Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    Välkomna till Tivoli Empatia!

     


     


    Haha! Knasfior!

    Mina balkonglådor och krukor är inte ett dugg roligare, ifall det är någon tröst för någon.

    Mugglan, lökväxter öht tål nån grad under nollan. Det är därför de är bland de första upp på våren.



    Jag planterade Penséer ihop med Tête á tête i våras och på höjd i krukan hade jag en hängsälg som gav lite volym uppåt och dessutom väldigt fina små videkissar som sedan lockade mängder av humlor, bin och nyvakna fjärilar. Lökarna är numera nertryckta i en rabatt, Penséerna iväghystade åt ett håll där de kan fröså sig om de vill, och hängsälgen, som ju är ett litet träd, är planterat, och har för övrigt redan fått små små videkissar igen. (ni vet att sälgen är superviktig för insekterna som inte har något annat att äta först på våren, va?)



    Vi beskar äppelträd så mycket vi hann och vågade också. En rejäl gren fick bli påskris på verandan. När påsken var slut slog den ut i full, doftande blom, så när man öppnade ytterdörren doftade det äppelblom.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Snartis skrev 2011-02-17 13:12:00 följande:

    PB: nu gav du mig lite ideer för vi ska beskära körsbärsträdet i vår. Ska nog ta in en del kvistar istället för att slänga allt Sen brukar jag vara duktigt på att köpa vårblommor och planera men orkar inte hålla på med lökar.


    Ooooo! Du får inte beskära ett körsbärsträd på våren! FörvånadDet hör till de träd som "blöder" massor oc ska beskäras så lite som möjligt och när det måste ske ska det vara i de sk JAS-månaderna, dvs Juli, Augusti och september, då de blöder som minst och är minst känsliga för att drabbas av svamp och annat elände.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    fru AM skrev 2011-02-17 13:13:07 följande:
    Är det någon här inne som någonsin fått en orkidé att blomma om? Jag har fyra st lik här hemma som jag börjar tröttna på. Hur gör man???
    Man fortsätter att vattna den precis som medan den blommade (dvs sisådär var 14:e dag, antingen bara en skvätt, eller medlest doppning. Alltså att snabbt doppa ner vähela krukan i vatten, låta den rinna av ordentligt och så sätta tillbaka den.)

    Dör en orkidé så gör den det oftast av drunkning.

    Sedan får du ju ha lite tålamod så du inte förpassar dem till soporna för snabbt. En eller två ggr/år blommar Phalaenopsis om. När de inte blommar gömmer jag dem bakom gardinen.
    Om man ska klippa av stängeln eller ej finns delade meningar om. Ibland skjuter orkidén helt nya skott med blad och allt på en gammal stängel.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Snartis skrev 2011-02-17 13:27:18 följande:

    PB: är du även duktig på häckblommor? Vi tänkte sätta en häck istället för staket och undrar lite vilken sort som är bäst? Ska bli lite högre som inskydd mot grannarna samt gärna växa fort så den hindrar vilda Kicken att rymma från tomten har funderat på syren


    Oj! Det där är ju en hel vetenskap. Många saker avgör vad som är bäst för just er. Alltifrån hur mycket det får kosta, till ifall det får vara taggigt och ha giftiga bär, eller hur bred och vidlyftig häcken får bli, till andra faktorer som vintergrönt?arbetsinsats per år? härdighet? blommor? Höstfärg?

    Jag håller själv på att fundera ut lösningar i vår trädgård, och jag måste säga att går man till biblioteket så kan man verkligen bära hem inpiration och kunskap!

    Ska det hindras att rymma, så kanske en häck av Vresrosor vore något? Taggigt som fan, kräver inte beskärning jämt och ständigt, blommar vacert med doftande rosor under stor del av säsongen, växer snabbt, är härdigt och tåligt och får massor av nypon som är vackra på hösten och gr dig till småfåglarnas kompis.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Vresros

    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    fru AM skrev 2011-02-17 13:35:03 följande:
    Det är ju helt galet - vilka tröttmössor orkidéer är! De är ju så tråkiga när de bara har nåra larviga blad - och det är ju så de ser ut större delen av sitt liv. Plötsligt tycker jag inte de är glamourösa alls längre! Plastic is fantastic!
    Fast när de blommar så gör de ju det i flera månader i taget-det är de rätt ensamma om. Hur länge har du sparat dem?
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Snartis skrev 2011-02-17 13:45:19 följande:
    PB: oj jag som just tagit bort såna buskar för Kicken rev sig på dessa när han leker. 
    Det är verkligen supersvårt att hitta rätt, kanske ska åka till växthus som vi ha i närheten och prata med dom?
    Det ska vara enkelt att sköta och gärna ha blommor men ej giftiga bär. Hmm sen får det ju inte vara för dyrt då det ska vara ca 15-20m som ska sättas.
    Tänkte om man hittar en lösning som kostar lika som staket så är det ju trevliga med häck.
    Ja GÖR det! Där kan du prata ihop dig med någon som dessutom bör vara lite kunnig på just era lokala förhållanden, med typ av jord, växtzon och allt det där. Och dessutom bör de kunna ge offert på vad olika alternativ faktiskt kostar hos just dem.
    man kan ju dessutom köpa plantor i olika storlekar, vilket också påverkar både priset och hur snabbt man får färdig häck.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Telis skrev 2011-02-18 11:38:23 följande:
    Hjälp! Vad köper man till en grannfru som precis blivit änka? Blommor är så tråkigt men det kanske bara är det som gäller?!
    Det är INTE tråkigt! Det är fint och värmer mer än man ens fattar. Så det så. (det där "istället för en blomma" kan man ibland undra varför det blivit så viktigt? Att det ÄR just en blomma, har ju sina skäl. Som AM så fint sa det:
    fru AM skrev 2011-02-18 11:52:32 följande:
    Blommor är nog bra! De inrymmer så mycket - skönhet, värdighet, liv trots allt osv
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Jag har visst alldeles för höga värden på de där proverna de tog. Dvs för hög ämnesomsättning och därför kanske typ Struma eller det är i varjefall ngt totalknas med sköldkörteln.

    Så nu fick jag efter kuratorn i morse kuta in till provtagningen och ta fler prover-de hade visst glömt ngt. Svårstucken som jag är tog det ett par försök, och sedan sjukgymnasten. Hon var underbar och gav mig ansiktsmassage för mina värkande käkar (jag har visst bitit ihop en del på nätterna sista tiden)

    Sedan djuraffären och fixa några prylar inför morgondagens resa, och så apoteket för den där medicinen. Sedan en snabbfika och så bussresan hem. Handla lite mat, möta sonen i skolan, promenaera hem. Jag är helt slut och måste vila lite, men först var jag ju tvungen att vika tvätt, hänga upp nytvättat, kasta i ny maskin och så tända upp i pannan.

    Läsa på lite om vad det är för fel-jag fattar inte så mycket utan vill nog få prata lite med den där läkaren...
    och så hjälpa sonen med datorn, läsa Harry Potter och ojsan vad hände är klockan redan fem?

    Jaja. Dags att fylla på i pannan igen.....


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Mugglan, Ja det känns både skittrist och lite oroligt,eftersom jag vet typ ingenting om det här, men ändå skönt på ett annat vis att ångesten och sömnlösheten kanske inte alls bara "är i mitt huvud" och bara jag tänker positivt så blir det bra....

    ..och att veta VAD som felar är ju tämligen avgörande för att det ska kunna bli rätt i slutänden. Antidepp hade ju tex bara tagit bort symtomen-om ens det.

    Iofs är det ju absolut inget som säger att jag inte BÅDE har tjall på ledningarna i form av depression och dessutom en bugg i systemet på sköldkörteln då också. Det återstår ju att nysta vidare i.

    Undra på att man blir stressad av detta med F-kassan och deras hets att man ska vara sjukskriven så kort kort kort och att de ibland inte godkänner sjukskrivningarna osv, när man inser hur lång TID det tar att ens få rätt diagnos liksom. Jag bara närmar mig ju så smått någon slags helhetsbild. Efter att den har klarnat ska man ju ha behandling också. Innan man är på banan ordentligt.
    Men, mina kontakter ha idag igen bedyrat att de inte lämnar mig i sticket och att det FÅR ta tid. *upprepar om och om igen för mig själv*


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden Välkomna till Tivoli Empatia!