Inlägg från: prinsessanogrodan |Visa alla inlägg
  • prinsessanogrodan

    Vi kommer inte överens!

    Ja, du det finns fördelar med båda alternativen.


    Har ni råd med catering? Är de något annat som får stryka på foten om ni tar catering, något som är viktigt får er båda eller någon av er? Finns det tid till att laga maten själva? OM ni är duktiga på att laga mat så kan det ju vara ett sätt att skära i kostnaderna. Har ni tid och ork att göra allt själva? Fungerar det rent praktiskt? Har ni ett stort kök att göra allt i? Finns det frys och kyl att förvara allt i? Hur ska ni transportera all mat till ev festlokal? Finns det plats i kyl och ev frys där? Finns det folk som kan hjälpa er med matlagning och servering? Folk som inte bara ställer upp för att dom känner att dom "måste" menar jag?


    Man kan ju tycka att 3-rätters middag kanske är mer festligt och mer högtidligt....det måste absolut INTE bli en stel tillställning bara för att man har 3-rätters. Serverar ni vanlig mat som tex fläskfilé och någon potatis till som varmrätt så är det ju vanlig mat som de flesta gillar och med en bra bordplacering (det blir säkert bättre om ni tänker på vilka som passar ihop än att köra enligt 'regelboken') så blir det lika lättsamt som med buffé! Ni kan ju köra 3-rätters men göra maten själva om ni vill det. Då blir kanske mer "festligt" i din m2b's ögon?


    Men om ni båda bara ääälskar buffé så ska ni ju ta det. Vi ska ha 3-rätters för det tycker vi känns mer som "bröllop" och mer festligt. Jag kan på sätt och vis förstå din m2b, det kanske känns mer festligt med catering. Varken jag eller m2b skulle någonsin vilja göra maten själva. Vi skulle säkert klara av det, men vi vill helt enkelt inte. För vår del skulle "slitet" med maten förta glädjen, men det är vi...det är inte säkert att det skulle bli så för er! Och vi har ekonomi till att "slippa" laga maten själva och för att "slippa" göra egna inbjudningar etc. Vi är inte så "pyssliga"


    Men nä, TS. ordet "snål" tycker jag inte passar in på dig. Inte alls. Var och en prioriterar på olika sätt. Är det så att ni kan bjuda fler gäster om ni gör maten själva? Fundera på hur viktigt det är att dessa gäster kommer i så fall. Men som sagt alla brudpar är olika.


     

  • prinsessanogrodan

    Men nu hänger jag inte med riktigt....bara för att ni tar catering och kanske 3-rätters...MÅSTE ni lägga 20000 på klänning och 20000 på ringar för det? Är jag trög nu? Måste ni ha mer än 50 gäster för att ha catering? Jag är hemma med förkylning så hjärnan är lite trög nu men jag hänger inte med riktigt....Vi ska ha 3-rätters och vi kommer bli högst 30 personer inklusive mig och m2b. Min klänning köpte jag på rean för 4000 kr och ringarna, ja min förlovningsring kostade 6000 kr och vigselringen kommer kosta ca 8000 kr tror jag.


    Man måste ju inte ha massor av gäster och lägga ner typ 20000 kr på klänning bara för att man tar catering och kanske 3-rätters.


    Jag vet inte om det stämmer nu...men jag får en känsla av att du på nåt sätt bara ser att catering etc måste betyda stort bröllop i betydelsen många gäster,dyr klänning, dyr ring, dyr lokal och att "allt" då "måste" vara dyrt....Och att laga egen mat "måste" det betyda "billig" klänning och att "allt" då ska vara budgetvarianten?

  • prinsessanogrodan
    Alorna skrev 2010-10-14 16:23:56 följande:
    Jag är helt för buffé, finns inget tristare än att gå på fest och inte få välja vad man vill äta. Dessutom brukar rätterna vara "små portioner"Var på en fest dör det serverades hjort som varmrätt och det äter inte jag, vilket resulterade i att jag fick gå hungrig hela kvällen :(
    Fast 3-rätters behöver inte betyda att portionerna är små...Då är det nog det jag kallar"avancerad fiiin mat" du fått.....sånt som serveras på lyxkrogarna, typ en hög på tallriken med 2 "grässtrån" i kors och 3 pyttesmå prickar med sås till...3-rätters behöver definitivt INTE betyda sån mat som ingen vet vad det är eller hur man ska äta det eller med vilka bestick..Och är det 3 rätter (med normalstora portioner) så tycker man oftast om någon av rätterna, speciellt om det är vanlig mat som de allra flesta gillar som serveras..och då blir man väl oftast mätt också?

    Nu kanske ni tycker att det är "svennigt" eller "för vanligt" och inte "tillräckligt annorlunda" men vi ska ha typ toast skagen till förrätt, fläskfilé och potatiskaka till varmrätt och hallonpaj till efterrätt. Inget som jag tycker är konstig mat på nåt sätt och jag tror(inbillar mig?) att de allra flesta faktiskt äter detta? Om man inte är vegetarian, muslim,allergisk eller liknande....Ingen av våra gäster faller i dessa kategorier så jag kan inte se att det ska bli några problem,faktiskt inte.


     

  • prinsessanogrodan

    TS? Är du kvar?

  • prinsessanogrodan
    Amor in aeternum skrev 2010-10-14 17:44:36 följande:
    Nej det var inte så jag menade, det inlägget var lite OT det vet jag. :) Jag menade som så här: Om jag lägger ut för mycket pengar på lyxiga grejer så vet jag att någonstans i bakhuvudet så skulle jag få extremt dåligt samvete för att jag vet att de pengarna jag lägger ut på lyxen skulle andra människor som inte har det lika gott ställt kunna använda sig av. Jag är bara sån som person på både gott och ont. m2b tycker att jag är löjlig som får dåligt samvete för att vi har det bättre ställt än min mor som exempel.. Jag vill inte försöka vara någon jag inte är och jag tror och nästan vet att om vi hade hyrt in serveringspersonal så hade jag hjälpt dem att plocka undan enbart för att jag inte vill att de ska tycka att jag är lat. Konstigt, men sant. :)
    Jag kan förstå tänkandet med dåligt samvete och även det där med serveringspersonalen.Så kan jag också tänka! Men då blir det väl "samma resultat" oavsett buffé eller 3-rätters...om ni tar catering alltså...Oavsett 3-rätters eller buffé så skulle du få dåligt samvete för kostnaden...är det så? Men om ni tar catering och så lägger ni mindre på klänning,skor, ring etc...känns det bättre då?

    Jag vet inte om jag uppfattar det rätt, men är det nånstans så att du har en känsla av att du "inte är värd" att "lyxa" med catering och lägga ner pengar på en fest för du är nånstans kvar i hur ni hade det när du var liten? Som en känsla av du fortfarande är fattig och om ni lyxar till det så skulle du känna att det inte är "du" för "du" är inte "en sån person" som har dom pengarna? Skulle du känna att det inte är "du", för att du nånstans känner att du inte hör hemma där du är idag rent ekonomiskt? Nu leker jag psykolog, jag vet, men om det här är något hindrar dig (er) i planerandet så kanske det är värt att tänka på och försöka komma till ro i?


    Har du känt att du inte hör hemma,rent socio-ekonomiskt, där ni är nu? Som att du gjort någon typ av klassresa kanske? Om din mor inte har den ekonomin ni har, skulle hon inte trots det, säga till dig att du ska unna dig catering om ni båda vill ha det? Tror du inte att din mor skulle säga till dig att hon inte får det bättre för att du håller igen? Hon får det väl inte bättre för att du "slavar"med att laga all mat själv? Jag VET att det är svårt när känslorna kommer och att det inte är sådär "logiskt" med känslor men ändå, om det DETTA som gör att du ska laga maten själv....så NÄ, då ska bli catering tycker jag.


    Hur är det med allt annat runt bröllopet? Blir det samma tankar och känslor runt det när ni köper saker och planerar budget? Vem är det som har koll på ekonomin hemma, är det båda eller en av er? Jag vet inte om det fungerar för dig, men när jag får samma känslor som du så blir jag lugnare av att titta på saldot på kontona. Jag räknar på vissa saker, typ "Vad händer om jag och m2b blir arbetslösa/sjukskrivna?" " Vad händer om vi har vårt bröllop och efter det blir vi båda sjuka eller arbetslösa?" " Hur mycket är det kvar på kontona om vi åker till Sri Lanka och gifter oss efter det och sedan blir vi arbetslösa och sedan går bilen sönder?" Kanske löjliga grejer att räkna på men jag blir lugnara av det och kan andas och tänka..."Vi KLARAR det".


    Kan det fungera för dig tror du?

  • prinsessanogrodan
    Sara och Micke 2010 skrev 2010-10-15 09:45:44 följande:
    Som nygift säger jag bara..... kör på catering och trerätters! Du kommer att ha SÅ mycket att tänka på innan dagen så det sista Du vill göra är att stå och laga mat till alla personer. Jag var på ett bröllop för ett tag sedan med buffé. Maten var supergod men det kändes inte så "lyxigt" utan som "skolbespisningskänsla". Köa med en tallrik, gå och sätta sig, hämta om. Det finns en logistisk aspekt av det också och det är att det springs mycket vilket är trist då det hålls tal och att man inte vet riktigt när själva buffén är över. Det skapar lite förvirring. Det här med att trerätters inte är så mycket mat och att man har mer att välja på när det är buffé. Det beror väl på vilken mat man väljer!!!!!  Sen så är det faktiskt så att ALLA kan inte gilla allt. Man kan inte tillfredställa alla gästers smaker för då skulle inte någon kunna ha bröllop. Ni väljer det Ni tycker om... det är ER dag!Har Ni ekonomisk möjlighet så hyr in så många tjänster Ni bara kan, det är värt varenda krona! Du kommer att förstå vad jag menar..... :DLYCKA TILL!
    Håller med varenda ord! WORD!
Svar på tråden Vi kommer inte överens!