Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    vinterfri skrev 2011-02-21 14:38:14 följande:
    Hallå alla präster! :)

    Jag har en liten fråga som handlar om släktskap till prästen. Det är så att min pappa är präst (kan verka konstigt att jag hellre frågar folk på nätet än pratar med honom, men bröllop är först aktuellt om några år och det känns lite udda att prata om sånt så långt i förväg) och jag undrar lite över hur folk allt som oftast "löser" det.
    Jag tror att jag skulle vilja att min pappa veg mig och min sambo, men är inte helt säker. Skulle ni helst viga era barn eller hellre vara "bara förälder" den dagen? Skulle vara intressant att höra lite synpunkter. :) 
    Skulle jag bli tillfrågad av någon av mina döttrar att viga dem (dröjer några år än hoppas jag!) så skulle jag göra det. Det skulle vara en stor ära och ett stort ögonblick, ett slags gåva som jag kunde ge till mina  barn. Tårarna skulle säkert rinna på mig, men det skulle jag bjuda på. Vara förälder skulle jag få tillfälle till efter själva vigselakten. Mitt svar blir alltså. Fråga pappa!
  • Kjell Präst
    Flotten skrev 2011-02-21 23:20:30 följande:
    Predikan hör väl ändå inte hemma på en vigsel? Eller?
    Vigseltalet är ju ett slags predikan, förkunnelsemomentet i gudstjänsten.
  • Kjell Präst
    tågjäntan skrev 2011-02-21 22:52:44 följande:
    Men gäller det då juridiskt? Jag har hört par som gifta sig (iofs kanske av någon frikyrka som inte hade vigselrätt där inte pastorn berättade det) och senare har det uppdagats att de  inte är gifta.
    Har man alltid vigselrätt, där vigseln gäller även juridiskt, även när man är pensionerad präst, oavsett om man är anställd eller inte?
    Det har varit ett par fall där pensionerade präster inte haft vigselrätt eftersom Svenska kyrkan nuförtiden måste ansöka om vigselrätt hos Kammarkollegiet för varje enskild person. De pensionerade prästerna hör ju inte till någon församling och glömdes därför bort. Men detta är undantag. 
  • Kjell Präst
    In Wonderland skrev 2011-02-22 04:29:03 följande:

    Hej allihopa,


    Här kommer en hel drös med frågor. Super om ni kan hjälpa mig att besvara  dessa :)


    Är det ok att byta ut orden i löftena: ”Tills döden skiljer oss åt” till ”Tills hjärtat slutar att slå”? Tycker det låter mycket mjukare och vackrare.  Dessutom är det ju så att Om jag och min älskade i framtiden skulle skilja oss så har vi ju faktiskt inte gått mot våra löften till Gud. (Pst…inte så att jag planerar att skilja mig alltså. Älskar min fästman över allt annat :)


    Undrar också om det är vanligt att det finns piano i kyrkan? Har ett par vänner som ska sjunga och spela gitarr under vår vigsel och det skulle bli så mäktigt att lägga till piano. I så fall, behöver man själv hitta någon som spelar eller kan kyrkan hjälpa till med det? Och kostar det något?


    Sen undrar jag också. På de bröllop jag varit på så har folk inte klappat efteråt om någon sjungit något fint eller så och det blir liksom lite konstigt…ska man klappa? Ska man inte? Man vet liksom inte. Är det ok att klappa i kyrkan? I så fall kan man skriva en liten notis om det i sitt kyrkhäfte att man faktiskt vill att gästerna klappar?


    Och så en liten dum fråga (men jag vet inte hur det fungerar riktigt), måste man knäböja vid vigseln? De två bröllop jag varit på så har de gjort det. Jag har väl egentligen inga problem med detta förutom att jag är rädd att min klänning ska spricka då den är ganska taight :O)


    Sen en liten nyfiken fråga… Är det någon mer än lilla jag som ska (eller har gift sig) i Visby domkyrka? Vet ni om kyrkan får smyckas i bänkraderna?


    TACK!


    Jag skulle säga okay till "Tills hjärtat slutar slå" om ni nu av någon anledning har något emot att säga orden "Tills döden skiljer oss åt". Det man inte får säga är exempelvis "Tills livet skiljer oss åt" eller "I evighet".

    Beträffande piano: I alla kyrkor jag har besökt har det funnits ett piano - men jag jobbar i en storstadsförsamling, vet inte hur det är på landet. I Visby domkyrka låter det väl rimligt att det finns ett, men det är bara en gissning, jag har aldrig varit där (inte ens på Gotland, faktiskt).

    Om man har solosång och solisten vill bli ackompanjerad av en pianist så ställer ofta (inte alltid) kyrkomusikern upp på det. Att däremot så att säga vara en i en kompgrupp är ju lite annorlunda. Är inte säker på att kyrkomusikern tycker att det  är okay (beroende på repetitioner o.s.v.). Kyrkan har ingen "skyldighet" att ordna en pianist, så om kyrkomusikern säger nej får ni själva ordna det.

    Man brukar inte applådera efter solosångerna i vigseln, som ju är en gudstjänst. Jag brukar däremot uppmana församlingen att applådera brudparet när vigseln är slut och de ska gå ut. Det finns alltså inget generellt förbud mot applåder i kyrkan.

    Under förbönen hör det till att brudparet knäböjer om det inte finns medicinska skäl att avstå (nu brukar någon komma och säga att de minsann inte knäböjde, och det är säkert sant - men traditionen är att brudparet knäböjer)
  • Kjell Präst
    Catta skrev 2011-02-22 21:10:12 följande:

    Det här med att det MÅSTE vara med minst två psalmer känner jag mig lite skeptisk till.. Jag har varit på flera bröllop som har haft bara en eller ingen psalm alls utan ersatt dem med flera solosånger och musikstycken istället.


    Är de vigslarna inte giltiga då?


    Som Jeez skriver: Det MÅSTE vara två psalmer om vigseln ska anses ha ägt rum enligt Svenska kyrkans ordning.
  • Kjell Präst
    Aniara4 skrev 2011-02-22 20:23:12 följande:
    Jo, nu har jag en psalmfråga!

    Jag tycker mycket om Franciskus solsång, men inte den melodin som är i psalmboken. Räknas det fortfarande som en psalm om man sjunger den på en annan melodi?
    Den melodi som finns i psalmboken är ju den man ibland kallar "Mr Bean-psalmen". Själv tycker jag mycket om den melodin, men den är en aning svårsjungen. Använder ni psalmbokens text men en anann melodi så skulle i alla fall jag säga okay, och fömodligen även de kyrkomusiker jag jobbar med.
  • Kjell Präst
    Moster Stina skrev 2011-02-23 07:48:32 följande:
    Borde inte även präster sova på nätterna???
    Jo, på nätterna sover jag...
  • Kjell Präst
    elisabettan skrev 2011-02-23 20:09:59 följande:

    Vår präst påstår att vid bibelläsningen är Matt. 19:4-6 icke fakultativt, alltså att den är obligatorisk. Men på svenska kyrkans hemsida tyder vi det som att den visst är valbar.
    (Länk:
    www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=647808
    Se den sjätte feta rubriken.)


    Så här står det på svenska kyrkans hemsida:


    Bibelläsning


    P Låt oss nu höra Bibelns ord
    om kärlekens gåva och ansvar.
     
    Prästen och/eller någon av parets vänner läser
    två eller flera bibeltexter, valda i första hand bland följande:


    (P) Jesus sade:
    Skaparen gjorde från början människorna till man
    och kvinna.
    Därför skall en man lämna sin far och sin mor
    för att leva med sin hustru,
    och de två skall bli ett.
    Vad Gud har fogat samman
    får människan alltså inte skilja åt.
    (Matt 19:4–6)


    Ovanstående text kan utgå och ersättas av följande alternativ:
    Här radas sedan andra alternativ upp.


    Detta tolkar vi som att man kan välja Matt 19:4–6 ELLER någon av de andra alternativen.


    Är det ens lämpligt av oss att ta upp det eller ska vi bara ge oss? VIll ju ha en god relation med vår präst! Men vi tycker att Matt 19:4–6 är har ett förlegat budskap och vill hellre ha Rom. 12:9-10,15.


    Vad säger du?


    Tack på förhand!


    Den är bara möjlig att välja bort om det gäller vigsel mellan ett par av samma kön.
  • Kjell Präst
    Trolljentan skrev 2011-02-24 15:29:42 följande:
    Hej.
    Jag kan tänka mig att ni får många frågor gällande musik, och här kommer en till=)

    Vi har funderingar på att använda Black Eyed Peas- I gotta feeling, som utgångsmusik.
    Funkar den eller är den för "popping" ?


    ">

    " target="_blank">

    Det beror helt och hållet på om kyrkan tillåter musik på CD eller ej - för jag har svårt att föreställa mig den här spelad på orgel.
  • Kjell Präst
    Binis11 skrev 2011-03-05 14:13:24 följande:
    En fråga om klädsel,
    Jag vet att man inte får ha bara axlar i kyrka men gäller det även bruden. Dom flesta brudklänningar verkar vara axelbandslösa, måste jag köpa till något att ha över axlarna då?
    Regeln är generell och gäller alltså även bruden. Dock, som redan skrivits ovan, är det en etikettsregel och ingen kyrklig regel. Jag tror att de flesta präster ger sjutton i om "deras" brudar har bara eller täckta axlar.
Svar på tråden Fråga prästerna 14