• Piggelin1

    Välkomna till Tivoli Empatia!

    PB & Klockarbol, här kommer receptet på marmeladen:
    www.alltommat.se/recept/superl%C3%A4tt-citrusmarmelad-3564/

    Ang apelsintryfflarna, så var det i årets julnummer av Allt Om Mat, & receptet verkar inte finnas på nätet, så här kommer det istället:

    Apelsintryfflar, ca 20 st
    150 g mörk choklad (70%)
    1 1/4 dl vispgrädde
    100 g smör
    1 dl florsocker
    ½ apelsin, finrivet skal
    2 tsk pressad apelsin
    2 tsk apelsinlikör, tex Cointreau
    Garnering:
    1 dl kakao

    Hacka chokladen & lägg den i en kastrull. Tillsätt överiga ingredienser.
    Smält ihop allt på svag värmeunder omrörning. Häll smetnen i en bunke & ställ i kylen i ca 12 timmar.
    Ta fram smeten & rulla till bollar. Rulla bollarna i siktad kakao. Förvara dem i kylen.

  • Piggelin1

    Ore, grattis till att sonen börjat gå! Amanda började också gå på riktigt i mellandagarna när det begav sig, så då har de börjat vid samma ålder, eftersom de datummässigt nästan är födda på samma dag

    Snorkis - jag trodde också som Mugglan att sjukvården brassade på av bara helvete med smärtstillande när barnet är dött & ska födas fram, men där hade jag ju helt fel. Häva sig på magen gjorde de ju ism Amanda & det var verkligen gräsligt! Krystvärkar har jag aldrig fattat riktigt vad det är, två barn till trots, måste bero på att min kropp inte fattat vinken där. ...och så blev det ju sugklocka nu med lilleman också, efter krav från mig.

    Men det där med att sjukhuset har lägst snittfrekvens, är det vekrligen ngt att vara stolt över?! Ok, för sjukhusets ekonomi är det säkert det, eftersom snitt kostar mer resurser/pengar än vaginal förlossning, men i övrigt kan jag inte se det som ngt exceptionellt bra?
    Lite som här i Gbg/Västra Götaland där de tycker att tre veckor över tiden är helt OK, men i resten av landet är det inte alls speciellt vanligt. Näringstillförseln genom navelsträngen börjar ju minska redan i/efter vecka 38, varför då vänta 43 fulla veckor?! Då lär den ju vara usel (& de som går så länge får ju gå på kontroll för att kolla ,just detta typ varje dag...). Hörde av en tjej på Magplasket (med tyskt ursprung) att i Tyskland får ingen gå över mer än max en vecka, de tycker det är för riskabelt annars...

  • Piggelin1

    Parnassia - du beskrev precis på pricken som jag känner/känt hur många ggr som helst här i tråden Precis samma känsla - vill inte upprepa mig & skriva samma sak som andra, är osäker på hur mina tankar/formuleringar blir i skrift/uppfattas, & avstår därför från att skriva/kommentera. Sen det där att jag ibland läser ngt långt efter att det sagts/skrivits, då känns det malplacerat att komma med kommentarer efteråt & dessutom riskera att låta som en papegoja & säga samma sak som andra redan sagt...

    Porchez - om du bara VISSTE hur väl jag känner igen mig i det du skriver & känslan hur det är att fira med enbart par & känna sig som ett ufo, bara för att man är singel. I vissa parsällskap ska jag iofs säga att det inte alls spelade ngn roll att jag var singel, för alla var liksom egna individer & inte så "pariga" (fattar du typen jag menar?) & jag tänkte inte alls på det. Med andra par kände jag mig bara som ett gigantiskt misslyckat UFO - möjligen expert på att dejta, men kass på längre/mer varaktiga relationer.
    När mannen & jag träffats, flyttat ihop & sen ordnade en del fester, så var vi alltid himla noga med att mixa vilt & i ärlighetens namn ofta hellre fler singlar än par - det blir ofta mer party då Nu fem år senare så har ju vi trillat ner i barnfamiljsträsket & många kompisar med oss, så ngt större antal fester blir det ju inte för tillfället, men senast för två år sen när vi ordnade nyårsfest, så lyckades vi mixa både "personligheter" & "civilstånd" rätt väl, tycker jag. Det är ju då det blir som roligast - tycker iaf jag!
    Så jag har inga råd att ge - bara omtanke & att jag vet PRECIS hur det känns

  • Piggelin1

    Porchez, en tanke till - även om du inte bor i en superliten stad, så tycker jag att det är en tendens i nästan alla svenska städer utom Gbg & Sthlm (fast mer Sthlm än Gbg), att man i tidigare ålder betraktas som "ufo" när man är singel, än i tex Sthlm.
    Jag tackar min lyckliga stjärna att jag inte bott kvar i staden där jag vuxit upp, där hade jag definitivt varit ett ufo redan vid 25, om jag var singel då. Med tanke på att jag blev sambo första (& enda!) gången när jag nyss fyllt 35, jeeeesus vilken ufo-varning det hade varit i en mindre stad... Hade blivit betraktad som "hon den där konstiga",  i kubik (minst)! ...och så den där frågan "Men varför har inte du träffat ngn, du som är så trevlig?" Fan vad jag hatar/-de den frågan. Hade god lust många ggr att svara ngt i stil med att  "Men du, till skillnad från dig, jag nöjer mig inte med vilket skräp som helst, så därför är jag singel..." Eller typ tala om hur många som separerar av de som träffats i tidig ålder (de ggr jag hade en sådan snusförnuftig person framför mig... )

    Har en lista sparad ngnstans, med lämpliga svar på frågan "Varför är du inte gift?" Ska se om jag hittar den - den är riktigt rolig

  • Piggelin1

    Hej hej,
    snabbt inhopp

    Mugglan - jag köpte ju en jacka i Ullared ism att jag var gravid med Amanda, som sen vandrat runt i bekantskapskretsen, tre andra tjejer har också haft den när de varit gravida. Den är inte speciellt snygg, men den funkade bra för mig, om du vill låna den. Viss risk iofs att du badar i den, men den finns här hemma ifall du vill låna den. Eller förresten, du kan FÅ den - har inte tänkt använda den igen & med tanke på att den kostade hela 200 spänn, så är den avskriven sen länge med tanke på hur många garvidmagar som rymts i den

  • Piggelin1

    På tal om besvräliga gäster med krångliga matkrav, min familj är rätt krångliga, blir intressant inför dopet/vigseln om ett tag,  vi ska bestämma meny snart.
    - En nötallergiker
    - En skaldjursallergiker
    - En vegetarian som äter skaldjur
    - En vegetarian som äter fisk & skaldjur
    - En som inte är jätteförtjust i fisk, men äter skaldjur

    Lätt som en plätt?!

  • Piggelin1

    Mugglan, slå en pingla & kom förbi, jag är säkert hemma. Om du vill komma redan imorgon, så har mina planer med en kompis precis blåsts av, så jag är hemma med båda barnen själv hela dagen. Annars till helgen eller nästa vecka?

  • Piggelin1

    Japp, Mugglan - stämmer! Fast han är på god väg att ändra sig, faktist! För några dgr sen gjorde vi rödtungafiléer i ugnen (rullade) - inhandlat via fiskbilen.se & han tyckte det var riktigt gott & tog två ggr Tonfisk & sushi funkar med. Laxrätter kan gå, men inte ngn favorit tyvärr.

    Japp, vi kommer att köra på ngt som passar oss, vegetarianerna får "nöja sig" med ngt helvegetariskt & sen är det bara att se till att det inte finns spår av nötter i maten & utelämna skaldjuren till den överkänslige, om det nu skulle bli skaldjur. Fast jag tror nästan inte det. Fick nämligen menyn för ett tag sen med olika förslag & det var flera grejor som lät riktigt spännande faktist.
    Vilket påminner mig om att vi ska boka möte med kökschefen så snart som möjligt!

Svar på tråden Välkomna till Tivoli Empatia!