Inlägg från: Optimia |Visa alla inlägg
  • Optimia

    Gluten- och laktosfritt!

     


    moonlightgirl skrev 2010-10-04 19:30:58 följande:
    Hej hejVi vet att vi kommer ha några som är laktosintolleranta bla min ena svåger, han har lärt mig att om vi har vanlig mjälk/grädde i maten så försvinner laktosen när man lagar maten i minst 60 grader i 10 minuter (tror jag att det var). Han är jätte känslig men kan äta potatisgratänger som jag lagar med vanlig grädde i.

    Med tanke på att Valio lade ner 15 år av forskning för att få fram sina laktosfria produkter, betvivlar jag mycket starkt att det räcker med att värma mjölk i 60 grader i 10 minuter för att få bort mjölksockret (=laktosen). 60 grader är ju inte ens koktemperatur.

    Angående laktrasetabletter och låglaktosprodukter så ska man inte lita på att ens gäster kan äta sånt. Vissa är verkligen enormt känsliga mot laktos och behöver totalt laktosFRIA produkter för att inte få besvär.

    För mig är det självklart att ta hänsyn till vänners & släktingars allergier och intoleranser + förstås vegetarisk och vegankost. Oftast går det ju att ha ett huvudalternativ som de flesta äter, och så ett eller två alternativ till allergiker/vegetarianer. Så jobbigt är det faktiskt inte, speciellt inte om man anlitar en cateringfirma eller har festen på restaurang.

    Har själv varit på 1 bröllop där jag fick äta baguette och potatisgratäng för att brudparet struntat i att informera cateringfirman om gästernas allergier.
    På en subskriberad fest förra året fick jag äta potatismos och baguette eftersom festarrangörerna tyckte att det "var så jobbigt med allergiker" att de valt att skippa allt vad alternativkost hette. Kändes ju LITE surt att betala 250:- för att äta potatismos med baguette.

    Har man buffé tycker jag det är bra om man kan ha små lappar där det står vad maten innehåller, alternativt märker ut rätter med ingredienser någon anmält allergi mot. Det är inte sådär himla kul att jämt vara tvungen att fråga personalen om vilka rätter man kan äta... (man känner sig lite lätt jobbig då)

  • Optimia

     


    Kattpoet skrev 2010-10-05 16:18:57 följande:
    Om teorin att koka mjölk  skulle ta bort laktosen stämmer skulle man ju inte behöva köpa laktosfri mjölk.

    Dessutom kokar mjölken inte vid 60 grader, på sin höjd sjuder den... (refererar till tidigare inlägg där det "tipsades" om att mjölken skulle värmas till 60 grader i 10 min för att avlägsna laktosen).


    Lindahl skrev 2010-10-05 16:37:46 följande:
    När det gäller maten så hat jag fått höra från de cateringfirmor som jag pratat med att det inte kommer att bli några problem alls....

    En duktig kock ska helt klart klara av att byta ut de ingredienser gästerna är allergiska mot, speciellt om det är något så pass vanligt som mjölk, oavsett om det är mjölkallergi eller intolerans.

    Diabetiker kan ju oftast nuförtiden äta samma sak som de andra gästerna (genom att de kan reglera sitt insulin rätt bra). Givetvis gäller detta inte alla diabetiker, men en hel del kan äta en liten tårtbit (med socker) utan att bli inlagda på sjukhus.

    Som allergiker blir jag glad över att se att så många verkar vilja anstränga sig för sina gästers skull och se till så kökspersonalen fixar något för alla

  • Optimia
    Sebastiána skrev 2010-10-05 17:44:13 följande:
    Verkligen surt! Jag hade nog inte haft vett att hålla käft utan begärt att få tillbaka en del av pengarna. Det är ju inte försvarbart av en restaurang att ta 250:- för potatismos och baguette!!!
    Om festen skulle ha varit på en restaurang skulle jag ha sagt både ett och annat, men tyvärr var maten beställd från en cateringfirma, och festarrangörerna brydde sig inte om varken fina pikar eller direkta klagomål. Huvudsaken var ju att DE fick mat som DE valt och gillade...

    Att vi allergiker fick sitta i ett hörn med potatismos och bröd rörde ju inte DEM i ryggen, för de hade ju faktiskt dekorerat hela lokalen och fixat halva dagen för att alla skulle få en trevlig kväll.

Svar på tråden Gluten- och laktosfritt!