
    2-3 msk rödvinsvinäger

    Skiva eller, klyfta eller kvarta tomaterna, hacka eller skiva löken.
    Blanda och rör ned hela eller skivade oliver plus 1/2-1 dl spad.
    Tillsätt rödvinsvinägern, rör om och låt stå i rumstemperatur minst en
    timma innan servering.

    Extra gott om du blandar ned tärningar av favoritosten också
    --------------------------------------------------------------------------


    Risotto
    Recept:
    3 dl arborioris
    1 liter vatten + 1/2 dl konc kycklingfond eller grönsaksfond
    1 scharlottenlök
    1 dl torrt vitt vin
    100 gr riven västerbottenost

    Gör så här:

    1. Koka upp vatten och fond
    2. Skala och finhacka löken. Fräs ris och lök i 2 msk smör i en
    stekpanna med höga kanter tills grynen ser genomskinliga ut.
    3. Häll på vinet och låt det koka in. Häll på den varma buljongen
    lite åt gången. Rör om då och då. Koka tills riset är al dente,
    ca 20-25 min. Ta stekpannan från värmen och rör ner osten så att
    den smälter


     

  • Bride in leather

    Rodnande kassler i Bergakungens sås (En klassiker!)
    4 pers
    ur Mildas Bästa recept år 1976

    750 g kassler

    Sås:
    2 gula lökar, hackad
    2 msk Milda
    2 skivor (50 g) rökt skinka, i tärningar
    1 1/4 dl torrt vitt vin
    2 dl Milda Mat
    2½ tsk konc flytande kalvbuljong
    1 msk tomatpuré
    1/2 tsk paprikapulver
    1 tsk dragon
    salt
    vitpeppar

    Beredning:
    1. Lägg kasslern med den feta sidan upp i en liten långpanna eller
    stekpanna. Stek den i 175°C ugnsvärme i 3/4-1 timme.
    2. Fräs löken i matfett i en kastrull tills den blir guldgul och
    nästan genomskinlig.
    3. Tillsätt skinkan och låt det hela fräsa ytterligare någon minut.
    4. Späd med vin och Milda Mat. Tillsätt kalvbuljong och smaksätt med
    tomatpuré, paprikapulver, dragon, salt och peppar. Låt såsen koka ihop
    något, ca 5 minuter.
    5. Tag bort nätet från kasslern och lossa köttet från benen. Skär köttet
    i skivor och lägg dem tillsammans med såsen i en traktörpanna eller på
    ett uppläggningsfat.
    6. Servera med kokt potatis eller ris och nykokt broccoli.


    --------------------------------------------------------------------------


    Fläskfileröra av AnneF med 3 busar

    1 strimlad fläskfile
    2 strimlade paprikor
    ½ strimlad purjolök
    1 msk kalvfond
    1 tsk chilipeppar
    1 dl chilisås
    2½ dl milda minimat
    ½ tsk sambal olek

    Bryn filen med purjo och paprika, ner med övriga ingredienser när
    filen är genombrynt.
    Låt puttra ca 10 min.
    -----------------------------------------------------------------------------


    Syrlig kycklinggryta med smak av kanel:

    4 port
    Tid:1 timma

    900 g kycklingdelar
    2 msk majs- eller solrosolja
    1 tsk salt
    1 tsk svartpeppar
    2 vitlöksklyftor, hackade
    1-2 gula lökar, hackade
    1 aubergine, tärnad
    2 burkar skalade/krossade tomater
    2 tärningar grönsaksbuljong
    1 burk kikärter
    1 kanelstång
    1/2 msk harissa alt 2 krm cayennepeppar
    1 citron, rivet skal och saft

    Till servering:

    persilja
    citronklyftor
    4 portioner couscous
    1 1/2 dl youghurt 10%.

    Bryn kycklingdelarna runt om i olja, salta och peppra.
    Lägg resterande ingredienser utom citronen i en stor kastrull
    eller gjutjärnsgryta.
    Koka under lock 40-50 minuter. Tillsätt citronskal och -saft
    precis innan servering. Garnera med persilja och citronklyftor.
    Servera med couscous och en klick youghurt.


    ---------------------------------------------------------------------------


    Pestokyckling
    1 kg kycklingfile
    soltorkade tomater
    sambal olek
    röd pesto
    milda minimat

    Bryn kycklingfileer i stora bitar, ha i strimlade soltorkade tomater,
    lite sambal olek, massor av röd pesto och en tetra milda minimat.
    Till detta är det gott med jasminris, mums!!!!

    ------------------------------------------

    Mangokyckling
    1 kg kycklingfile delad i större bitar
    2 msk mango chutney
    2 tsk curry
    3 dl vispad grädde
    2 strimlade paprikor valfri färg
    2 msk chilisås
    riven ost

    Bryn kycklingfile och paprika
    Vispa grädden, ha i curry, mano chutney och chilisås.
    Lägg kycklingen i en ugnsform, ha över gräddröran, på med riven ost.
    Sen in i ugn 225 grader ca 20 min.
    ---------------------------------------

    Korv Picante
    1 falukorv strimlad
    1 burk salsasås
    2 dl creme fraiche
    riven ost
    1 påse kokt tagliatelle

    Lägg den kokta pastan i botten på en ugnsform.
    Lägg sen på korven.
    Blanda salsasås, creme fraiche och riven ost,
    Häll detta över korven. In i ugn 225 grader ca 20 min.

    -----------------------------------------------------

    Fläskfile i ädelostsås med druvor
    1 fläskfile i stora strimlor
    kvibille ädelost
    5 dl creme fraiche
    kalvfond
    sambal oelek, ett uns
    druvor

    Bryn filen, lägg den sen i en ugnsform.
    Blanda creme fraiche, ädelost, kalvfond och sambal olek i en kastrull.
    Värm under omrörning tills ädelosten nästan smält helt.
    Häll såsen över filen, strö sen över druvor.
    In i ugn 225 grader ca 15 min.

    ---------------------------------------------

    Pastagratäng
    Gammeldags idealmakaroner
    Strimlad skinka
    1 tetra kelda ostsås
    1 burk pastasås
    riven ost

    Koka pastan, blanda med alla övriga ingredienser förutom den rivna osten.
    Lägg i smord ugnsform, på med riven ost.
    In i ugn 250 grader ca 15 min.
    ----------------------------------------------------------------------------------


    Camelias fläskkotletter

    Gör en tomatsås genom att mixa en burk tomater, salt, peppar,
    vinäger, en nypa socker, chilisås, vitlök och honung. Lite riven
    ingefära om du gillar det. Eller liquid smoke om du föredrar det.

    Lägg kotletterna i lergryta (eller en ugnsfast form som du bakar
    in i folie), häll såsen över och låt det gå på låg värme, ganska
    länge tills de är möööööra.
    Servera med sallad och potatisklyftor eller ris.

    Jag skulle köra dom på 125 grader i en och en halv timme, minst.
    Peta lite på dom efter 60-70 minuter och kolla - när de ramlar
    isär av sig själva är de klara.
    ----------------------------------------------------------------------------


    CarolinaK:s Tomatsås

    Hackar lök supersuperfint (brukar använda hacktillsatsen till stavmixern).
    Steker den mjuk i olivolja och har på passerade tomater. Tillsätter
    vinäger (balsamico eller annan), en rejäl nypa socker, salt, lite
    smulad grönsaksbuljong och ett lagerblad. En skvätt tabasco om man vill.
    Låter koka ganska länge, och på slutet har jag i hickory/liquid smoke
    efter smak.

    Fast ibland gör jag helt annorlunda, sist körde jag tomater, zucchini,
    schalottenlök, paprika och aubergine mjuka i ugnen och mixade sedan
    slätt med olivolja. Smakade av med salt, peppar, socker och vinäger.


    -------------------------------------------------------------------------------


     


     

  • Bride in leather

    Rödgrön kycklinggryta
    Portioner: 4

    280 g pasta t ex tagliatelle
    4 kycklingfiléer
    1 msk olja
    1 tsk salt
    1 krm peppar
    1-2 tsk timjan
    10 marinerade soltorkade tomater
    2 1/2 dl matlagningsgrädde
    1 paket (250 g) djupfrysta haricots verts

    Gör så här
    Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningens
    anvisning. Skär kycklingfiléerna i bitar. Låt tomaterna rinna av
    men spara oljan. Fräs kycklingen i olja. Krydda med salt, peppar
    och gärna timjan. Strimla tomaterna och låt dem fräsa med kycklingen
    någon min. Häll på grädden. Låt puttra under lock ca 10 min. Rör i
    bönorna när ca 5 min återstår av koktiden.
    Servera kycklinggrytan med pastan, ruccolasallat och bröd.

    ............................................
    Testa att långkoka tomatsås på det sättet; krossade, soltorkade
    och delade färska. Lite socker och peppar på det och så timvis.
    Då kommer du förstå.

    ------------------------------------
    Den här soppan
    fick jag recept på här och den serverade vi på min guddotters dop.
    ALLA åt så det körde i öronen, både vuxna och barn.
    Vi hade ost- och crème fraîcheröra, bröd och goda ostar till.

    Den är beräknad för fyra personer till vänster och 32 i spalten
    till höger. Och jag hoppas spalterna slår igenom även när jag postat
    inlägget... *s*

    GULASCHSOPPA PÅ NÖTFÄRS 4 vuxna 8

    2 röda paprikor 16
    1 gul lök 8
    4 potatisar 32
    300-400 g nötfärs 3,2 kg
    1 msk tomatpuré 2 tuber
    1 msk paprikapulver 2 burkar
    1 vitlöksklyfta 1 pkt sololökar
    köttbuljong+vatten 2 pkt oxbuljong
    örtkryddor
    ajvar relish, chilisås och/eller ketchup 3 stora burkar ajvar
    salt, peppar

    Kärna ur paprikan och skala och hacka löken. Mixa med mixerstav
    till en puré (saknar man mixer kan man finhacka rejält istället).
    Skiva potatisen tunt. Bryn färsen i en stekpanna. Tillsätt paprikapurén
    och rör om. Tillsätt tomatpuré, vitlök och örter. Häll över allt i en
    stor kastrull. Tillsätt potatis och buljong. Smaksätt med ajvar, chilisås
    och/eller ketchup (beroende på vad man har hemma - pröva dig fram.
    Låt koka i 20 minuter. Smaka av. Servera med en klick gräddfil eller
    creme fraiche samt ett gott bröd. Soppan blir om möjligt ännu godare
    om den kyls ner efter tillagningen och serveras nästa dag. Kan också
    frysas med gott resultat.

    Nachos till soppan
    Jag brukar göra en liknande soppa och då brukar jag servera nachos
    (taco-chips som mina barn kallar det) till. Det brukar alla barn
    uppskatta. Självklart har jag nybakat bröd med goda ostar till,
    som vuxna brukar uppskatta.
    ---------------------------------
    ÅJ67:s italienska köttfärssås
    Jag har inget recept egentligen men jag brukar fräsa upp nötfärs,
    lök, vitlök, hälla i krossade tomater, en skvätt rött vin, salt,
    peppar och lite timjan och så får det koka länge. På slutet så
    brukar jag riva i lite morötter som får koka mjuka också.


    ---------------------------------------------------------------------------------


    "Myrorna klättrar uppför trädet"

    Fräs i stekpanna
    2 tsk finhackad ingefära
    3 vitlöksklyftor (pressade)
    1 tsk sambal oelek

    Lägg i
    300 g nöt/blandfärs
    och fräs vidare tills färsen är genomstekt

    Tillsätt
    1 msk kinesisk soja
    1 tsk vinäger
    1 tsk socker
    och rör om

    Servera med basmati-ris och en stor klick matyogurt
    (det blir ganska eldigt nämligen).
    ---------------------------------------------------------------------------


    Vietnamesisk Citrongräskyckling

    till 2
    2 kycklingfiléer
    2 finhackade vitlöksklyftor
    1 stjälk finhackat citrongräs (kom ihåg att banka på den vita
    delen av gräset först så att smaken utvecklas)
    2 msk fisksås
    2 msk matolja
    2 tsk socker

    garnering:
    2 finskurna vårlökar
    2 skivade färska chilifrukter
    två nävar jordnötter eller cashewnötter
    2 dl munggroddar
    holy basil
    gurkskivor

    Strimla kycklingfilén. Blanda den med vitlök, citrongräs, olja,
    fisksås och socker i en skål. Marinera i minst 20 min. Rosta under
    tiden nötterna i het wok utan matfett. Lägg åt sidan.
    Stek kyckling+marinad i woken i 3-4 minuter, tills den är genomstekt.
    Inget ytterligare matfett behövs. Arrangera nötter, gurka, holy basil
    och groddar på ett fat, lägg kycklingen i mitten. Toppa med chili och
    vårlök. Servera med jasminris.

    -----------------------------------
    Julmustkyckling!
    Har ni överbliven julmust? Prova detta - det är jättegott!
    Det blir ännu godare med "riktig" creme fraiche... Vi
    brukar ha ris till istället för potatis. Om man delar filéerna
    i bitar blir det ännu godare!

    Ingredienser
    4 port
    4 kycklingfiléer, ca 500 g
    smör
    2 dl minifraiche
    2 dl julmust
    1 hönsbuljongtärning
    1 tsk malen ingefära
    1 tsk rosmarin
    1 msk kinesisk soja
    Gör så här
    Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.
    Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära,
    rosmarin och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen
    och låt koka ca 10 min. Garnera ev med färsk rosmarin.
    Servera med potatis och frästa grönsaker.


     

  • MabCar

    Bride in leather: TACK snälla du som delar med dig, nu ska det bli mer variation här hemma

  • Bride in leather
    MabCar skrev 2010-08-02 22:33:25 följande:
    Bride in leather: TACK snälla du som delar med dig, nu ska det bli mer variation här hemma
    Varsågod:)Hojta till om du vill ha mer.
  • Fialotta 78

     


    Bride in leather skrev 2010-08-02 21:56:14 följande:
    Julmustkyckling!Har ni överbliven julmust? Prova detta - det är jättegott! Det blir ännu godare med "riktig" creme fraiche... Vi brukar ha ris till istället för potatis. Om man delar filéerna i bitar blir det ännu godare!Ingredienser4 port4 kycklingfiléer, ca 500 gsmör2 dl minifraiche2 dl julmust1 hönsbuljongtärning1 tsk malen ingefära1 tsk rosmarin1 msk kinesisk sojaGör så härBryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min. Garnera ev med färsk rosmarin. Servera med potatis och frästa grönsaker.  

    Kan vekligen rekomendera denna. Den är supergod gör den rätt ofta under "julmustperioden"

  • Kattpoet

    Och har man en okokt helg skinka  tillövers kan man  koka den i coca cola eller julmust, blir mumma och  spadet som blir kvar funkar till bönsoppor.


     

Svar på tråden OT: Middagstips...