Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Hönsen har flyttat in!
    Vi hemtade dem hos en mycket trevlig familj och kom hem sent efter att mörkret fallit, så vi fick "packa upp" dem i kolmörker. De sov som stockar där i botten av kartongen och jag fick lyfta upp dem till sittpinnen och liksom hjälpa dem knipa fast sig. sedan satt de där och sov vidare.
    Strax innan sju igår morse gol tuppen-som heter Ruben och  är en mycket stilig herre. När jag satte mig på trappen till hönshuset och kikade medan de fick kokt potatis till frukost, visade det sig att de minsann vågade käka fast jag var så nära.
    När de äntligen vågade sig ut utanför dörren, upptäckte de till sin förtjusning att hela hönsgården är full av nedfallna små delikata körsbär från grannens gigantiska körsbärsträd. Hur kul som helst att se dem hålla på och leta! 
    Jag har varit där eller utaför och grejat med olika saker hel tiden, dels för att jag vill vara där och se på dem, och dels för att jag vill att de ska bli så bekväma som möjligt med att jag är nära-det ore roligt att ha dem så tama så de äter ur handen tex.

    Och VET ni att jag hittade ett ägg igår! Tänk va!!!Skrattande Ett alldeles ljusbrunt, jättefint perfekt litet ägg, fast de förvarnat mig om att det kan ta någon vecka innan nyflyttade höns värper.

    Förutom Ruben, spatserar de ettåriga damerna Cornelia och Elvira runt och gör sig märkvärdiga och fostrar med hårda tag de elva veckor gamla unghönsen Majken och Mirre. Det är tydligt att småglin inte ens ska få chans att tänka tanken att sticka upp. Nej min själ, de ska veta hut och hållas kort och vara inget annat än ytterst ödmjuka. Annars!

    Jag har massor kvar att fixa med innan det är helt klart därute, men det känns faktisk bara roligt, för då har jag naturliga skäl att hålla mig där och pyssla. Och jag kan ta det mer i min takt också. Nu på morgonen har jag städat ur (oj vad höns bajsar mycket!), nästat ihop och spikat upp nät där det fattades lite,  skruvat fast haspar i dörrar och sådant. Idag regnar det här, så det är betydligt lättare att var ute för mig som inte fixar värme så bra, än det varit de senaste gassande dagarna.
    Jag ska fixa "gardiner" av säckväv till fönstren idag också, för igårkväll for tuppskrället i sin iver rakt emot rutorna flera gåger och blev ju helt hysterisk. Dessutom är han kanske tyst en kvart längre eller så ifall det hålls mörkare därinne tills man kommer och öppnar.

    Egentligen är jag helt slut efter några väldigt intensiva veckor, men jag känner mig så glad att det är skitsamma att jag har ont i hela kroppen. Täk att några hönor kan spela så stor roll!

    Förresten tog Blompojkens lag guld i helgens fotbollscup, det var en skön kontrast till det oflyt vi hade i förra cupen, och lite plåster på stoltheten. Nu ska jag gå ut igen-tänk om det kommer att finnas ett ägg idag med!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Hvidis! Hoppsan hoppsan! Så kan det gå när inte haspen och så vidare...

    Vad roligt! ja, jag VEt att det ju blir slitigt och tre barn och inte sova och hela grejen-men ändå, fatta vad fränt! Jag har ju hela tiden sagt att du ska ha ett fotbollslag-och det är klart att du då ska ha ett hus till dem också. Vad mycket spännande som händer i ditt liv just nu, eller, kanske mer att det precis är i startgroparna att hända massor.
    Men vilken hemlis att gå och tiga om sådär länge! För, det måste ju typ ha varit i maj nån gång då, som du plussade, om det ska bli ett februaribarn.
    Hoppas huset är perfekt och inga andra bud och bra lånelöfte och allt (berätta inte att du är gravid isåfall, de räknar på hur många barn man har, så hyssj!)


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Flamman, hönsen är av rasen Hedemora och jag ska gå med i genbank så jag är med och bevarar en gammal Svensk lantras på allra bästa sätt. Flera av de raserna är helt utrotningshotade, så det behövs. Det jag gillar med dem är att de har kvar egenskaper som sunda djur ute i naturen behöver, så som att söka egen föda, ta hand om sina kycklingar, ruvlust och gott socialt flockbeteende.

    Sedan är just hedemorahönsen väldigt härdiga, efter århundraden av vintrar i Dalarna. De har utvecklat ett extra dunlager så de ser större ut än de faktiskt är (fast det är en rätt liten ras) och de kan se ut som om de har mammelucker på sig, som duniga byxor. Alltså blir de inte lika ömtåliga för våra vintrar som andra höns (som ju är skogsfåglar från asiens djungler från början, och där snöar det ju föga) Det innebär att just hedemorahösen faktiskt går ut även på vintern, om det inte är alldeles för ruskigt väder, och ifall man skottar undan lite av den värsta snön i hönsgården.

    Just nu håller jag på att lära dem att när jag kommer betyder det godsaker, så jag blandar olika spännande saker i min lilla matresthink och bjuder dem att smaka vad jag kan komma på skulle kunna falla damerna i smaken. De fattar snabbt kan jag säga-de är snabbt framme och kollar in skålen. Igår fick de några hallon och björnbär, (naturligtvis sådana som var skadade eller övermogna, jag har inte blivit tokig nog att ge dem de hallon jag själv tänkt äta) och det var uppenbarligen riktig partymat.
    Bara jag nu också fixar en varmkompost för sådant hönsen inte kan/får äta, så kommer jag snart inte att ha mycket äckelsopor kvar, utan det blir förpackningsmaterialet som återstår.

    Men, ljudisolera huset måste jag nog försöka, för idag satte tuppeländet igång klockan fem. Det är för tidigt. Mina gardiner hjälpte uppenbart inte alls-snarare tvärtom tycks det.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Förresten la den andra hönan också ägg igår, sent omsider på eftermiddagen. det behövdes att jag la ett tillfälligt tak av säckväv över det halvfärdiga värpredet för att det skulle bli mörkt nog att duga åt henne. den första hönan la sitt mitt på golvet bredvid matskålen, så det är uppenbart olika hur petigt det är...

    Tre ägg redan de första dagarna, det måste man väl kunna ta som ett teckan på att de kanska ska kunna trivas här?

    Nu ska jag för första gången på mycket länge ta en rejäl promenad med hunden-det har inte gått att fåhonom att promenera alls i hettan, men idag hänger regnet i luften och det är bara 22,8 grader, vilket är betydligt mer barmhärtigt att gå i än 27. Bäst jag tar med mig en påse-tänk om där finns en kantarell eller två därute? Drömmer


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Kjell Präst skrev 2013-08-12 22:14:34 följande:
    Om man ena dagen har en bebis som man bär runt i bärsele, och typ nästa dag firar hennes tjugoårsdag, då har det gått i snabbaste laget. Faktiskt.
    Ja men faktiskt! Lite tycker man ju att man borde hänga med i svängarna, men det går verkligen fort!
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Hönsen mår prima. Fast igår skällde jag ut en, för hon var lite väl elak mot ena unghönan som tydligen inte alls skulle få sitta på sittpinnen, hur gott om plats där än var. Eftersom hönan i fråga själv satt på pinnne, befann hon sig ju i ögonhöjd med mig, och hon burrade upp vingarna och såg sur ut. De har ju en rätt vass näbb där fram i mitten, så man undrar ju lite hur ont det gör om de hackar till en.  Jag är ju faktiskt inte alls van vid att vara nära eller ta i den här sortens djur.
    Men jag skällde på henne ändå. Medan jag stod där lät hon bli den andra, men så fort jag gick ut hackade hon. Jag tog tuppen och satte honom mittemellan dem och tänkte att det borde väl bli lugnt då. Fast det gillade inte högsta hönan, som ju redan satt vid tuppen. Men jag sa åt henne att det fick hon ta och godnatt.

    Nio ägg fick jag av de två värpvuxna hönorna den här första veckan! Vi har ätit omelett, våfflor och äggröra med lyxkänsla. Igår la sig den ena att värpa sitt ägg medan jag faktiskt satt där i dörren. Jag har tagit för vana att sätta mig därinne med en kopp kaffe efter att jag gjort rent och gett dem matrester. De vet redan att det kan vara idé att gå fram till mig och kolla om jag har något spännande med mig.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Hvidis, med tanke på hur avis jag blir på din "inför skolstarten-förberedelse" står det ganska klart att jag också vill gå i skola. Biodlarskola. Skrivarskola. Trädgårdsskola.
    Jag ska bara bli helt frisk först tänkte jag. Idag har jag indianont i magen-rejält och plågsamt, precis som igår. Det är visst bra, för endokrin säger att det är ett gott tecken på att kroppen återhämtar sig. Men det gör ont och känns också rätt onödigt när nu barnläget och åldern är som den är. Då har man liksom inte saknat de där indianerna.

    Vad kul förresten att se att flera börjar dyka in så här i sensommartid!

    Nu ska jag städa hos hönorna. De undrar nog var deras överraskningsmat är, jag släppte bara ut dem förut.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Ninnis 2
    Hvidis 3-ruvning räknas in!
    Ingis 2
    Lanovia 2
    Fru Sy 2
    Leksi 2
    September 3-ja jag skriver i tro!
    Flamman 2
    PB 1
    Piggelin 2 
    Mugglan 3
    Heloise 2
    Daa 2
    Fjällbruttan 4
    Ankan 2
    Fru Bygg 2-eller hallå, hur många barn har Fru Bygg egentligen?
    Andbeyond 1
    EA 1
    MSW 2-väl?
    Klockis 2
    Soldemor 1
    Kjell Präst 1
    Aleta 2
    BS 2
    Villemoa 2-eller var det tre?

    Nu skriver jag in även dem som var med i början eller varit med ett tag-man vet aldrig vem som sticker in näsan igen och jag skriver in barn vi inte följt under ruvning och förlossning med. Har jag nu glömt någon, räknat fel på antal barn eller haft något annat hjärnsläpp? Komplettera isåfall gärna den här listan! Jag gör på inget sätt anspråk på att ha fått med allt här-det kan vara ytterst pinsamma misstag.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    När jag kom ut till hönsen förut, låg den ena precis och värpte, medan den andra stod utanför och liksom väntade på sin tur. Jag fick ju låta bli att störa med städning och istället stå och se på medan de bytte plats och lyssna på deras "ko-ko-kolla vad duktiga vi är" och sedan ta de alldeles, alldeles varma äggen direkt ur redet. Så häftigt det är-och det känns nästan barbariskt att ta deras ägg och lägga dem i kylen. Men roligt att idag tydligt få bekräftat att det är den stora som lägger de största äggen och den lilla gör dem i något mindre format.

    Jag hade planen att komma ut på min skogsrunda, men precis som igår börjar det HÄLLregna. Sådant där fullständigt ösregn man liksom inte riktigt kan bortse ifrån och som gör att hunden vägrar gå. Klippa gräset skulle jag med, men det går ju definitivt inte.
    Fixa lunch till grabbarna kanske då istället. Blompojkens bästis från Stockholm är här.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Ja får dessa sedan några barn var, så kommer vi att kunna räkna barnbarn i hundratal när vi om 30 år sitter och uppdaterar våra dagar.

    Du får ha många bra mellisar som smoothie och sån´t, så blir det inte hundra Hvidis!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård