OT: Middagstips...
Smakrik laxsås till pasta
500 g skinn- och benfri laxfilé
2 ½ dl matlagn.grädde
1 dl ajvar relish, hot
1 tsk salt
1 krm nymald svpeppar
1 brk kfräftstjärtar
Tillbehör
Sockerärtor
pasta (papardelle)
Koka grädden med ajvar i en låg vid kastrull 3-5 min. Skär lax i kuber 2x2 cm.
Lägg ner i såsen,salta och peppra. Puttra 5 min.
Koka pasta.
Låt lagen från kräftrumporna rinna av. Lägg ner i såsen och låt bli varmt.
servera med förvällda strimlade sockerärtor och pasta
-----------------------------------------------------------------------------------------
Fläskfilegryta med soltorkade tomater & vitlök
(4 personer)
Ingredienser
1 fläskfilé
1 burk vitlöksost (cantadou el bonjour)
3 dl matlagningsgrädde
1 finhackad lök
1-2 msk soya
100 g soltorkade tomater i vitlöksmarinad
1 msk kalvfond
Pepparmix
Gör så här:
Strimla & bryn filén, ta bort. Fräs lök, häll på grädden & blanda
i vitlöksosten & de finhackade tomaterna, fond, soya & peppar.
Koka i några minuter, lägg i köttet & koka i ytterligare en stund.
Servera med gratäng, ris el klyftpotatis & sallad.
--------------------------------------------------------------------------------
kycklingrätt:
Kalaskyckling
Creme Fraiche 2 dl
Dijonsenap 1,5 msk
Dragon 0,5 msk
Kinesisk soja 1 msk
Kinesisk soja 2 msk
Kycklingfilé 600 g
Kycklingfond 2 tsk
Smör 25 g
Vispgrädde 2 dl Gör så här:
Lägg kycklingen i en ugnssäker form.
Pensla rikligt med smör och soja (2msk) blandat.
Grädda i 200 grader ca 25 minuter.
Gör såsen under tiden.
Koka ihop grädde med senap, soja, dragon,fond och vispa i creme fraiche.
Skär kycklingfiléerna i 2-3 bitar och lägg ner såsen i formen sedan
du först hällt bort stekskyn.
Smaka sedan av såsen och tillsätt så mycket av stekskyn tills du tycker
det är bra smak.
Låt puttra ihop några minuter i ugnen.
Servera med ris,eller potatis och grönsaker
--------------------------------------------------------------------------------
Ullets festkotletter
Recept:
kotletter
Sås:
5 dl creme Fraiche
3 dl vispgrädde
1 dl kinasoja
1 tsk Sambal Oelek
Svartvinbärsgele
Lägg de benfria kotletterna lite omlott i en ugnsform.(osmord)
Sås: Blanda creme fraiche, grädde, kinasoja och Sambal Oelek.
Häll det över kotletterna. Sätt in formen i ugnen -längst ner.
175 grader i 1½ timme. Ytan kan bli lite mörk, men det ska vara så.
Koka potatis. Pressa den gärna och strö klippt persilja över vid
serveringen.Svart vinbärsgele till är ett MÅSTE!
------------------------------------
Sankta Cecilias tomat-olivsallad
4 pers:
ca 400 g tomater av valfri sort.
2 rödlökar
3-4 dl svarta kärnfria oliver (Coop x-tras eller Euroshopper
funkar finfint)
2-3 msk rödvinsvinäger
Skiva eller, klyfta eller kvarta tomaterna, hacka eller skiva löken.
Blanda och rör ned hela eller skivade oliver plus 1/2-1 dl spad.
Tillsätt rödvinsvinägern, rör om och låt stå i rumstemperatur minst en
timma innan servering.
Extra gott om du blandar ned tärningar av favoritosten också
--------------------------------------------------------------------------
Risotto
Recept:
3 dl arborioris
1 liter vatten + 1/2 dl konc kycklingfond eller grönsaksfond
1 scharlottenlök
1 dl torrt vitt vin
100 gr riven västerbottenost
Gör så här:
1. Koka upp vatten och fond
2. Skala och finhacka löken. Fräs ris och lök i 2 msk smör i en
stekpanna med höga kanter tills grynen ser genomskinliga ut.
3. Häll på vinet och låt det koka in. Häll på den varma buljongen
lite åt gången. Rör om då och då. Koka tills riset är al dente,
ca 20-25 min. Ta stekpannan från värmen och rör ner osten så att
den smälter