• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • Ninnnis

    Heja Bruttans nya liv!

    Jag har en motionscykel hemma, det är skitbra att använda framför tv:n när man ändå bara hade degat i soffan.

  • muggles

    Daa: här är en som hade massiva problem med amningen under hela den tid som det pågick med Moa (5 mån). Du har fått jättebra råd! Min Bvc-tant som hjälpte mig menade att för att öka produktionen så måste brösten tömmas ordentligt (det i sin tur skickar signal till systemet att de behöver fyllas på), därför kan pumpning efter amning öka produktionen. Kan ta 2-3 dgr innan du ser skillnad (men det tror jag att du redan gjort?).

    Sedan är det tydligen bra att amma intensivt på förmorgonen (from kl 03 ung) och gärna hela förmiddagen. Fram på kvällen är brösten mer fulla med lättmjölk (mjölken är som gräddigast på morgonen pga att mamman har vilat då - när mamman vilar bildas bäst mjölk). Så det kan vara idé att ge ersättning på kvällen när de ändå bara får i sig "lättmjölk" - du kan ju pumpa för produktionens skull om du vill. För att båda amma och pumpa tar sån otrolig tid (iaf gjorde det det gör mig).

    Sedan när det kommer till immunförsvaret så påstod min Bvc-sköterska att det räcker med en amning per dygn för att ge bebisen immunförsvar från mamman. Men i mitt fall så ville jag ju amma även att andra skäl (jag tyckte att det var väldigt mysigt, skit att det inte funkade för mig).

  • Ninnnis

    Jag sitter och tittar lite på resor och behöver lite tips. Visst är det flera av er som har varit i Egypten? Vart ska man åka? Det finns hur många hotell och orter som helst. Jag har hittat ett hotell som verkar jättefint, det ligger i Hadaba. Känner någon till det?

  • Heloise

    Bruttan: Du och jag då! Jag ska baske mig också bli en smal mamma så att ajg kan vara ett gott föredömme för Elise. Lika gott att börja det nya livet nu som sen GI passar Panzer men inte mig, vi ska äta vv kost, eftersom det är sådan mat som lilla skvätten ska äta sen är det är dags för mat. Gi funkar inte på henne eftersom hon inte får äta för mkt fett och proteiner, samt att hon får äta så lite av allt att hon måste äta av"allt". VV kost passar mig bäst dessutom, jag äter gärna vegetariskt etc, medan Panzer helst vill ha en ko till varje mål

    Ninnis: jag har aldrig förstått vad det är du jobbar med? Men det låter kul, jag vill också vara vuxen och åka på konferanser, utbildningar och annat smått och gott. Ha ett litet kontor, ett headset( har du headset Ninnis?), ett headset är nog min dröm. det ser så glammig ut Sen vill jag äta lunch med kollegor och ha fina kläder och kunna sminka mig varje dag utan att folk stirrar, högklackat skulle också vara kul att ha. Som ni märker passar ju butiksbiträde verkligen in på mina önskemål... Japp jag har verkligen lyckats i livet.

    Trygghansa ringde om barnförsäkring, jag bröt ihop och grät förtvivlat när de glada i hågen pratade om försäkringar. Trodde aldrig lilla Skvätten kunde få en försäkring. Världens bästa försäkringstjej, gud vad man kan älska folk man inte känner, bara för att de säger rätt saker och ringer vid rätt tidpunkt! Nu har Elise en olycksfallsförsäkring iaf

    Ingis; hoppas poletten trillade ner hos mannen, Kul med brorsan.

    Nu kommer mamma med mat, hon längtar efter skvätten. Men vem gör itne det?

  • Ninnnis

    Söta Heloise, klart att Skvätten ska ha en försäkring! ♥

    Jag har ett kontorsjobb inom flygbranschen, kan man säga. Jag har tyvärr inget headset, men jag äter lunch med mina kollegor, sminkar mig och har höga klackar ibland

    Du har lyckats få världens finaste lilla skvätt, det är inte så illa pinkat, hördu!

  • Ninnnis

    Nu ska jag plocka upp svärmor på flygplatsen och ta med henne hem, för vidare leverans till svägerskan. Sedan blir det handboll och marsch i säng.

    på er!

  • passionsblomman

    Bruttan och Heloise-och jag med!

    Imorgon ska jag träffa hela det där teamet som ingår i projektet som jag aldrig kommer ihåg vad det heter.
    Då är det visst meningen att vi tillsammans ska göra upp en plan för "hur saker ska kunna bli bättre för mig" vilket ju inbegriper min muske/ledvärk, sorgeprocessen och sömn och allt annat.

    I min värld har jag kommit fram till att det vore en väldigt god förändring på oerhört mångaa plan ifall jag kunde gå ner i vikt. En hel del.
    och då enar jag på många pllan. Inte det mest ytliga-"om jag blir smal, fin i håret och får ny garderob blir jag lycklig, för bara smala männikror får finnas" ABSOLUT finns det ren trivsel med i det hela. Mest handlar det för mig om att jag tappat bort mig själv under de här åren. Jag vet inte vem tanten i spegeln är och det gör ont att inte kunna klä sig som vanligt och hela den grejen.

    men mera:

    *om jag äter som jag förtjänar och borde, så ger jag mig bra bränsle och det borde motverka min depression och förbättra sömnen-eftersom sockermissbruk bidrar både till depression och sömnproblem sägs det ju.

    *Om jag kommer ut och får dagsljus och rör mig i form av promenader borde också detta mota depressionen och sätta igång kroppen så att jag kan sova bättre.

    Båda de ovanstående faktorerna bör göra att jag sakta men säkert kan bli av med många av de helt onödiga och faktiskt i längden dödliga kilon jag nu kånkar runt på.
    Detta borde i sin tur gynna mig när det kommer till muskel och ledvärken.

    Allt detta är antaganden utifrån all info vi ju alla har om vikt,kost och hälsa. jag HOPPAS att både läkaren, kuratorn och sjukgymnasten tycker att jag är något på spåret och har något att komma med i form av hur jag ska få verktyg att klara en sådan här sak mitt i hur jag mår. För det kan aldrig bli fråga om att börja vrålträna, kurbanta eller på anat sätt plötsligt ha ytterligare något som blir en press.
    det här måste ske utifrån premisser där jag lyckas och där det handlar om att jag är värd att äta bra mat, att jag förtjänar att höra fågelsång och sådant, om ni förstår skillnaden.

    Ifall jag hade en bakgrund där träning var en del av vardagen och en feelgood-grej, som för Niniis tex, så hade det säkert varit en hjälp för mig i allt det jag gått igenom. men nu är det istället en jätteutmaning som inte alls är vad jag klarar och behöver.
    Jag måste fåhjälp att sätta mål och skapa rutiner där det inte blir en prestation utan en behandling liksom.

    Jag har redan börjat. trots influensan. Det gäller då matrutinerna. Att göra som jaggjrot för när jag "skärpt mig" dvs se till att det blir bra mat, riktig mat och med halva tallriken grönsaker till middagen.
    -Jag har plockat fram råsaftscentrifugen jag fick av EA och de andra trådtjejerna från granntråden som hälsade på i somras. Den ingår i min plan och i hur jag ska få i mig allt bra man behöver. Jag har infört en grönsaksdrink före maten för alla i familjen och dessutom frukt och grönsaksjuicer för mig själv under dagen. Det borde vara Detox så det skriker om det.
    Sedan har jag lagt den ynka energi jag har på att laga riktig mat varje dag och skrivit en lång matlista så det finns matidéer. Jag har strukit allt fikande från vardagarna och styrt över att efterätt, fika, godis eller vad man nu vill ha i den vägen är för helgen, eller särskilda stunder. Inte bara för att man har tråkigt, är sugen eller så.

    Jag har insett under mina år i barnkarusellen att jag hör till de som svarar starkt på hormoner. P-piller tex har verkligen påverkat mig, och det gäller även allt det jag tryckt i mig de senaste två åren. Jag har säkerligen fått många av mina kilon av ren "vanvård och stillasittande" men också av hormonennra. Det har blivit många kilon nu. Kanske är mycket av det också vätska, för faktum är att jag idag vägde 2,5 kg mindre än förra måndagen-trots att jag inte ens rört mig alls. Jag tror den där råsaftscentrifugen bidragit stort till det, för att kroppen kunnat rensa ut en massa slagg säkert. Jag inbillar mig att min lever jublar.

    Som jag sa till Bruttan i telefon, så är den här processen och beslutet skört och känsligt för mig och jag brottas med tankar om "vad andra ska säga och tycka" som en del av depressionens yttringar. Jag är rädd att missuppfattas och feltolkas och fnysas åt.
    Kanske kalrar jag inte alls av det här, men jag måste på något vis sortera i mitt sönderslagna pussel och hitta bitar jag kan börja med för att bygga en annan morgondag.
    och jag BORDE bli gladare, lättare, mer utsövd få mera energi, krafter och självförtroende åter ifall jag kan komma mer i fas med min egen kropp och någonstans finns jag som den jag vill vara och är innerst inne.
    Jag vill bli av med lasset jag burit under de här åren-även rent fysiskt och kanske kan det bli en påtaglig väg att gå mot lättare tider?
    Inte genom att banta, pressa och späka mig själv eller begära stordåd. Tvång, förbud och piskor är inte heller melodin. Jag måste försöka hitta en väg där det jag gör är för att hedra mig själv istället. Försöka vara sams med mig. Visa mig själv tacksamhet. Fira mitt liv. På ett bra sätt. För att jag är värd det.

    Om någon orkade läsa den här maratontexten;

    Förstår ni hur jag tänker?


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Förövrigt hatar jag att det ligger en "vi vill ha barn-reklam" precis där jag ska skriva mina inlägg, så jag måste se den hela tiden. Rynkar på näsan


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Inboxade med Flamman, som bad mig förklara i tråden att hon kommer att vara ganska lite i tråden men gärna i inboxen framöver, för att inte fläka ut familjen mer.
    det är klart jag viderebefrodrar det, men inte kan jag tänka mmig att det är något som behöver förklaras med det? Det fattar vi väl hur bra som helst.

    Jag har dessutom djup respekt för att Flamman väljer att gå en väg där det här synes få störst chans till en så sansad avslutning det går, utan mer dramatik än nödvändigt. Att se om sitt hus, ha självbevarelsedrift och därmed också självrespekt, innebär inte altid de åtgärder som kanseke skulle se mest ut från omgivningen. Visst kan man umgås med känslor av att hämnas, sätta hårt mot hårt, stänga alla dörrar osv, men när det är barn och gemensam egendom inblandat på det här sättet så är det nog mest beundransvärt om man kan vara lite systematisk, behålla ett någorlunda ugn och låta det hela ta den tid det faktiskt tar. De vore ju skönt om man i framtiden kan se tillbaka med viss stolthet på hur man själv betedde sig. Även om man inte får mer lön för det hela än att man på det viset behållit sin värdighet genom att inte sjunka till lägsta nivån i "Hur Fult Människor Kan Behandla Varandra"

    Kramar Flamman. Jag tror på dig!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Ninnnis

    Blommis, jag både läste ditt maratoninlägg och tror på dig! Jag tycker du resonerar helt rätt i att hitta en väg som känns bra för dig, där det blir en belöning att ta hand om dig själv, inte ett tvång. När jag slutade röka läste jag en bok som heter "Äntligen ickerökare". Den gick ut på att ändra tankesättet till att tänka "Vad glad jag är att jag SLIPPER tillföra min kropp det där giftet" istället för att "Fy fasen vad röksugen jag är, varför får jag inte ta en cigarett?" Typ. Lite samma tankesätt låter det som att du är inne på, att du är värd bra mat och frisk luft, istället för att känna ett förbud mot viss mat.

    Jag tror på dig och hejar på dig, både i framgång och bakslag. Och du har redan kommit en bra bit på vägen, detoxjuicer och minus 2,5 kilo är ju SKITBRA!

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård