Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    meah2000 skrev 2011-03-05 15:30:39 följande:
    Hej, jag har en fundering.

    Jag gillar inte "tills döden skiljer oss åt". Det låter så hemskt och tragiskt och gammalmodigt tycker jag.
    Kan prästen säga "hela livet ut" istället???
    Jag tycker det låter vackert och förstår inte riktigt varför man inte vill ha med det. Men din version, "livet ut" går också bra, däremot inte exempelvis "i evighet".
  • Kjell Präst
    JulyBrud skrev 2011-03-05 11:31:23 följande:
    Hej!! Har en ny fråga :)

    Hur vanligt är det att man skriver om löftena i egna ord? Så länge man har med samma budskap, om att man lovar varandra trohet för resten av livet, är det något mer man ska tänka på? Är det här något som prästen brukar ha en åsikt om så att man ska fråga om det går bra innan man ställer sig in på det? (jag är ganska säker på att våran glada präst inte skulle ha något emot det, men så man inte tar något för givet som man eg. bör fråga om)

    Ha en skön helg!
    I de vigslar jag har haft har det aldrig förekommit, det är alltså inte jättevanligt men fullt möjligt. Det löftena ska innehålla är precis det du skriver. Jag tror inte att prästen har något att invända.
  • Kjell Präst
    In Wonderland skrev 2011-03-07 10:09:57 följande:
    Jag skulle gärna vilja att mina två brudtärnor går in före mig i kyrkan. Alltså först kommer brudnäbbarna, sen kommer min första brudtärnan in och sen (en 10 meter kanske från henne) kommer min andra tärna. När andra tärnan är framme vid altaret kommer jag in. Är det ok i Sverige? Har sett det i utlandet och jag tycker det är så fint då det liksom blir mer fokus på båda tärnorna och bruden.
    Det avgör vigselprästen, det är ju som du vet inte svensk tradition att göra så och därmed är det inte självklart att det kan genomföras.
  • Kjell Präst
    Salat skrev 2011-03-11 22:33:09 följande:

    Kyrkbröllop för andra gången - är det synd?


    Kort svar: Absolut inte!
  • Kjell Präst
    MrsT2011 skrev 2011-03-11 22:41:53 följande:
    Jag mailade ett antal frågor till vår vigselpräst, samt ett önskemål om förslag på tid för vigselsamtal. Detta var för tre veckor sedan, har inte ens fått ett svar! Ett kort svar i stil med "jag ringer upp när det närmar sig" hade räckt, men att inte svara alls...? Ringde kansliet för en vecka sedan för att kolla att han inte var sjuk eller på semester, och hon var förstående samtidigt som hon försvarade honom. "Ja du vet, han har så mycket, och nu håller han på att flytta ovanpå det."

    Tänk om jag skulle vänta i tre veckor med att svara alla kunder som mailar mig om borttappade fakturor?? Är det inte väldigt dålig stil att i sitt yrke strunta i att svara på mail från ett av "sina" brudpar?

    Om jag fick en krona för varje gång manliga chefers dåliga beteende ursäktas av kvinnorna under dem med ett "jo men han har så mycket..." Lite vanligt folkvett har man väl ändå tid med, särskilt när man dessutom får betalt för att ha kontakt med omvärlden??

    Så vad ska jag göra nu? Behandlar andra präster brudpar på samma sätt?
    Sett utifrån så har förstås "din" präst betett sig dåligt. Alla präster behandlar INTE brudpar på samma sätt, utan sköter sitt jobb professionellt. Tyvärr är det väl inte mycket ni kan göra utom att fortsätta stöta på. Däremot är det så att 4 juni ÄR ganska långt fram i tiden, själv kontaktar jag inte mina brudpar förrän en månad före vigseln (för det vanligaste är nog trots allt att prästen tar första kontakten). Men, som sagt, eftersom du kontaktade honom så borde han förstås ha svarat.
  • Kjell Präst
    JulyBrud skrev 2011-03-13 12:31:08 följande:
    Hej!

    Får man sjunga "suck" i kyrkan? det är ju inte ett svärord, men kanske inte heller ett särskilt fint ord :) Det är efter vigseln/dvs utgångsmusiken, men man är ju fortfarande inne i kyrkan...

    Vi hade lite valt en utgångslåt som kändes bara "okej" för det var så svårt att hitta en vi ville ha... Men så kom vi på en låt som passar oss i både musikstil och text, den kändes "vi", refrängen är eg. "jätte fin" och uttrycker att man är otroligt glad för att få ha den andre i sitt liv, bara i lite "modernare ord"

    'Cause we belong together now, yeah
    Forever united here somehow, yeah
    You got a piece of me
    And honestly,
    My life, would suck, without you

    Vad hade du sagt om ett av dina brudpar önskat sig denna? (vi kan inte fråga våran präst föränn om två månader när vi är hemma i sverige igen! och jag är nyfiken på vad en kollega till henne skulle säga så länge :) hon är väldigt glad och lättsam, så chansen finns att hon kan ha glimten i ögat)
    Först trodde jag att du menade det svenska ordet "suck" och då skulle jag ha svarat att det rodte har nog många sagt i kyrkan . Jag skulle inte ha några problem med låttexten du nämner. Ordet "suck" är ju som sagt ingen svordom, och väl knappt ett fult ord heller...
  • Kjell Präst
    Iseika skrev 2011-03-20 15:29:15 följande:
    Vad skulle du som präst säga om ingånsmusiken bestod av marskalken som spelade piano och sjöng? 
    Jag skulle tycka att det var helt okay!
  • Kjell Präst
    MrsT2011 skrev 2011-03-20 22:47:57 följande:
    En annan fråga om ingångsmusik: Jag har fastnat för den vackra visan "Den första gång jag såg dig det var en sommardag". Men min blivande man såg helt oförstående ut när jag nämnde den och undrade vad den hade med bröllop att göra. Vad säger ni som arbetar inom kyrkan, skulle det vara konstigt, "tamt" eller tråkigt att ha denna visa som ingångsmusik?

    Min blivande tycker snarare att det "hör till" med wagners brudkör, men för mig känns den uttjatad genom filmens värld och den hemska texten "here comes the bride".

    Vi får väl leta vidare tills vi hittar ett stycke som vi båda gillar! =)
    Jag är helt på din linje. Ingångsmusiken behöver absolut inte handla om bröllop, bara vara lämplig för bröllop, och det är väl Birger Sjöbergs visa i högsta grad. Det som möjligen skulle tala emot den är väl att den går i ett ganska långsamt tempo, men jag tycker inte det är ett problem. Wagner eller mendelssohn är absolut inga "måsten".
  • Kjell Präst
    Salat skrev 2011-03-24 20:49:02 följande:
    Hur vanligt är det att bjuda prästen (och make/maka) på festen om man inte har någon relation?
    Traditionellt har det ju varit så att prästen med maka alltid skulle bjudas. Nu är det mer ovanligt, åtminstone i städerna (på landet kan det, har jag förstått, vara annorlunda). Jag har blivit inbjuden några gånger men bara tackat ja en gång, och då kände jag brudparet.
Svar på tråden Fråga prästerna 14